Introverta cilvēka tosts • IR.lv

Introverta cilvēka tosts

Dāvis Golds. Foto — Jānis Pipars, Picture Agency
Dace Rukšāne-Ščipčinska

Dāvis Golds ir starptautiskas klubu apvienības Toastmasters (Tostu meistari) Eiropas humoristisko runu čempions 2016. gadā un ir veiksmīgi uzstājies TEDx ar lielisku un savā ziņā smieklīgu runu, kas guva viennozīmīgu skatītāju atbalstu. Lielākais pārsteigums ir tas, ka Dāvis ir absolūti introverts cilvēks jau kopš agras bērnības — viņam nepatīk ilgstoši atrasties cilvēku sabiedrībā, kontaktēties, runāt, pulcēties. Arī ģimenē viņš vienmēr ir lielais klusētājs.

Mūsu sarunā Dāvis kārtīgi atbild uz jautājumiem, nenovirzoties no tēmas un neaizfantazējoties, kā es, iespējams, būtu gaidījusi no publisko runu čempiona, kam runāšana ielikta šūpulī. Mani interesē, kā viens savrups un kluss cilvēks, izejot uz skatuves, var pārvērsties par publikas lauvu un sakarīgi izstāstīt visu, ko domā. Man tā ir mīkla, jo vienmēr baidos no publiskas uzstāšanās, taču Dāvis apgalvo — tas ir pa spēkam ikvienam. Vajag tikai sākt, un kad tad vēl, ja ne tagad, ar vienu kārtīgu tostu pie svētku galda.

Ceļš uz skatuvi

Pie publiskās runas Dāvis nonāca vidusskolā — sapratis, ka viņam patīk domraksti, kādā jaukā dienā izlēma, ka varētu to nolasīt no skatuves. Tā bija apņemšanās ielēkt nezināmajā, iepriekš nemēģinātajā. «Visi stilīgie bērni ir ekstraverti. Un varbūt man likās: ja es šito iemācīšos darīt, es arī būšu ekstraverts — būšu stilīgs. Bet tas tā nestrādā — vēlme būt vienam paliek, lai kā padotos uzstāšanās,» saka Dāvis. Toreiz, pirms gadiem desmit, viņš izmēģināja un viņam iepatikās — pat šķita, ka uz skatuves ir drošāk nekā sarunāties aci pret aci. Viņš piedalījās dažos konkursos, un 12. klasē English Speaking Union rīkotās sacensībās Dāvis uzvarēja un devās uz konkursu Lielbritānijā.

Dāvja runas pārsvarā top angļu valodā, kuru viņš iemācījās jau agrā bērnībā, nemitīgi skatoties multeņu kanālu Cartoon Network. Bērnībā angļu valoda bija viņa un brāļa «slepenā valoda» — tajā puikas runāja, lai vecāki nesaprastu, tāpat kā vecāki sarunājās krieviski, lai bērni nesaprastu. Un, tā kā labi padevās angļu valoda plus vēl garšoja skotu viskijs, Dāvis nolēma studēt Lielbritānijā. Pēc izvēles starp piecām britu universitātēm viņš sāka mācīties Glāzgovā un kļuva par būvinženieri — tā ir tipiska introvertu profesija, kas ikdienā paģēr ilgu sēdēšanu pie datora, plānošanu un maz kontaktu ar ārpasauli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu