Tramps atlaiž prezidenta vēlēšanu rezultātu iespējamās viltošanas izmeklēšanas komisiju • IR.lv

Tramps atlaiž prezidenta vēlēšanu rezultātu iespējamās viltošanas izmeklēšanas komisiju

2
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: Reuters/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien pieņēmis lēmumu izbeigt pagājušā gada maijā izveidotās divu partiju izmeklēšanas komisijas darbību. Viceprezidenta Maikla Pensa vadītās komisijas uzdevums bija noskaidrot, vai 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās notika to rezultātu viltošana. Savukārt Trampa bijušais vēlēšanu kampaņas vadītājs Pols Manaforts trešdien iesūdzēja tiesā īpašo prokuroru Robertu Milleru un Tieslietu ministriju, uzskatot, ka Manaforts pārkāpis savas pilnvaras.

ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gada novembrī Demokrātu partijas kandidāte Hilarija Klintone saņēma trīs miljonus vēlētāju balsu vairāk nekā viņas republikāņu konkurents Tramps, tomēr, pateicoties ASV netiešo divpakāpju vēlēšanu sistēmai, par uzvarētāju kļuva Tramps. Viņš uzskatīja, ka vēlēšanās notika to rezultātu falsifikācija, 3 – 5 miljonu cilvēku nodotās balsis, kas tika ieskaitītas par demokrātu kandidāti, nobalsoja nelikumīgi.

Partiju izveidotajai komisijai bija jāizmeklē tie gadījumi, kad notika vēlētāju nekorekta reģistrācija un blēdīšanās ar balsošanu. Lai veiktu izmeklēšanu, komisijai bija nepieciešami vēlētāju personas dati, kas raisīja neapmierinātību daudzos ASV štatos, raksta Dw.de.

“Lai arī bija būtiski pierādījumi par blēdīšanos vēlēšanās, daudzi štati atteicās komisijai izsniegt attiecīgo bāzes informāciju,” teikts Trampa publicētajā paziņojumā trešdien. Tāpēc prezidents pieņēma lēmumu atlaist izmeklēšanas komisiju un vēlēšanu rezultātu viltošanas gadījmu izmeklēšanu uzticēt Iekšlietu ministrijai. Prezidents uzskata, ka komisijas darbība nav devusi rezultātu.

Tikmēr ASV prezidenta Trampa bijušais vēlēšanu kampaņas vadītājs Pols Manaforts trešdien iesūdzēja tiesā īpašo prokuroru Robertu Milleru un Tieslietu ministriju.

Manaforts apgalvo, ka Millers pārsniedzis savas pilnvaras, izmeklējot viņa darbības, kas nav saistītas ar Krievijas jaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās, ziņo LETA/AP.

Millera izmeklēšana noveda pie Manaforta un Trampa kādreizējā biznesa partnera Rika Geitsa aizturēšanas. Viņiem izvirzītas apsūdzības par sazvērestību pret Savienotajām Valstīm un naudas atmazgāšanu. Manaforts noliedzis, ka būtu vainīgs šajās apsūdzībās.

Komentāri (2)

La spada di Damocle 04.01.2018. 12.51

Vai mēs varam iedomāties, ka mēs varētu vēlēšanās nobalsot bez pases vai ID kartes? Tas nav iespējams! Bet ASV to var un tie nav atsevisķi gadījumi, bet masveidīga parādība.

+2
0
Atbildēt

0

edge_indran 04.01.2018. 13.29

Vajag padomāt par to iemeslu, kāpēc ASV ir Rietumu civilizācijas paraugvalsts. Totāla brīvība – dzīve kā džungļos – tas daudzus iedvesmo un kārdina:
” 1,516 mass shootings in 1,735 days: America’s gun crisis – in one chart”
https://www.theguardian.com/us-news/ng-interactive/2017/oct/02/america-mass-shootings-gun-violence

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu