Eiropā strādājošie vēlas pensijas vecumā atgriezties Latvijā • IR.lv

Eiropā strādājošie vēlas pensijas vecumā atgriezties Latvijā

27
Eiropas Latviešu apvienības prezidija locekle Elīna Pinto. Foto: Zane Bitere, LETA
Elīna Pinto

Politiskā līmenī aktualizējoties remigrācijas jautājumam, viena no diasporas grupām, kas izrāda vislielāko gatavību atgriezties Latvijā pavisam, ir Eiropas valstīs strādājošie pirmspensijas vecuma cilvēki. Līdz šim remigrācija tiek apsvērta tikai darbaspēka trūkuma un demogrāfisko izaicinājumu kontekstā. Taču Eiropas Latviešu apvienības (ELA) veikta aptauja liecina, ka pensijas vecuma cilvēki, atgriežoties Latvijā, īpaši reģionos, var dot finansiālu un nemateriālu pienesumu.

ELA laikposmā no 2017. gada 28. decembra līdz 2018. gada 3. janvārim veica sociālo tīklu zibaptauju starp Latvijas piederīgajiem brieduma gados, kuri dzīvo ārvalstīs un apsver, vai pensionējoties atgriezties Latvijā vai palikt ārzemēs. Aptaujas mērķis bija izzināt pirmspensijas un pensijas vecuma diasporas piederīgo apsvērumus par iespējamu atgriešanos Latvijā pensijas vecumā, lai iegūtu datus, kas pie attiecīgas politiskas gribas palīdzētu praktiski atvieglot ārvalstīs mītošo senioru remigrāciju.

Aptaujā īsā laikā svētku periodā piedalījās 110 respondenti no septiņām valstīm (Vācijas, Lielbritānijas, Īrijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Islandes un Austrālijas), kas norāda uz respondentu vērā ņemamu interesi un atsaucību. Respondentu vidējais vecums ir 49,8 gadi, un starp tiem ir 28% vīriešu un 72% sieviešu.

Aptauja rāda, ka 70,9% apsver iespēju pensijas vecumā atgriezties Latvijā. Kā faktori, kas kavē izlemt atgriezties Latvijā, norādīti gan praktiski apsvērumi: mītnes zemē seniori saņems labāku aprūpi (28,2%) vai Latvijā vairs nav mitekļa (10,2%), gan emocionāli apsvērumi: cilvēki Latvijā nejūtas gaidīti (23,8%), jūtas mītnes zemē iedzīvojušies (16,5%) vai tuvinieki mīt ārvalstīs (10,2%).

Visvairāk respondentu pie atgriešanās Latvijā apmestos uz dzīvi Vidzemē (33%), Rīgā (27,5%) un Kurzemē (21,1%), dzīvesvietu visbiežāk izvēloties tuvumā radu un draugu dzīvesvietai (30,6%) vai dzimtajā pilsētā vai novadā (26,9%).

Aptauja rāda, ka aptuveni puse respondentu līdz ar atgriešanos Latvijā ieguldītu pensijas 800-1667 EUR/mēnesī un trešā daļa – pensijas 250-800 EUR/mēnesī. 80% respondentu turklāt saņems Latvijas pensiju, kas atgriežoties tiktu tērēta nevis ārvalstīs, bet Latvijā. Savukārt 88,9% respondentu norādīja, ka Latvijā neatgriezīsies, ja Latvijā tiks atvilkts nodoklis arī ārvalstī nopelnītajai minimālajai pensijai, ko mītnes zemē ar nodokļiem neapliek.

Aptauja liecina, ka pie ārvalstu neapliekamā minimuma aizsardzības Latvijā valsts un pašvaldību budžetu papildinātu vērā ņemami iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi, kas ļautu stiprināt pašvaldību kapacitāti un pakalpojumus. Nemateriālais ieguvums būtu mūsu senioru iespēja vecumdienas pavadīt dzimtajās pilsētās un novados savu tuvinieku lokā, kā arī viņu joprojām ārvalstīs mītošo bērnu un mazbērnu saiknes uzturēšana ar Latviju.

ELA ir Saeimā iesniegusi priekšlikumu atgriežoties, tāpat kā attiecīgajā ārvalstī, ar ienākuma nodokli neaplikt Eiropā nopelnītās pensijas minimumu, arī ja tas pārsniedz Latvijas pensiju neapliekamo minimumu 250 EUR apmērā.

Ššādu aizsardzību Latvija jau ir piešķīrusi ASV un Kanādā nopelnītajām pensijām, bet Krievijas un Ukrainas pensijas Latvijā ar nodokli neapliek vispār. Aptaujas komentāros izskanēja arī aicinājumi pielikt pūles, lai uzlabotu visu Latvijas pensionāru kopējo smago situāciju, un bažas, vai to palīdz darīt tādi īpaši režīmi kā jau pastāvošie.

ELA piesardzīgas remigrācijas aplēses rāda, ka šādam režīmam Eiropas gadījumā būtu pozitīva ietekme uz Latvijas ekonomiku un valdības finansēm: patēriņš (pirktspēja) pieaugtu vismaz par 0,3-0,6% no IKP, ietekme uz IKP līmeni vismaz par 0,1-0,3% no IKP, un netiešais nodokļu ieņēmumu efekts varētu būt līdz 0,1% no IKP.

Turklāt 18 Eiropas valstis saviem pensionāriem pat ārvalstīs saglabā tiesības uz veselības aprūpes izmaksu segšanu, tādējādi remigrējušu senioru gadījumā nenoslogojot, bet papildus subsidējot Latvijas veselības aprūpes sistēmu. Līdzīgi nodokļu režīmi ārvalstu pensiju piesaistei pastāv arī citās Eiropas valstīs, piemēram, Portugālē un Spānijā.

 

Autore ir ELA vicepriekšsēde

Komentāri (27)

andrejs 05.01.2018. 12.47

Arī mana attāla radiniece pēc 11 gadu nostrādāšanas Anglijā pavasarī atgriežas Latvijā. Mājiņu jau Pierīgā nopirkusi, tagad dēls palīdz pabeigt remontdarbus. Jauki, ka gandrīz visiem latviešiem patriotisms un ģimeniskās vērtības tomēr kaut ko nozīmē.

+4
-1
Atbildēt

2

    kolpants > andrejs 07.01.2018. 20.17

    Это, конечно, хорошо, что на пенсии патриотично вернутся на родину. Тогда просто один бизнес остается-содержание пансионатов высокого и среднего уровня. Ну и здравоохранение. А школы, ВУЗЫ, гос.структуры -это все можно потихоньку закрыть. Все равно не с чего будет это все содержать

    0
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > kolpants 07.01.2018. 23.10

    Nav taisnība. Ja cilvēki atgriezīsies Latvijā no citām zemēm, kur būs nopelnījuši labas pensijas, tad vajadzības gadījumā atbalstīs savu bērnu un mazbērnu izglītības gaitas arī finansiāli.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > tonijs 08.01.2018. 17.55

    tonijs
    tad vajadzības gadījumā atbalstīs savu bērnu un mazbērnu izglītības gaitas arī finansiāli.

    ага, все верно-те же ведь остались в Великобритании.
    Хорошо, даже если почему-то и дети с внуками приехали учиться в Латвию-каким образом бабушка поможет? Правильно, оплатит частную школу! Она же не может просто прийти в государственную школу и сказать “вот вам 3000 евро на обучение моего внука”. И в итоге государственные школы станут еще хуже…Так как все платежеспособные будут в частных школах.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > andrejs 05.01.2018. 12.55

    nu tavai radiniecei tādi naciķi kā andrejs stāv aiz muguras – tad ir droši

    LTV1 ir raidījums – tādā īstā padomju garā- par jaunu meiteni, kura atgriežas dzimtajā Kuldīgā. Bet ja to raidījumu noskaties, tad redzams, ka meitenei nav tāds kārtīgs darbs. Ir tikai kaut kāda knibināšanās un runāšana. Ja aiz meitenes muguras nebūtu stipra un bagāta ģimene, kas nodrošina pamatvajadzības – nu nevarētu tā meitene iztikt no tējiņu vākšanas un Latvijas dabas apjūsmošanas.

    Kaut kur – privātā internetmedijā lasīju, ka kāda kandavniece žēlojas, ka valdība tikai saka, ka atbalsta tos, kuri atgriežas , ka īstenībā tā nemz nav- bet šādus gadījumus jau sabiedriskais tv neapskatīs, vai ne ? būs tikai tādi urrā urrā – slava partijām – kā jau padlaikos esam pieraduši !

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    andrejs > Dusma 05.01.2018. 17.20

    bet šādus gadījumus jau sabiedriskais tv neapskatīs, vai ne ?
    —–
    sabiedrisko tv taču kontrolē sorosīdi, vai tiešām pat to neesi ievērojusi? Bet ņemot vērā tavu IQ, es neparko nebrīnos.

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > andrejs 05.01.2018. 17.35

    andrej ! ko gribi teikt par manu IQ – beidz šo naciķu niķi pusvārdos izteikties

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Milda 06.01.2018. 17.53

Man lidz pensijai vēl 8 gadi, tomer pec 11 gadiem Anglijā gribu atgriezties. Jo ilgāk te dzīvoju,jo vairāk gribas uz Latviju. Uk minimālā pensija jau nopelnīta, nav tas daudz, bet visu jau nevar mērīt naudā…. Nav īsti saprotama frāze “nejūtas Latvijā gaidīti”- kur tad kādu vispār tā īpasi gaida? Jebkur jāpieliek pūles, lai iedzīvotos. Ja nu reiz esi pasaulē devies,tad nav ko cīkstēt.Es paslaik krāju dzīvoklim Latvijā un zinu,ka vajadzēs pie daudz kā pierast atkal no jauna.

+3
0
Atbildēt

0

J.šveiks 06.01.2018. 16.25

katrs pats savas laimes (nelaimes arī), valsts tenav nevienam parādā , valstij gan daudzi parādā , jo nemaksā nodokļus , ja visi maksātu , nez vai mums šodien būtu dārgākais bencīns , nabagākie skolotāji , policisti , nabadzība arī veicina korupciju, mēs taču neatguvām neatkarību pēc pasaules kara , be nu jau 27 gadus liekas neejam uz priekšu bet atpakaļ, apsmiekls , valdību stāda smagos noziegumos apsūdzēts mērglis , par tiesnešiem blēži sēž, kur vēl tālak?

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu