Vēsturniece neredz iespēju tuvāko 20 gadu laikā pielikt punktu čekas maisu izpētei • IR.lv

Vēsturniece neredz iespēju tuvāko 20 gadu laikā pielikt punktu čekas maisu izpētei

8
Foto: Edijs Pālens, LETA

Okupācijas muzeja vēsturniece Inese Dreimane izpētes ziņā neredz iespēju tuvāko 20 gadu laikā pielikt punktu tā sauktajiem čekas maisiem. Viņasprāt, VDK dokumentu publiskošana patlaban “dažiem kļuvusi par politisku platformu”. Kas būs pēc 2018. gada Saeimas vēlēšanām, jautā vēsturniece sarunā Latvijas Avīzē. Vai pēc tām kādu vēl šis jautājums nodarbinās?

Laikraksts otrdien publicētajā sarunā par VDK dokumentu publiskošanu aicinājis piedalīties I. Dreimani, VDK dokumentu zinātniskās izpētes komisijas vadītāju Kārli Kangeri, bijušo Valsts prezidentu Valdi Zatleru un Nacionālā vēstures muzeja speciālistu Daini Īvānu.

Sarunas dalībnieki ir dažādās pozīcijās, kā publiskot informāciju par “čekas maisiem”. Kā zināms, šogad VDK dokumentu izpētes komisijai jānāk klajā ar ierosinājumiem valdībai, ko darīt ar dokumentiem. Kangeris jau ir izteicies, ka komisija ieteiks tos publiskot bez komentāriem. Latvijas Radio viņš teica – komisija ieteiks publiskot čekas kartotēku jeb tautā sauktos “čekas maisus”, kuros atrodas 4300 kartiņu. Kangeris uzsvēra, ka publiskošanu ieteiks bez komentāriem pie aģentu vārdiem, “jo oriģinālie dokumenti ir Maskavā, bet ar šiem te dokumentiem nevar pierādīt, vai viņš ir sadarbojies brīvprātīgi vai ne”.

Vēsturniecei Dreimanei ir iebildumi šādam piegājienam. Viņa aicina aizdomāties, kā būtu jānotiek publiskošanai, jo “tas nav tā – izberam kartotēku uz galda, sašķirojam latviešus pa kreisi, krievus pa labi. Un ko tālāk? (..) Nedod dievs, ja kāds diletantiskā izpratnē sāks ar “google” skatīties, vai šis “Roberts Ozoliņš” ir tas “Roberts Ozoliņš” un  kuram no viņiem labāk piestāvētu čekas “stukača” tēls”.

Diskusijā avīzē Dainis Īvāns pastāv uz to, ka nepieciešama atklātība, “neraugoties ne uz kādiem argumentiem, ka kāds  aģents pārgājis Latvijas valsts dienestā. Taču sabiedriskā doma tam ir jāsagatavo”.

Dreimane viņam iebilst, ka šajā lietā vajadzīgi ir speciālisti nevis “sabiedriskā doma” vai “politiskā griba”. “Var izdot dekrētu, bet, ja nebūs cilvēku, kas kaut ko šajos dokumentos saprot, rezultātu nebūs nekādu. Nevar savākt 25 felšerus un lūgt, lai tie izdara acu operčiju”.

Arī Zatlers aicina apdomāt un saka, ka viņš būtu ļoti piesardzīgs pret tiem, kuri patlaban entuziasma pilni aicina VDK dokumentus nodot Latvijas Nacionālajam arhīvam. Viņš norāda, ka no šā likuma, ko Saeimā pieņemt ierosināja Nacionālā apvienība, turpmāk būs atkarīgs tas, kā strādās pētnieki, kā glabās šos dokumentus un kā tos varēs izmantot. Zatlers uzskata, ka labu likumu nevar uzrakstīt mēneša laikā. Pēc Zatlera domām, vispirms svarīgi būtu parādīt kompartijas un čekas štata darbinieku lomu, sistēmu, ko viņi radīja. Tikai tad var “kabināt” klāt pašu pēdējo – aģentūru, par ko sabiedrībā tagad visvairāk runā.

 

Komentāri (8)

basta 03.01.2018. 18.14

Kāpēc gan jums, veciem čekas pidarasiem – pedofīliem vajadzētu gaidīt labumus no nacionālpatriotiem? Priecājies pagaidām, kamēr Eiropa vēl pilnībā nav atmodusies, jo tad tu un tavējie koprofāgi nolādēs savas mātes, kuces, kas tos laidušas pasaulē.

0
0
Atbildēt

0

No Pārdaugavas 03.01.2018. 18.12

Kas mums, latviešiem, kaiš? Tā vnk ejam par burbuli, bez pašcieņas un redzējuma nākotnē…

0
0
Atbildēt

1

    basta > No Pārdaugavas 03.01.2018. 18.18

    Vai ar latviešiem domāji “labiešus”, jeb pieskaitīji arī kremļa maukas, čekas kājslauķus, zagļus, kolorado lenteņus, krievmīļus un pidarasus?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 03.01.2018. 11.46

sāk likties , ka visas partijas , saeimu un valsts pāevaldi kontrolē bijušie kādžībī aģenti un šesķorkas , cerībā vē 20 gadus ļaudis turot neziņā , bet ka tikai 4500 kartiņu , tas rada aizdomas , ka pie 100 000 to ir no maisa sen pagaisušas , jo tik mazs skaits pie 2 milj iedzīvotāju ( padomju Latvijā) izklausās nereāls,

0
0
Atbildēt

2

    basta > J.šveiks 03.01.2018. 17.01

    Visas parķijas nē, bet tavējos morālos kropļus, kolorado lenteņus un prokremliskos izdzimteņus: Dombrovski un Zatļeru, gan čekisti pamatīgi šūpo uz saviem daiktiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > J.šveiks 03.01.2018. 17.19

    vistrakāk jau drāž tos pseidonaciķus , vīņi tiek kūdīti uz naida kurināšanu , labuma saeimā no šiem plānā galdiņa urbējiem tik cik vistas kājā gaļas

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > J.šveiks 03.01.2018. 19.22

    Uz kādu naida kurināšanu?Pret ko?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    basta > Bārdainais Signe 04.01.2018. 12.53

    Nu kā, negrib, lai Vienotība kopā ar SC izglītību pārvestu uz krievu valodu un atsūkāt čekistiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu