Zatleru satrauc politisku viedokļu īsināšana TV3 (papild.) • IR.lv

Zatleru satrauc politisku viedokļu īsināšana TV3 (papild.)

13
Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Foto: Ieva Leiniša, LETA
Māra Miķelsone

Diezvai tā ir sagadīšanās vai neprofesionalitāte, ja mēneša laikā jau otrreiz TV3 raidījumos neparādās kādam, iespējams, netīkams politisks viedoklis, ceturtdien Ir teica bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Arī viņa viedoklis tika izgriezts no šogad 18. novembrī izrādītās TV3 filmas Pieci prezidenti. Zatlers toreiz intervijā teicis, ka ir jāmaina politisko partiju finansēšanas sistēma, bet šīs atbildes filmā nav.

Zatlers par filmas gadījumu atcerējies trešdien, kad Ir publicēja ziņu par TV raidījumu vadītājas Baibas Sipenieces-Gavares apsveikuma runas īsināšanu Latvijas lepnuma ceremonijas ierakstā. No Sipenieces-Gavares teiktā bija izņemti kritiskie vārdi par viesnīcā Rīdzene notikušajām oligarhu sarunām.

Ceturtdien Zatlers Ir, uz jautājumu, kas viņam liek domāt, ka filmā Pieci prezidenti nav vienkāršs teksta īsinājums, bet gan cenzūra, atzina – sākumā, noskatoties filmu, viņam licies, ka tā ir vienkārši slikta montāža. Bet domas par cenzūru Zatleram ienākušas prātā trešdien, izlasot ziņu par Sipenieces-Gavares runas īsināšanu. “Sapratu, ka tā ir tendence. Var būt sagadīšanās, neprofesionalitāte, bet nepilna mēneša laikā jau otrais gadījums… Tam ir jāpievērš uzmanība. Turklāt ir slikti Valsts prezidenta teikto izņemt [no filmas] – tā ir nekorekta rīcība,” teica Zatlers.

Viņš atcerējās, ka raidījuma veidotāji Valsts prezidentiem iepriekš uzdevuši divus jautājumus, no kuriem viens bija: ja jums būtu burvju nūjiņa, ko jūs izmainītu Latvijā? Zatlers atbildējis, ka gribētu mainīt politisko partiju finansēšanas sistēmu. Proti, pāriet uz partiju finansēšanu no nodokļu maksātāju naudas. “Kas ir 4 – 5 miljoni gadā?” retoriski vaicāja Zatlers, iepretim atkarībai no ziedotājiem un partiju sponsoriem. Tomēr šī atbilde filmā nav iekļauta. Tiesa, burvju nūjiņu Zatlers filmā piemin, bet šādā teikumā: “Katram cilvēkam ir pieejama burvju nūjiņa, novēlu visiem drosmi paņemt šo nūjiņu rokās un skaļi pateikt visiem par saviem sapņiem un ar šo nūjiņu pieskarties citiem un saprast citus, un īstenot šo sapni.”

Pēc gadījuma ar Sipenieces-Gavares cenzēšanu Zatlers teksta īsināšanu un filmas Pieci prezidenti montāžu vairs neuzskata par vienkārši neprofesionālu, lai gan sākotnēji pēc tās noskatīšanās pasmējies, ka tajā atstāti prezidentu skaistie saukļi – mums jābūt stipriem un gudriem, bet konkrēts politisks viedoklis pazudis. Tagad, noskatoties filmu, paliek iespaids – kas tie par dīvainīšiem, ko viņi tur runā. Tiesa, pēc Zatlera domām, filmā krietni īsināts arī citu prezidentu teiktais, piemēram, Gunta Ulmaņa.

Ja Sipeniece nebūtu sākusi runāt par viedokļa cenzēšanu TV3, Zatlers neko neteiktu. Norakstītu visu uz filmas veidotāju neprofesionalitāti un nespēju izmantot lielisku iespēju izveidot interesantu raidījumu ar visiem prezidentiem. Tagad viņš uzskata, ka šādi gadījumi ir jāceļ laukā un notiekošajam jāpievērš sabiedrības uzmanība.

Runājot par dažādu TV raidījumu sponsorēšanas līgumiem, Zatlers teica, ka pats par sevi tas nav nekas slikts. Taču, ja šī atkarība no naudas un dažkārt arī no zināma politiska viedokļa parādās kā ietekme uz raidījuma saturu caur kaut kādiem instrumentiem, piemēram, cenzūras veidā, tas nav pieņemams.

Ir saņemtā atbilde no TV3 informē, ka dokumentālo filmu Pieci prezidenti producēja pilna servisa producēšanas kompānija Red Dot Media, ar kuriem kanāls TV3 noslēdza līgumu par šīs dokumentālās filmas izveidi, neiesaistoties filmas veidošanas procesā. Red Dot Media producente Arta Ģiga par dokumentālās filmas veidošanas procesu saka, ka “projekts Pieci prezidenti bija iecerēts kā piecu Latvijas jaunāko laiku prezidentu domnīca par Latvijas lielākajiem uzdevumiem, kas mums stāv priekšā, valsts simtgadi sagaidot. Jautājumi bija sadalīti vairākos blokos: demogrāfija, tautas aizplūšana, ko katram prezidentam nozīmē valsts un kas ir lielākie uzdevumi nākotnē. Ar lielākajiem uzdevumiem bija domāti globāli mērķi, tos arī atspoguļojām raidījumā. Ierakstītais materiāls bija divas reizes garāks par plānoto ētera laiku, dalībniekiem bija zināms, ka tas tiks montēts. Šādos gadījumos raidījumu dalībniekiem bieži vien šķiet, ka kaut kas būtisks ir palicis aiz kadra, bet tā ir redakcionāla izvēle, nevis cenzūra.”

Tāpat kā gadījumā ar Sipenieces-Gavares teksta īsināšanu All Media Baltics vadītāja Latvijā Baiba Zūzena Ir atbildēja, ka “kanāla TV3 vadība kategoriski noraida cenzūras iespējamību All Media Latvia televīzijas kanālos”. Viņa norāda, ka “redakcionālā neatkarība ir mūsu kanāla pamatvērtība un darbības stūrakmens. Mēs augstu vērtējam savu skatītāju uzticību un neuzdrošināmies ar to riskēt”. Zūzena atzīst, ka lineārās televīzijas formātam ir dažādi ierobežojumi, tai skaitā arī pārraides ilgums, “tādēļ itin bieži paplašinātu materiālu publicējam digitālā formātā All Media Latvia digitālajās platformās: ziņu un izklaides portālā Skaties.lv un video portālā TVPlay“.

TV3 filmā Pieci prezidenti žurnālists Arnis Krauze Rīgas pils Ģerboņa zālē iztaujā Zatleru, Vairu Vīķi-Freibergu, Gunti Ulmani un Raimondu Vējoni, neklātienē ierakstā filmā parādās arī Andris Bērziņš.

Visu filmu var noskatīties šeit.

(papildināta ar TV3 atbildēm)

 

 

 

 

Komentāri (13)

tonijs 28.12.2017. 15.02

Latvijas Republikas Satversmes 100.pants. Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta.
……….
TV3 ir pārkāpis Latvijas pamatlikumu- kurš iesūdzēs viņus tiesā?

+5
0
Atbildēt

1

    basta > tonijs 28.12.2017. 15.25

    Un ja TV3 Sipenieces murgu vietā būtu izmetis laukā sakarīgu vietu, tad nebūtu cenzūra? Rīdzenes sarunu aktierīšu ierunāto fragmentu, par kuru autentiskumu nav iespēju pārliecināties, publicēšana ir puspatiesību (lasi: melu) izplatīšana. Mani, kā cilvēku, kuru aizrauj politika, ļoti interesē apstākļi, kādos čekas pakalpiņi izlēma locekļu protēžu blēdi un aplokšņu izspiedēju, Zatļeru, ielikt preža krēslā un kāpēc par viņa uzraugu tika pielikts čekists Meļņiks.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

vvilums 28.12.2017. 19.31

Jāsāk domāt, par to – kādi patiesie mērķi TV 3 jauniem saimniekiem? Vai tikai finansiālas intereses, kā bija deklarēts? No kā gan mūsdienās televīzijai var būt liela peļņa Latvijas apstākļos, ja to grib attīstīt un pēc septiņiem gadiem pārdot ar uzviju.

+1
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > vvilums 29.12.2017. 11.31

    Nav jau noslēpums, ka NA uzskatu par kremļa partiju un to rakstu daudzos portalos – speru naciķiem kad tik ir vien iespēja, bet ….

    ir tikai 2 mediji, kuri nedzēš nekad manus komentārus – pat ja esmu rupjāka par lembergu – tas ir IR un kas jauns. Visi pārējie – dzēš manus komentārus

    Tāpēc mana pārliecība , ka tā cenzūra, kura sākās satori.lv , tā tagad ir jau visur un tā cenzūra pirmkārt, ir varas – valdītāju interesēs.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > Dusma 29.12.2017. 22.49

    Rupjums – tas ir štrunts,a bet vot pataloģiskā melošana…

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 29.12.2017. 23.56

    Bet vissliktākais ir rupjums apvienojumā ar pataloģisko melošanu, kas piemīt Lembergam, pārējiem oligarhiem un arī viņu pakalpiņiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > tonijs 30.12.2017. 00.14

    Tev jau patīk smalkāki meļi,kā Zatlers,kurš izliekas par oligarhu apkarotāju,bet īstenībā viņa mērķis -ievilkt valdībā krievu oligarhu atbalstīto interfronti.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

basta 28.12.2017. 14.40

“Kas ir 4 – 5 miljoni gadā?” retoriski vaicāja Zatlers”
—————-
Vai 4-5 miljoni gadā būtu atturējuši Zatļeru un viņa čekas savākto spitālīgo varzu no Meļņika, Zaharjina un citu čekas un Krievijas organizētās noziedzības darboņu apkalpošanas?
.
“Tiesa, pēc Zatlera domām, filmā krietni īsināts arī citu prezidentu teiktais, piemēram, Gunta Ulmaņa”
—————–
Ar to, ka vēl ne visus medijus kontrolē Antonijas ielas nama piestādītie cenzori un TV3, savu skatītāju interesēs, var atļauties zināmu patstāvību un lai nekļūtu par “Latvijas negodu”, nākas samierināties.

0
-5
Atbildēt

1

    J.šveiks > basta 29.12.2017. 11.23

    neaiztiec Zatleru , vienīgais , kuram bijusi cemme uz valsts izlaupītājiem, esmu runājis ar viņu privāti, viņu nepārtraukti ar mēsliem apkrāmē čekas ģenerāļi un ja Tu tam tici , tad esi ar veco krievu zistēmu, esi lasījis viņa grāmatu? ja ne , iesaku ,dzīvo vesels, veiksmi 2018. gadā

    +3
    -1
    Atbildēt

    2

    basta > J.šveiks 29.12.2017. 13.47

    Neatceros gan tās Putina kuces cemmi uz Zaharjinu, Meļniku, un Šļeseru ar ko kopā tas uzdzīvoja krievu bandītu, čekistu, mauku un pidarasu shodņjakā un citiem neliešiem: pidarasiem, čekistiem un bandītiem no kuru galdiem tas savāca saslaukas un uzlaizīja mērces paliekas.
    Par piedalīšanos WWII noziedznieku: civiliedzīvotāju masu slepkavu, sadistu, marodieru, kapu un pieminekļu apgānītāju un vecenīšu un zīdaiņu izvarotāju šabašā, 9. maijā, kur tas uzkrāva uz sevis atbildību par katra no desmitiem miljonu, tai skaitā pus miljona latviešu, zvēriskām slepkavībām, ar simts pasaulē baisāko nāvessodu nepietiks.
    p.s. viņa grāmatu, galīgi esi saspiedis galvu vecais čekas pidaras – pedofīl!

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > basta 30.12.2017. 20.02

    nu sūdīgi. dzīvo vesels

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > J.šveiks 30.12.2017. 00.10

    Tu ar viņu esi runājis arī par šito:
    „Traumās” Elga kļuva par Zatlera pacienti. Bet Zaltlers nevis vispirms ķērās pie ceļgala operācijas, bet gan pie Elgas iebiedēšanas. Elga „Bez Tabu” atklāj, ka vispirms Zatlers viņai esot licis beigt sūdzēties par ārstiem – saviem kolēģiem Gaiļezera slimnīcā, jo tas esot slikti. Pretējā gadījumā Zatlers paziņos, ka viņš konkrēto ceļgala operāciju nemāk veikt un Elgu uz visu mūžu atstās „uz kruķiem”.

    Neskatoties uz Zatlera draudiem, Elga tomēr ir sūdzējusies par Gaiļezera ārstiem un šajā lietā jau ir notikušas divas tiesas sēdes. Lai arī ekspertīzē ir konstatēts, ka operācijas gaitā ir bijuši pārkāpumi – pirms operācijas nav veikts rentgens, bet pēc – datortomogrāfija, tiesas pirmais atzinums bija, ka Elgas ceļa komplikācijas izraisījusi plaušu slimība – bronhīts.http://jauns.lv/raksts/zinas/136002-arsts-valdis-zatlers-pacientei-liek-turet-muti-draudot-neveikt-operaciju-video

    0
    0
    Atbildēt

    1

    basta > Bārdainais Signe 30.12.2017. 15.08

    Tā nav vienkārši “pateicību” pieņemšana, bet visīstākā izspiešana, par ko tam prokremliskam mūdzim būtu jāsapūst cietumā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu