Vēl dziļākā purvā • IR.lv

Vēl dziļākā purvā

Kristofs Šeiermanns © Der Spiegel

Vašingtona nav ne pieticīga, ne pazemīga. Donaldam Trampam te būtu vajadzējis iederēties. Vašingtona ir pilsēta ar milzīgiem ego un bankas kontiem, ar policijas eskortiem un bruņotiem limuzīniem. Pat nakts ballītēs te visu izšķir vara un statuss. Pilsēta izvētī savus iemītniekus un paceļ ambiciozos, lai gan ne vienmēr tas nāk par labu. Kopš Džordžs Vašingtons pirms vairāk nekā 200 gadiem tolaik moskītu pārpilnajā purvā iestādīja šo demokrātijas sirdi, tā ir rosinājusi cilvēkus uz lieliem darbiem, nereti arī vardarbību, un piešķīrusi tiem lielu varu.

Avēnijas te ir pārāk platas, milzīgie pakāpieni uz Kapitoliju — pārāk lieli, ēkas un statujas — pārāk pompozas. Pilsētai nav centra, savas dvēseles. Tikai plašums, lielums, simetrija. Kā milžiem veidots šaha galdiņš. Tā ir pilsēta tādiem prezidentiem kā Ābrahams Linkolns, kura atveids sēž akmens tronī pats savā privātā templī, četras piecas reizes lielāks par jebkuru mirstīgo.

Neviena cita pilsēta visā valstī netiek ienīsta ar tādu spēku. Arī Tramps solīja iztīrīt šeit saaugušo politiķu, lobistu, domnīcu un uzņēmēju purvu. Nepatika bija abpusēja: 91% vašingtoniešu Amerikas prezidenta vēlēšanās balsoja par Hilariju Klintoni.

Taču tagad Baltajā namā ir nonācis mūždien jaunus skandālus izraisošs vīrs, gandrīz šekspīrisku dusmu un bažu saēsts, untumains, neparedzams un mūždien mainīgs karalis. Trampa vadībā galvaspilsēta ir pārvērtusies par televīzijas realitātes šovu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu