Aplami rekordi • IR.lv

Aplami rekordi

Gunita Nagle

Piektdienas vakars Staļģenes topiņā. Kāds trīsdesmitgadnieks ieliek grozā marinētu siļķu spainīti un žāvētu gaļu. Vīrs, sieva un viņu meitiņa staigā gar plauktiem un klusām apspriež, kas nopērkams, bet kas — par dārgu. Viņu grozā ir maize, cīsiņi un vairākas Rollton paciņas. Prasīto Kinder olu bērns nedabū, bet lētu cepumu paciņu gan. Pie kases pāris divdesmitgadnieku žigli krauj uz letes vismaz desmit alus bundžas.

Staļģenes ģimenes ārsts Ainis Dzalbs uzskata, ka šādas pārtikas izvēle kombinācijā ar mazkustīgu dzīvesveidu un zemiem ienākumiem ir galvenie iemesli, kāpēc Latvija jaunākajā veselības pētījumā 35 OECD valstu vidū izceļas ar visdramatiskākajiem rezultātiem. Dzīvildze, kas ilustrē veselības aprūpes kvalitāti, Latvijas vīriešiem ir viszemākā OECD, bet sievietēm — viena no zemākajām. Mēs dzīvojam vidēji par sešiem gadiem īsāku mūžu nekā vairums pasaules attīstīto valstu iedzīvotāju.

Latvija ir valsts ar visaugstāko mirstību no sirds un asinsvadu slimībām un vienlaikus valsts, kurā pacientu maksājumi par medicīnu ir trīsreiz lielāki nekā vidēji OECD. Lielie pacientu maksājumi katastrofāli ietekmē cilvēkus ar zemiem ienākumiem — kad ārstēšana ir nepieciešama, viņiem tā nav pieejama.

Kāpēc dati ir tik baisi un vai 2018. gads, kad veselības budžets pirmo reizi sasniegs vienu miljardu eiro, būs lūzuma gads veselības aprūpē un sāksies uzlabojumi?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu