Narkotiku ražotne zem vistu kūts • IR.lv

Narkotiku ražotne zem vistu kūts

Ropažu novadā atklātā amfetamīna ražotne. Foto — Valsts policija
Ieva Cielava

Valsts policija gada nogalē atklājusi trīs apjomīgas narkotiku ražotnes. Vai Latvija iesaistījusies starptautiskos narkotiku karteļos?

Lai nokļūtu metadona ražotnē, kas pērnā gada nogalē atklāta Allažu pagastā, noder populārajā piedzīvojumu spēlē escape room gūtā pieredze. Vispirms nelielajā galdniecībā vajadzēja nocelt griestu paneli, zem kura glabājās īpaša pults. Nospiežot tās pogu, no bēniņiem nolaidās kāpnes. Tikai tā varēja tikt augšup pie ķīmijas kolbām un mēģenēm — narkotiskās vielas izgatavošanas laboratorijā. «Patiesībā ļoti prātīgi izdomāts. Pat zaglis, ielienot darbnīcā, to neatrastu,» par atklāto narkotiku ražotni Ir stāsta Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš. «Bet jūs atradāt,» neslēpju savu ziņkāri. «Mums tāds darbs,» Radziņš pasmaida, neatklādams, kādā veidā likumsargiem izdevās noskaidrot slēptuves atrašanās vietu.

Tā dēvēto stipro narkotiku ražotnes Latvijā pēdējo reizi atklātas 2014. gadā. Toreiz divas amfetamīna laboratorijas policija uzgāja mājās ierīkotās laboratorijās Pierīgā. Viens no ražotājiem bija ķīmiķis, kuram izdevās sintezēt vielu, kuras sastāvā bija 90% amfetamīna, otrs — ar švakākām zināšanām un primitīvākām iegūšanas metodēm, tomēr arī tika pie gana stipras «mantas». Šajos rūpalos saražotais apreibinošo vielu apjoms — pusotrs kilograms amfetamīna — ir niecīgs, salīdzinot ar to, kāds ķēriens trāpījies policijai 2017. gada nogalē. Novembrī un decembrī atklātas trīs narkotiku ražotnes, no kurām izņemti 45 kilogrami amfetamīna un milzīgs krājums metadona izejvielu. Ražotnes atradās netālu viena no otras — Allažu, Taurupes un Ropažu pagastā. Tomēr saistību starp visām trim policija noliedz.

Vistu ferma kā aizsegs

Metadona rūpals Latvijā pēdējo reizi bija uziets 2010. gadā, turklāt visai niecīgs. Taču 2017. gadu policija noslēgusi ar varenu lomu — Allažu un Taurupes pagastos narkotiku laboratorijās izņemti seši kilogrami metadona un vēl divas tonnas to izejvielu. Metadona ražošana rada specifisku smaku, tāpēc abi grupējumi maskējuši to ar laukos neuzkrītošiem piesega biznesiem — vistu fermu un galdniecību.

Nelegālajā tirgū viens kilograms metadona maksā aptuveni 40 tūkstošus eiro. Divas trešdaļas no šīs summas ir ražotāju tīrā peļņa, lēš Sandis Radziņš. Cik daudz narkotiku saražots Allažos un Taurupē divos laboratoriju darbības gados, policijai pagaidām nav zināms. Tomēr, visticamāk, tās nav nonākušas vietējo iedzīvotāju rīcībā. Lielākā daļa bija paredzēta eksportam. Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde sadarbojas ar ārvalstu kolēģiem narkotiku ķēdes atklāšanā, taču izmeklēšanas interesēs policija pagaidām neatklāj, uz kurām valstīm ceļojušas Latvijā saražotās narkotikas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu