Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooo Dotais lielums: mana māte. Dokumentālā kino sensācijas Mans tēvs baņķieris režisores Ievas Ozoliņas jaunākais darbs atgriežas pie ģimenes attiecību pētījuma. Arī šīs filmas stāsts ir attiecināms ne tikai uz tās personāžiem, bet uz sabiedrību — neizrunāti, ilgi krāti pāridarījumi, kas smacē visu iesaistīto dzīves, nav reti sastopama parādība. Vairāk traģiska nekā komiska, filma ir intīms neveselu attiecību tuvplāns, kam ir pa spēkam skatītāju iedzīt urdošā trauksmainības un neērtuma stāvoklī, atstājot daudz vielas pārdomām. Filmas komanda saviem varoņiem ir pietuvojusies fenomenāli tuvu, un nevar nedomāt, kādu efektu tas atstās uz filmā iesaistīto dzīvēm. Kino un vietnē Shortcut.lv no 4. janvāra.

oooo Koko noslēpums / Coco. Viena no pazīstamās animācijas studijas Pixar veiksmēm. Eksplozīvā krāsu estētikā ieturētā animācija ir sprigans ģimenes kino, kam ir pa kaulam aizkustināt visdažādāko paaudžu skatītājus. Lai arī pēc skata rotaļīga, tā iejūtīgi stāstā ievij nopietnas ģimenes attiecību notis, kā arī nevairās no nāves tematikas pieminēšanas, tajā pašā laikā esot saprotama un viegli pieņemama arī skolas vecuma bērniem. No 5. janvāra.

oooc Mollijas spēle / Molly’s Game. Pazīstamā scenārista Ārona Sorkina (Sociālais tīkls) debiju režijā raksturo tā pati stāstnieciskā skrupulozitāte, kas viņa iepriekš sarakstītos darbus. Tā uzņemta par reālu personību — elitāra azartspēļu kluba kādreizējo odiozo īpašnieci Molliju Blūmu. Pārbagāta ar notikumiem, filma ir intriģējošs stāsts par drosmi un bezbailīgu maksimālismu, vislielāko gandarījumu tajā sniedz Džesikas Česteinas intensīvais tēlojums titullomā. Taču no nevainojama kino filmu šķir pagreizs akcentu salikums uz mazāk svarīgajiem notikumiem un pārspīlēts garums. No 5. janvāra.

Kinolektorijs Tas, ko tu nedrīksti nezināt. Lekciju cikla 13. sezona ir veltīta neprāta tēmai. Ar leģendāriem klasikas darbiem, piemēram, Vernera Hercoga Fickaraldo, Stenlija Kubrika Doktoru Streindžlovu un latviešu īsfilmu izlasi lektori (Viesturs Kairišs, Viktors Freibergs un citi) aplūkos «prāta zaudēšanu, filmas, kas savā struktūrā ir neprātīgi eksperimenti ar formu, un filmas, kas kalpo par neprātīga laikmeta iemūžinātājām». Ciklā gaidāmas sešas lekcijas. Splendid Palace no 10. janvāra līdz 21. martam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu