Maksātnespējas administratora Sprūda dzīvesbiedrei izbeigts sertifikāts • IR.lv

Maksātnespējas administratora Sprūda dzīvesbiedrei izbeigts sertifikāts

8
Māri Sprūdu konvojē uz tiesas sēdi. Foto: Paula Čurkste, LETA

Tas darīts par iespējamiem pārkāpumiem “Dzimtās sētas” un “Peltes īpašumu” procesos

Maksātnespējas administrācija (MNA) pagājušajā nedēļā izbeigusi administratora sertifikātu Ilzei Gulbei, Māra Sprūda dzīvesbiedrei, kura tiek turēta aizdomās kriminālprocesā par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumos “Dzimtā sēta” un “Peltes īpašumi”, liecina informācija MNA mājaslapā. Šāds lēmums tika pieņemts 11.jūlijā, ziņo LETA.

MNA norāda, ka Gulbes sertifikāta darbība tika izbeigta pēc pašas administratores iesnieguma. Iepriekš MNA Gulbi atstādināja no maksātnespējas procesa administratora amata darbības veikšanas.

Kriminālprocesā par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumu “Dzimtā sēta” un “Peltes īpašumi” maksātnespējas procesos starp aizdomās turētajiem ir nu jau no amata atstādinātais Sprūds, viņa dzīvesbiedre Gulbe, kā arī kādreizējais Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs, bijušais Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK ģenerālsekretārs Aigars Lūsis. Kopumā kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzītas sešas personas.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors veic pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamiem pārkāpumiem “Dzimtā sēta” un “Peltes īpašumi” maksātnespējas procesos, iepriekš LETA informēja Ģenerālprokuratūrā. Finanšu policijas pārvaldes darbinieki prokurora uzdevumā 9.jūnijā minētajā kriminālprocesā veica deviņas kratīšanas.

Šajā pašā dienā par aizdomās turētajām tika atzītas divas personas pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Turklāt tika aizturēta sertificēta maksātnespējas administratore, kura nākamajā dienā atzīta par aizdomās turēto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā. 14.jūnijā par aizdomās turēto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un piesavināšanā atzīts maksātnespējas administrators, kurš pašlaik atstādināts no administratora amata.

Nākamajā dienā par aizdomās turēto divos noziegumos atzīts bijušais maksātnespējas administrators, patlaban zvērināts advokāts. Savukārt 16.jūnijā par aizdomās turēto atzīta vēl viena persona. Turklāt minētajā kriminālprocesā pieņemts lēmums par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas juridiskajai personai procesa sākšanu.

Piecām personām piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Žurnāls “Ir” savulaik vēstīja par darījumu, kurā bijušais Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārais sekretārs Aigars Lūsis (VL-TB/LNNK) no nezināma avota finansējis 3,2 miljonus eiro vērtu darījumu – parādsaistību iegādi -, kas vēlāk iesaistītajām pusēm nodrošināja piekļuvi zemei vairāk nekā 40 hektāru platībā Ķīšezera krastā. Zeme piederēja uzņēmumam “Peltes īpašumi”, kuram 2011.gadā tika pasludināta maksātnespēja un par administratoru nozīmēts Sprūds. Šie naudas līdzekļi nākuši no Sprūda administrētā maksātnespējīgā uzņēmuma “Dzimtā sēta” konta, iepriekš rakstīja žurnāls.

Tāpat jūnijā citās lietās Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) aizturējusi un par aizdomās turētajiem atzinusi maksātnespējas administratorus Sprūdu, “Trasta komercbankas” administratoru Ilmāru Krūmu un Nauri Durevski, kā arī finansistu Jorenu Raitumu. Tiesa viņiem visiem piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu, taču Raitums pēc pāris dienām tika atbrīvots. Administratori tika atstādināti no amata.

 

 

Komentāri (8)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu