Kangeris: jāatver slūžas • IR.lv

Kangeris: jāatver slūžas

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Māra Miķelsone

Pie čekas aģentu kartotēkas vēl netikusī VDK zinātniskās izpētes komisija sāks gatavot ieteikumus valdībai, ko ar to darīt

Tuvākajos trijos mēnešos bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu zinātniskās izpētes komisija gatavos savu ziņojumu Ministru kabinetam. Ceturtdien tā sanāk, lai sāktu spriest par ieteikumiem valdībai un secinājumiem par VDK dokumentiem — kādas tiesiskās sekas tajos ietvertā informācija var radīt. Atbilstoši likumam, komisijai darbs jāpabeidz līdz šā gada 31. maijam. Tās secinājumi tālāk būs pamatā normatīvā akta izstrādei par «čekas maisu» atvēršanu, Ir saka premjerministra preses sekretārs Andrejs Vaivars. Šādus noteikumus likums valdībai prasa izdot līdz 31. oktobrim. Tomēr pastāv bažas, vai komisija tiešām pagūs vairākus gadus iekavēto «čekas maisu» pētīšanu paveikt atlikušajos dažos pilnvaru mēnešos.

Pielaides prasa tikai tagad

Ko darīt ar sabiedrībai joprojām slēgtajiem «čekas maisiem»? Līdz 2017. gadam komisijas izdotie četri apjomīgie pētījumu un dokumentu krājumi ir lasāmviela vēstures pētniekiem un interesentiem, bet tie nedod atbildi uz šo jautājumu.

Bažas, ka bijušās VDK izpētes komisija nav izdarījusi paredzēto darbu, pērn decembrī valdībā iesniegtajā ziņojumā pauda Izglītības ministrija, kas ir komisiju administrējošā iestāde. Proti, komisija «līdz šim nav veikusi savu galveno uzdevumu — veikt zinātnisko izpēti un uz tās pamata sagatavot zinātniski pamatotu slēdzienu par dokumentu autentiskumu, tiesisku pamatu radīt tiesiskās sekas, par kārtību, kādā nosaka sadarbību ar VDK, sniegt zinātniski pamatotas rekomendācijas par dokumentu turpmāko pieejamību un izpēti un VDK darbības kaitējuma izvērtējumu», teikts ministrijas ziņojumā.

2014. gadā ar valdības rīkojumu izveidotā komisija faktiski darbu sāka tikai 2015. gadā, un tās finansējumam iztērēti nepilni 745 tūkstoši eiro. Bet komisija joprojām nav sākusi iepazīties ar mazāko, toties «karstāko» un līdz šim sabiedrībai slepeno VDK arhīvu daļu, kas glabājas Satversmes aizsardzības biroja (SAB) Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā (TSDC) —  tajā skaitā aptuveni 4000 Latvijā palikušās VDK aģentu kartītes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu