Kāpēc valdība atbalsta finansējuma samazinājumu NVO sektoram? • IR.lv

Kāpēc valdība atbalsta finansējuma samazinājumu NVO sektoram?

42
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Latvijas Pilsoniskā alianse

Valdība vienojas par Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) finanšu instrumentu finansējuma piešķiršanu, bet sabiedrības interešu pārstāvībai finansējums krītas par 2,5 miljoniem eiro.

Šogad 14. decembrī tika parakstīts Latvijas – Norvēģijas valdību memorands par Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) un Norvēģijas finanšu instrumenta ieviešanu 2014. – 2021. gadā. Memorands paredz, ka Latvijai turpmākajos gados būs pieejams finansējums 102,1 miljona eiro apmērā, kas ir par 29,15 miljoniem eiro vairāk nekā iepriekš.

Tai pat laikā Latvijas valdība demokrātijas stiprināšanai lēmusi piešķirt mazāk nekā iepriekšējā periodā, kas liek uzdot jautājumu, vai demokrātiskā valstī demokrātija nav prioritāte?

Biedrība “Latvijas Pilsoniskā alianse” vērš uzmanību, ka, parakstot memorandu šādā redakcijā, Latvijas valdība ir atkāpusies no vienošanās, kas tika panākta 2016. gada 20. decembrī Ministru kabineta sēdē, kad valdība informatīvajā ziņojumā ierakstīja solījumu, ka EEZ/Norvēģijas finanšu instrumenta ietvaros finansējums NVO fondam, kas pārdalīs naudu demokrātijas stiprināšanai, būs vismaz līdzšinējā apjomā. Tas ir aptuveni 10 miljoni eiro.

Vēlāk – 2017. gada 24. maija Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes sēdē Finanšu ministrija prezentēja donoru piedāvājumu, norādot, ka donori aicina pilsoniskajai sabiedrībai caur NVO fondu novirzīt vairāk jeb 11 miljonus eiro. Tomēr, neskatoties uz iepriekš minētajiem faktiem, 14. decembrī parakstītajā memorandā iekļauts finansējuma piešķīrums NVO fondam tikai 8,5 miljonu eiro apmērā.

Šāda valdības rīcība rada bažas par apzinātu pilsoniskās sabiedrības vājināšanu, jo ārvalstu donoru finansējuma samazinājums nav vienīgais finanšu avots, kas ticis būtiski ierobežots pēdējo gadu laikā. Tieši tāpat kā tas tiek darīts tādās valstīs kā Polija un Ungārija.

Tā, piemēram, nodokļu politikas reformas ietvaros tika ierobežotas fizisko un juridisko personu ziedošanas iespējas nevalstiskajām organizācijām, Finanšu ministrija nemitīgi rada risinājumus, kā ierobežot nevalstisko organizāciju tiesības nodarboties ar saimniecisko darbību, kā arī Nacionālajam NVO fondam netiek piešķirts finansējums tādā apjomā, kādā tas nostiprināts politikas plānošanas dokumentos.

Situācijā, kad demokrātiskas vērtības ir apdraudētas visā pasaulē, ir īpaši svarīgi Latvijas valdībai nodrošināt resursu pieejamību nevalstiskajam sektoram, kas ir demokrātijas stūrakmens.

Tādēļ biedrība “Latvijas Pilsoniskā alianse” aicina Latvijas valdību nodrošināt, ka finanšu avoti nevalstiskajām organizācijām netiek samazināti un ierobežoti, kā arī nodrošināt, ka EEZ/Norvēģijas finanšu instrumenta ietvaros NVO fondam tiek piešķirts finansējums vismaz 10 miljonu eiro apmērā, starpību sedzot ar valsts līdzfinansējumu, kā to nosaka donoru prasības.

Komentāri (42)

J.šveiks 22.12.2017. 08.58

kā lembe liks , tā būs , viņam dikti nepatīk sorozīti…

+5
-2
Atbildēt

2

    La spada di Damocle > J.šveiks 22.12.2017. 11.06

    Kāpēc gan nodokļu maksātājiem būtu āfinansē Sorosa propaganda? Tas būtu kā tīšām iešaut sev kājā.

    +3
    -3
    Atbildēt

    2

    basta > La spada di Damocle 22.12.2017. 14.09

    Kāpēc nodokļu maksātājiem būtu jāapmaksā irir.lv ceptās čekas pasūtītās paskvilas?
    https://www.pietiek.com/raksti/ir_izdeveju_tviterblediba_ir_nostradajusi,_vairs_nav_skersla_tikt_pie_nodoklu_maksataju_naudas

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > basta 23.12.2017. 20.20

    Žurnāla Ir izdevējs – AS Cits medijs šajā konkursā startēja ar diviem projektiem Pētnieciskā žurnālistika IR – tiesiskums, ēnu ekonomika būvniecībā, pamestie bērni un Nozīmīgi notikumi IR – ieraugi, saproti, dalies!. Konkursa komisija atbalstīja tos abus, kopā no valsts līdzekļiem šim uzņēmumam nolemjot piešķirt ceturto lielāko summu – kopā 45 000 eiro.
    ……………
    Lieliski, laba ziņa!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > La spada di Damocle 22.12.2017. 11.13

    kāda tev sorosa propaganda ? kas nav čekistu propaganda – tas automātiski – sorosa?

    nu ka lien laukā no krūmiem – parunāsimies ! nebāz to sorosu visur kur vajag un nevajag – šitie čekistu bāliņi , kuri gatavi gejus cietumā likt bet paši sit sievietes un bērnus, vai otrādi – pirmkārt, jau bernus un tad vel arī sievietes – nu zini – es bez visas norvēģu naudas tādus esmu gatava izmācīt par cilvekiem – sabiedriskā kārtā

    kas jauns,lv lasīju, ka Hilarija Klintone savu Bilu aizvienam iekaustījusi – un man tik patīkami kļuva, uzreiz siltas jūtas pret Klintoni – tāds jāklis – šmuci pa visu pasauli uz mūžīgiem laikiem uztaisījis un vēl sūdzēsies , ka Hilarija šim skrāpējot

    tā kā jā – liec nu mieru sorosam un nevalkā viņa vārdu velti

    +1
    0
    Atbildēt

    2

    La spada di Damocle > Dusma 22.12.2017. 11.17

    Kāds te sakars ar sievu sišanu? Te ir sakars ar valsts budžeta izlaupīšanu. Soross rada NVO, un pēc laika uzspiež to finansēšanu valstij ar visādām rafinētām metodēm. Piemēram Stambulas konvencija paredz visas Martas, ķepas u.c. Sorosa kabatas NVO finansēt no valsts budžeta un tur ar 50 miljoniem gadā būs par maz.

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > La spada di Damocle 22.12.2017. 11.37

    vistiešākais – elle un indija – valsts taču aizstāv sievu sitējus un nositējus , savukārt NVO stāsta un māca, ka tā darīt nedrīkst, ka vainīgie jāliek cietumā

    Lai valsts sakārto likumdošanu, nodrošina tiesiskumu – tad tādi NVO nebūs vajadzīgi

    Man jau bail, ka nesanāk man zaimot māsīcas piemiņu, bet viņu 17 gadus dauzīja civilvīrs. Ja par piramajām reizēm arī es saku , ka pati vainīga – ka nemuka no viņa prom, tad jau par trešo reizi es saku, ka saprašana no viņas – māsīcas galvas bija izdauzīta un bija ar likuma spēku un regulējumu jaiejaucas valstij. Tas netika izdarīts. Nu māsīca ir beigta. Nu labi – valstij kreņķi mazāk – nebūs policijai darbs un slimnīcām jātērē līdzekļi, bet varmāka taču nemainīsies. Tad jau dzirdēsim, kurš ir nākamais upuris.
    Pirms māsīcas tam vīrietim bija sieva, kura apgalvo, ka policijai rakstījusi vismaz 100 ienigumus, ka tas vīrs arī savu māti sadūris.

    Tad kas šobrīd iznāk – valsts nespēj nodrošināt tiesiskumu – sabiedrība to pieņem kā normu, kā normālību –

    es tam nepiekrītu – baida mūs ar gejiem – ka tie nu atnesīs pasaules galu, kamēr valsts pati ziposta ģimenes, atbalsta un nodrošina bāreņu tirdzniecību, bērnu sišanu un mocīšanu bērnu namos

    beidz taču kaitināt

    +2
    -1
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > Dusma 22.12.2017. 12.02

    Geju atbalstīšana un cīnīšanās pret tikumības likumu ir no tās pašas kategorijas.Nevar reizē cīnīties pret tikumību un gaidīt,ka vīri nesitīs sievas un sievas nenodurs savus vīrus.

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    La spada di Damocle > Bārdainais Signe 22.12.2017. 12.07

    Droši vien taS SITĒJS IR LATENTAIS GEJS, kurš neieredz sievietes.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    La spada di Damocle > Dusma 22.12.2017. 12.06

    Un daudz Tev tā Marta palīdzēja? Tā ir parazītu kustība, kuri grib piesūkties pie manis sūri grūti pelnītās naudas. Ja viņus finansē Soross, lai finansē, lai viņus finansē Viņķele, Čigāne (viņas to nekad nedarīs). ES atsakos maksāt par šo pretīgo propagandu, man par to nav jāmaksā!

    +3
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > La spada di Damocle 22.12.2017. 12.38

    nu labi – padodos – palīgskolas audzēkņiem tomēr vaja speciālo programmu un pacietību piedod -palīdzēt nespēju un sist tevi tādu nesitīšu

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > Dusma 22.12.2017. 12.44

    Tu esi bijusi palīgskolā?Tad tāpēc tev tik gari un nesakarīgi gabali sanāk…

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Antons > Dusma 22.12.2017. 11.47

    Piekrītu, malacis, Skaistule!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > J.šveiks 22.12.2017. 10.59

    Šveik – es gribu tomēr sākt ar to – mans jautājums – kapēc e s – vispār aktīva interneta mediju lasītāja un sekotāja tam, kas notiek Latvijā – par šādu NVO – Latvijas pilsoniskā alianse uzzinu 1x?
    Kāds ir budžets – kam šī NVO jau naudiņu ir tērējusi?

    Tad vēl – man kā bullim – kā ievainotam bullim duncis sānos ir Marta – tas sieviešu atbalsta centrs. Vismaz 15 gadu garumā esmu mēģinājusi dabūt no viņiem palīdzību savai – nu jau nosistajai māsīcai, neko citu kā rupju spērienu – netraucē mūs neesmu no viņiem saņēmusi.

    Pēdējais kas bija – lasu http://www.cietušajiem.lv – ka es varu piezvanīt un viņi man sniegs palīdzību – kur vērsties. Piezvanu – stāstu savu stāstu par nosisto māsīcu un par policijas bezdarbību un lūdzu lai man iesaka jursitu, kurš mani labi nokonsultēs – kur man griezties. Raudu – jau tā panikaini – nesavaldos. Tā sieviete man saka, ka viņa man palīdzēt nevarot, lai es zvanot uz centru Marta. Tur man palīdzēšot , vai vismaz pateikšot kur meklēt palīdzību.

    Zvanu uz Martu – tur nīgra neiecietīga balss man paziņo, ka viņi nodarbojoties tikai ar cilvēktirdzniecības upuriem, ka viņu juristi ir pārlsogoti un neko ieteikt man nevar – un noliek klausuli. Nu tāds sieviešu atbalsta centrs kā es Sabas ķē niņiene

    Vai – labi – Delna – kāpēc nav autoritāte sabiedrībā? Kāpēc? Naudas par maz? Un tiešām?

    Tagad nevaru izlemt – atbalstīt to dod 5 vai nē, jo neuzticos visiem tiem birokrātiem, kuri to naud apsaimniekos. Es tāpat labāk salikšu piecīšus tiem radu bērniem, kuriem plānāka desiņa uz maizes.

    Tā kā …. vienu gan es gribētu , lai norvēģi uzstādītu kā noteikumu – lai šīs naudas plūsma ir absolūti caurspīdīga – absolūti – lūk patiesie demokrātijas aizmetņi

    nevis šītā nabagu apkalpošana pašiem luksus dzīvi dzīvojot

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 22.12.2017. 14.21

    Dusma jautāja: kapēc e s – vispār aktīva interneta mediju lasītāja un sekotāja tam, kas notiek Latvijā – par šādu NVO – Latvijas pilsoniskā alianse uzzinu 1x?
    Kāds ir budžets – kam šī NVO jau naudiņu ir tērējusi?
    ………………
    Es arī par šādu organizāciju uzzinu pirmoreiz, lai gan tā pastāv jau kopš 2004.gada.
    “Noslēdzot gadu, esam uztaisījuši 2017.gada padarīto darbu pārskatu. Apkopojot iepriekšējā gadā veiktās aktivitātes, varam droši apgalvot, ka biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” komanda ir ražīgi pastrādājusi un veikusi daudz un dažādas aktivitātes nevalstisko organizāciju (NVO) interešu aizstāvības, un kapacitātes celšanas jomā.”
    http://www.nvo.lv/lv/news/publication/latvijas-pilsoniskas-alianses-2017gada-paveiktais-9080/
    Mājas lapā ir pastāstīts sīkāk par viņu aktivitātēm konsultācijas, sanāķsmes, atzinumi utt.). Nu nezinu, es ar aizdomām skatos uz ikvienu, kas lieto tādus vārdus kā “kapacitātes celšana”. Par kādu naudu tas viss darīts, budžetu es viņu mājaslapā neatradu. Mājas lapu par 93% finansē Eiropas Savienība ar Eiropas Sociālā fonda starpniecību.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Antons 22.12.2017. 11.43

Aborigēni, pat tie, kas te it kā ko komentē, absolūti nesajēdz, kam vajadzīgas NVO, pilsoniska sabiedrība ( kas bez NVO nevar eksistēt), utt.
Absolūti stulbi akmens laikmeta uzskatu līmeņa komentāri.
Aborigēniem vajadzīga “kārtība”, nevis demokrātija.
Mums ir “savs ceļš” ejams, nu pats par sevi, katram maziz\glītotam idiotam ir savs ceļš.
Kas, protams, izdevīgs bezsmadzeņu amēbām, kas tic Lembergam, un kam Soross ir lamuvārds.

+2
-1
Atbildēt

2

    basta > Antons 22.12.2017. 13.55

    Normāla valsts Sorosu par iejaukšanos valsts iekšējās lietās, proti, par palīdzību LC un DPsaimņieks čekas mērgļiem dabūt cauri Pilsonības likuma “0” variantu, noķertu to izdzimteni un izdarītu, lai tas mēneša laikā katru minūti miljons reižu izlūgtos sev nāvi, vai vismaz noalgotu šāvēju, kas to aizsūtītu uz elli.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    La spada di Damocle > Antons 22.12.2017. 12.00

    Nu, gudriniek, kāds man ir labums no Sorosa propagandas NVO?

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    Antons > La spada di Damocle 22.12.2017. 12.06

    Ja nebūtu Soross un līdzīgie,, ar savu liberāliasma propogandu un materiālo atbalstu tiem, kas iet uz liberālo psaeli, tu vēl arvien dzīvotu PSRS.
    Kaut, diezin vai tu sapratīsi, ko es teicu.

    +2
    -3
    Atbildēt

    2

    La spada di Damocle > Antons 22.12.2017. 12.17

    Idiņ, 1991.g. Latvijā Sorosa propagandas nebija. Pasaki vēl, ka Soross kopā ar Kārli Ulmani dibināja Latvijas Republiku, tu derdzīgais Gebelsa propagandist.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > Antons 22.12.2017. 12.15

    Un ko vietā?PSRS taisīja krieviski runājošu padomju tautu,Soross ieved Eiropā svešas mentalitātes cilvēkus,lai taisītu tautu miksli,haosu un teroru.Ar ko tas sumpurnis ir labāks par Brežņevu?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu