VIDEO: Dzimis reizē ar Latviju • IR.lv

VIDEO: Dzimis reizē ar Latviju

1
Ēriks Tomsons. Foto: Matīss Markovskis

Vienā gadā ar Latvijas valsts simto gadadienu gadsimta balle būs arī Ērikam Tomsonam. Bijis jūras braucējs, savulaik uz Zviedriju pāri Baltijas jūrai vedis latviešu bēgļus, desmit gadus pavadījis izsūtījumā Noriļskā. Izdzīvojis un atgriezies Latvijā.

Žurnāls Ir ceturtdien stāsta par Ēriku Tomsonu (99), kurš savos cienījamos gados ir ļoti neatkarīgs kungs. Dzīvo Burtnieku novadā. Joprojām darbojas dārzā, ik dienu pastaigā līdz Gaujmalai dodas ar saviem suņiem.

Tomsona kungs 1943. gadā pabeidza Krišjāņa Valdemāra jūrskolu Rīgā. Otrajā pasaules karā nav karojis, jo tolaik uzskatīts par neaizvietojamu savā profesijā – jaunais vīrietis braucis uz tirdzniecības kuģiem un strādājis jūrniecības departamentā, kas apkalpoja ostas. Par viņu ir pagarš ieraksts Latvijas jūrniecības vēstures grāmatā.

Tajā teikts, ka Tomsons 1944. gadā iesaistījies Otrā pasaules kara laika bēgļu pārvešanā uz Zviedriju no Mērsraga ostas. Tomsons atceras, ka latviešu bēgļus pārvedis uz Gotlandi, pēdējā braucienā pats arī palicis Zviedrijā. Tur strādājis uz pasažieru kuģa kā mehāniķa palīgs, strādājis arī rūpnīcā.

Tomēr pēc kara gribējies atgriezties Latvijā. 1946. gadā Tomsons ar kuģi ieradās Skultes ostā, pildot īpašu pretošanās kustības dotu uzdevumu. Viņam bija jāatrod un jāpalīdz nokļūt Rietumos svarīgam šīs kustības biedram. Tomsons žurnālam stāsta, ka mērķis bijis saglabāt sakarus ar Latviju un veicināt drīzāku neatkarības atjaunošanu. Taču Tomsons tika arestēts padomju Rīgā un nežēlīgi pratināts Stūra mājā. Padomju vara viņu atzina par nodevēju un līdzvainīgu spiegošanā, tāpēc piesprieda 25 gadus izsūtījumā Noriļskā.

Izdzīvot pie Polārā loka skarbajos bada gados Tomsons varēja, viņaprāt, sava mazā auguma dēļ, jo viņam vajadzējis mazāk pārtikas. Izsūtījumā sabijis 10 gadus piespriesto 25 vietā.

Piecdesmitajos gados Tomsons atgriezās mājās, uz Sibīriju bija izsūtīta visa viņa ģimene, dzimtās mājas izpostītas. “Pirmos gadus traki gāja, bet, ko darīt, bija jādzīvo tālāk. Ar tagadējo pieredzi varu teikt: katra dienas, ko nodzīvo, ir laba,” saka Tomsons Ir.

Par Ērika Tomsona ģimeni, bērniem un mazbērniem, viņa ilgdzīvošanas noslēpumiem lasiet žurnālā Ir šeit.

Noskatieties arī video no žurnālistes Ievas Albertes sarunas ar Ēriku Tomsonu.

 

Komentāri (1)

Pandora 26.01.2018. 00.05

Interesanti, ka tagad viens otrs grib krievu parazītiem piešķirt pilsoņu tiesības Latvijā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu