Noturēt esošo • IR.lv

Noturēt esošo

1
Aivars Ozoliņš

Eiropai un Latvijai šis gads būs saspringti stabils

Aizgājušais 2017. gads bija solījies būt briesmīgs, tomēr nu varam secināt, ka to pārdzīvojām itin labi. Pirms gada šķita, ka draud sabrukt Rietumu pasaules liberālās kārtības pamati un Latvija var palikt dreifējam saduļķotos starptautisko attiecību ūdeņos pie arvien agresīvākas Krievijas krastiem. Tā nav noticis. Varam šo gadu sākt ar cerību, ka Latvijas simtgadi sagaidīsim bez akūtām bažām par mūsu valsts pastāvēšanu.

Taču aizgājušais gads arī atgādināja, ka vislielākā ietekme var būt vismazāk paredzamām norisēm. Pērn visbūtiskāk mainīt starptautisko dienaskārtību lika divi aizpērnā gada notikumi, kurus reti kurš bija prognozējis, — Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības iznākums un Donalda Trampa ievēlēšana par ASV prezidentu. Prognozējot prognozējamo, jāatstāj vieta arī it kā neiespējamajam.

Gadumijas protesti Irānā ir šādu neprognozētu notikumu piemērs. Vai tie ievada režīma krišanu, vai arī liks tam kļūt agresīvākam? Vai tas apdraud vienošanos par Irānas kodolprogrammu un vai var izraisīt Irānas militāru sadursmi ar Saūda Arābiju? Visticamāk, ne, tomēr droši apgalvot nevar.

Sliktāko scenāriju augšgalā ir arī Ziemeļkorejas militārs konflikts ar ASV. Vadoņa Kima vēstījums pasaulei Jaungadā bija par kodolraķešu palaišanas pogu, kura vienmēr atrodoties uz viņa galda. Taču Kims nav pašnāvnieks un karu nesāks. Arī Trampa piedraudējumi «raķešu vīriņam» ir lielākoties iekšpolitiskai lietošanai. Tomēr retorikas eskalācija paplašina telpu liktenīgām nejaušībām. Ja ASV neatliktu nekas cits, kā ar militāru triecienu iznīcināt Ziemeļkorejas kodolobjektus, sekas varētu būt postošas ne tikai reģionam. Pastiprinātos pašreizējās starptautisko attiecību sistēmas iziršana, kas radītu nopietnas plaisas gan Eiropas un ASV attiecībās, gan arī ES ēkā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu