Gultā ar viedpalīgu • IR.lv

Gultā ar viedpalīgu

Foto — Shutterstock
Marija Leščinska, speciāli Ir

Lai novērtētu miega kvalitāti un vairītos no bezmiega un noguruma, pieejams aizvien vairāk virtuālo palīgu

Mani pamodina asi pīkstieni. Lietotne Sleep Cycle, kurai jau vairākas nedēļas esmu uzticējusi reģistrēt savu miegu, ziņo, ka telefonam drīz izlādēsies baterija. Te tev nu bija pamošanās, kad miegs visseklākais! Daudzo lietotņu vidū izvēlējos tieši šo, jo tā, pirmkārt, darbojas kā gudrāks modinātājs — analizē manu miegu un modina tikai tad, kad jau esmu gandrīz pamodusies. Turklāt interesanta šķita arī iespēja salīdzināt savu miegu ar citiem gulētājiem visā pasaulē, jo lietotne piedāvā izpētīt dažādas miega tendences.

Esmu noskaidrojusi, ka guļu labāk nekā vidējais latvietis, tomēr par trim procentiem sliktāk nekā nīderlandieši. Un izrādās, ka lielākie krācēji starp Sleep Cycle lietotājiem ir grieķi.

Sava miega pētīšanai šobrīd iespējams atrast visdažādākos palīgus. Viedpulksteņi, kas veiks pulsa mērījumus visas nakts garumā. Dažādas lietotnes, kas palīdzēs gan iemigt, gan liegi pamodinās un vēl ļaus samērot sava miega kvalitāti ar ikdienas ieradumiem. Par to, ka interese par miega palīgiem pieaug, liecina arī fakts, ka šajā tirgū aktīvi mēģina iespraukties arī tādi tehnoloģiju giganti kā Apple.

Nakts ieraksts

Lielākajai daļai cilvēku enerģijas atjaunošanai un pilnvērtīgai atpūtai nepieciešams 7—9 stundu nepārtraukts miegs, kam seko 15—17 stundu nomods, izpētīts ASV bāzētajā Nacionālajā Miega fondā (National Sleep Foundation, NSF). Taču visu šo laiku miegs nav vienāds. Miegam ir vairākas fāzes — būtiskākās ir dziļais miegs un seklais miegs, kura laikā novērojamas ātras acu kustības. Pāreja no vienas miega fāzes otrā norit cikliski, un fiziski veselam cilvēkam pilns miega fāžu cikls ilgst aptuveni 90 minūtes. Nakts laikā tas atkārtojas vairākkārt. Ja organisms pārāk īsu laiku atradies dziļajā miega fāzē, cilvēks pamostas noguris un neatpūties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu