Bērnu pilsonība nepareizu formulējumu slazdā • IR.lv

Bērnu pilsonība nepareizu formulējumu slazdā

79
Nepilsoņa pase. Foto: Edijs Pālens, LETA
Lolita Čigāne

Termini automātisks – neautomātisks ir nepiemēroti un pat maldinoši nepilsoņu bērnu pilsonības kontekstā.

Latvijā dzimušu nepilsoņu vai bezvalstnieku bērniem pienākas Latvijas pilsonība bez jebkādu papildus kritēriju izpildes. Sarunā ar Rīgas pilsētas dzimtsarakstu nodaļas par bērnu reģistrāciju atbildīgo darbinieci izgājām soli pa solim procedūrai, kā Latvijas nepilsoņu bērni tiek reģistrēti Latvijas pilsonībā. Viens vecāks ierodas ar bērna dzimšanas fakta apliecinājumu, darbinieks lūdz personu apliecinošu dokumentu, secina, ka vecāks ir Latvijas nepilsonis, un mutiski jautā, vai vecāks piekrīt, ka bērns tiek reģistrēts kā Latvijas Republikas pilsonis. Kad saņemta atbilde “jā”, bērns iedzīvotāju reģistrā tiek reģistrēts kā Latvijas pilsonis un tam tiek piešķirts personas kods. Šādu kārtību nosaka 2013. gadā grozītais Pilsonības likums.

Tātad, Latvijas nepilsoņiem dzimušiem bērniem Latvijas Republikas pilsonība pienākas un tiek piešķirta pēc viena vecāka mutiski pausta “jā” bērna reģistrēšanas brīdī.

Problēma, kas ir iezīmējusies ar esošo regulējumu, ir tāda, ka vecākam, esot dzimtsarakstu nodaļā, ir tiesības teikt arī “nē” un tad bērns tiek reģistrēts kā nepilsonis vai gadījumos, ja viens bērna vecāks ir nepilsonis, bet otrs – citas valsts pilsonis – šī bērna Latvijas pilsonības statusā reģistrācijas kārtība netiek piemērota. 

Tas nozīmē, ka lai gan nepilsoņa statuss pēc Latvijas valstiskuma atjaunošanas tika noteikts kā pagaidu statuss, mūsu valstī joprojām vecāku “nē” gadījumā vai nepilsoņa un citas valsts pilsoņa savienības gadījumā bērnam var piešķirt nepilsoņa statusu. 

Lielākā daļa vecāku, kas uz dzimtsarakstu nodaļas darbinieka jautājumu saka “nē”, to skaidro ar to, ka šāds statuss atvieglojot ceļošanu – neesot nepieciešamības pēc Baltkrievijas un Krievijas vīzām, ceļojot uz šīm valstīm. 

Ir skaidrs, ka vecāku ērtība nedrīkst būt iemesls bērna palikšanai neskaidrā, pagaidu, nepilsoņa statusā. Pašlaik Latvijā vecumā līdz 18 gadiem ir 6107 nepilsoņi, 2016. gadā “nepilsoņa” statuss tika piešķirts 54 bērniem.

Lai labotu esošo situāciju, nav jāveic grozījumi Pilsonības likumā vai esošajā Latvijas pilsonības piešķiršanas kārtībā. Viss, kas jāparedz, ir tas, ka statuss “nepilsonis” vairs nevar tikt piešķirts – vecākam jāizvēlas – vai nu reģistrēt savu bērnu kā Latvijas pilsoni vai uzsākt ceļu uz citas pilsonības iegūšanu savam bērnam.

Autore ir Saeimas deputāte, “Kustība Par!”

Komentāri (79)

jurisml_inbox_lv 13.09.2017. 13.30

tad tas tikai apliecina , ka vējons ir vējgrābslis , kurš viņam šito ideju pameta? tad jalabo likums , nekādu jautājumu uzdošana, tikai kājau agrāk minēju , nekādu krievu skolu ar valsts finansējumu

+19
-7
Atbildēt

0

rinķī apkārt 13.09.2017. 12.39

“Par” uzticīgi seko savu priekšteču – komunistu un nacistu ideoloģiskajai vērtību skalai – vecāku viedoklis ir traucējošs, tādēļ tāds institūts kā ģimene ir jānovājina, tās ietekme uz bērnu ir jāmazina tik, cik vien tas ir iespējams.

“… Gan nacisti, gan komunisti centās izraut bērnu no ģimenes, lai varētu viņu indoktrinēt. Diemžēl arī tagad notiek masveida uzbrukumi ģimenei, tiek ierobežotas vecāku tiesības, dažās valstīs ar likumu noteikts, ka vecāki nedrīkst pretoties, ja bērniem skolā māca priekšmetus, ko viņi uzskata par amorāliem…”

http://www.la.lv/par-atlauto-viedoklu-sarakstu-pokainiem-un-eliti/2/

+19
-11
Atbildēt

2

    basta > rinķī apkārt 13.09.2017. 13.24

    to rinķī apkārt

    Lai lieku reizi izkārnītos uz nacistiem pat to, ka viņi izglāba latviešu un citas Eiropas tautas no pilnīgas iznīcināšanas, jebkura tēma noder? Kad tad nacisti ir rāvuši bērnus no ģimenēm, gluži otrādi, Trešā Reiha laikā ģimenes bija tik stipras, kā ne pirms, ne arī pēc tam.

    Tikai konsolidēta sabiedrība varēja apturēt absolūtā ļaunumu, kura rīcībā bija vairāk lidmašīnu, tanku, lielgabalu un lielgabalgaļas, kā visām pārējām valstīm, kopā ņemot, centienus visus eiropiešus padarīt pēc sava atbaidošā ģīmja un līdzības, vai nogalināt.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 13.09.2017. 14.11

    Vakar LTV Panorāmā – latviešu žurnālists uzklausa tautas viedokli par “doto tēmu”.

    Lūk atbildes:

    Olga Nr1 – vsje djeti dolžni imetj graždansto

    Olga Nr2 – ja ščitaju čto jeto absurd

    Jekaterina – nedavno bila v ļitve i mne stalo grustno…

    Ja nemaldos divas no viņām apgalvoja, ka esot pilsones… :) :) :)

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

mikelisegle 14.09.2017. 07.08

Te ir jautājums, kam bērna pilsonības lietā vajadzētu būt gala vārdam – valstij, vai vecākiem?

Ir cilvēki, kas par katru cenu grib panākt, lai valsts var uzspiest pilsonību pretēji vecāku gribai. Ius sanguini, kam ir pieskaitāma arī Latvijas pilsonības sistēma, neparedz no dzimtbūšanas mantoto ius soli – ja esi dzimis uz tā dzimtkunga zemes, tad tu bez jebkādām iebildēm piederi zemes īpašniekam.

+12
-5
Atbildēt

7

    basta > mikelisegle 14.09.2017. 13.06

    to Ēriks

    Sauc to sugu par interventiem!

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > mikelisegle 16.09.2017. 10.45

    to puika

    Viņš ir PSRS pilsonis, ja vien līdz 1991. gada 19. augustam nav no tās atteicies, vai viņam tā nav atņemta. Visas saistības ar PSRS pilsonību ir pārņēmusi Krievija un Latvijai ar to nav nekāda sakara.

    Kā iznāk, Krievija ir savākusi sev visu triljonu vērto PSRS bruņojumu, kura gādāšanā ar savu vergu darbu ir piedalījušies visi PSRS pilsoņi, bet Latvijai atstājusi tikai savus atkritumus?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Absints > mikelisegle 14.09.2017. 11.24

    Sagrozat, tā nav – vecāki var izvēlēties, tāpat kā tagad. Bet no izvēles tiek izslēgts “ne pilsonis”, tā kā visur Pasualē tas ir.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    puika > mikelisegle 14.09.2017. 16.10

    >Ķīps

    Izvēle tad ir LR pilsonis, citas valsts pilsonis vai bezvalstnieks.

    Bezvalstnieka statuss ir krietni sliktāks par LR nepilsoņa statusu.

    Tas ir tas no kā tiešām aicina izvairīties.

    Bezvalstnieku likums

    https://likumi.lv/doc.php?id=84393

    Eiropā, cik saprotu, pārsvarā nepiešķir pilsonību automātiski. Lodziņš vaļā ir ilgstošu rezidentu bērniem, ja vecāki tā vēlas.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    puika > mikelisegle 14.09.2017. 17.03

    (2) Personu, kura ir likuma “Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības” subjekts, nevar atzīt par bezvalstnieku.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > mikelisegle 14.09.2017. 11.47

    Tātad,mēs dodam,bet viņi atmet atpakaļ un saka:mums nevajag jūsu štrunta valsts pilsonību?Tiešām,kolonistiem tas noteikti uzlabos omu.Un kā tad viņus tagad sauks,par bezpilsoņiem?

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > mikelisegle 14.09.2017. 11.11

    Tātad šeit vērojams dubultstulbums -pilsonības jēdziena devalvācija un pilsonības uzspiešana pret cilvēku gribu.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu