Kristīna Guste, izglīto skolēnus par labdarību • IR.lv

Kristīna Guste, izglīto skolēnus par labdarību

Strādājot labdarības veikalā Otrā elpa, Kristīna izveidoja mācību stundu par ziedošanu un tagad dodas pie skolēniem runāt par to, kā palīdzēt citiem. Foto no privātā arhīva
Marija Leščinska

Palīdzēt ir vienkārši. Šo atziņu Kristīna atgādina ne tikai skolēniem, pie kuriem kā labdarības veikala Otrā elpa pārstāve dodas stāstīt par iespējām palīdzēt līdzcilvēkiem, bet arī pati sev. Labdarība nav kas tāds, ar ko var nodarboties tikai bagātie vai cilvēki, kuriem ir ļoti daudz brīvā laika. Lai atbalstītu citus, reizēm pietiek ar to, ka bikšu pāri, kas pašam vairs neder, nevis izmet miskastē, bet aiznes uz labdarības veikalu. «Ziedot ir normāli, tas nav nekas ārkārtējs, tikai izredzētiem paredzēts.»

Ideja, ka ar savu darbu vari kādam citam palīdzēt un atbalstīt procesus, kas pašam šķiet svarīgi, Kristīnai bija nozīmīga, kad viņa pieņēma piedāvājumu strādāt labdarības veikalā par pārdevēju. Materiāla atbalsta sniegšana cilvēkiem un organizācijām, kam tā nepieciešama, kā arī lietu otrreizējā izmantošana — tie ir divi galvenie Otrās elpas darbības aspekti. Tā kā labdarības veikala kolektīvs ir neliels, atbildības sadalījums nav tik strikts kā lielā uzņēmumā. Kristīnas pārziņā, jau sākot darbu, nonāca Liepājas veikala komunikācija, pēc pusotra gada viņa kļuva par projektu vadītāju.

«Mana darba mērķis ir skaidrot un popularizēt labdarības ideju.» Jau ilgāku laiku bijusi doma, ka par to vajadzētu stāstīt tieši jauniešiem. Trūka izdarības sākt. Taču, kad Kristīna kļuva par projektu vadītāju, viņa nolēma ķerties klāt. Pieaugušajiem ir jau izveidojusies pasaules uztvere, grūti viņus pārliecināt to mainīt, bet jaunieši ir ļoti atvērti jaunām idejām. Viņa izveidoja mācību stundas plānu un devās uz skolām.

Ar bērniem Kristīna runā ne tikai par Otro elpu, bet arī par laba darīšanu kā tādu. Kā var ziedot līdzekļus, savu laiku un, piemēram, doties uz patversmi staidzināt dzīvniekus. «Ziedot mantas ir visvienkāršākais labdarības veids. Sev neko neatņemot, var ziedot mantas, kas pašam vairs nav vajadzīgas.» Pēc labdarības stundas bērni mājās par to var aprunāties ar vecākiem, uzzināt, kur veikalā saņemtie ziedojumi nonāk. Caurskatāmība palīdz veidot sociālo atbildību, ļauj cilvēkam redzēt, ka, ziedojot dažas drēbes, piedalījies, piemēram, vietējā jauniešu centra attīstībā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu