Administratīvo tiesnešu biedrība pievienojas aicinājumam tiesu varai pašattīrīties • IR.lv

Administratīvo tiesnešu biedrība pievienojas aicinājumam tiesu varai pašattīrīties

Foto: Ieva Čīka, LETA

Administratīvo tiesu tiesnešu biedrība trešdien pievienojās 14 Augstākās tiesas (AT) tiesnešu nosūtītajai vēstulei Tieslietu padomei, kurā tā aicināta izveidot speciālu komisiju, lai izvērtētu “ceļojošo firmu” maksātnespējas lietas un sniegtu atzinumu par tām.

Ir rīcībā nonākušajā biedrības vēstulē teikts, ka biedrība, kaut arī pārstāv tiesnešus, kuru kompetencē nav maksātnespējas lietu izskatīšana, “piekrīt, ka žurnālistu aktualizētā maksātnespējas lietu problemātika ir radījusi tiesu varas reputācijas krīzi”. Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība pievienojas Augstākās tiesas tiesnešu vēstulē paustajam, ka šādā situācijā tiesneši nevar būt pasīvi vērotāji. Tālab tieši tiesu varai pašai ir pienākums iedziļināties situācijā un dot tai atbilstošu vērtējumu, teikts vēstulē, kuru parakstījusi biedrības valdes priekšsēdētāja Lauma Paegļkalna un divi valdes locekļi.

Vēstules autori Tieslietu padomei norāda, ka skaidrība par izskanējušo “pārmetumu pamatotību ir nepieciešama gan sabiedrībai, gan arī mums, tiesnešiem”.

“Ņemot vērā minēto, Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība pilnībā pievienojas Augstākās tiesas tiesnešu vēstulē minētajiem konkrētajiem ierosinājumiem Tieslietu padomei un aicina tuvākajā Tieslietu padomes sēdē tos apsvērt pēc būtības, rodot iespējami labāko risinājumu šai krīzes situācijai un kliedējot šaubas par pašas tiesu varas nevēlēšanos un nespēju rast risinājumu,” teikts vēstulē.

Tuvākā Tieslietu padomes sēdē varētu notikt 2018. gada 22. janvārī.

Ir jau rakstīja, ka vairāki AT tiesneši nosūtīja vēstuli Tieslietu padomei, aicinot izveidot speciālu komiteju, lai izvērtētu masu medijos izskanējušās šaubas par vairāku maksātnespējas procesu korektu iztiesāšanu, kuros iesaistītas “ceļojošās firmas”, kurām līdz maksātnespējas procesu mainījusies juridiskā adrese.

Šie tiesneši aicina Tieslietu padomi izveidot neatkarīgu ekspertu komisiju, kurā iesaistītu gan AT un apgabaltiesu tiesnešus, kuri specializējušies maksātnespējas lietās, gan neatkarīgus tiesībzinātniekus, lai izvērtētu apšaubīto lietu izskatīšanas kvalitāti. Tāpat Tieslietu padome aicināta izvērtēt situācijas, kad tiesneši ir pieņēmuši kādai personai nelabvēlīgu lēmumu, savukārt cits tiesnesis pieņem labvēlīgu. Šādās situācijās vēstules autori uzskata, ka ir nepieciešams izvērtēt iemeslus un argumentāciju lēmumiem.

Tiesnešu vēstules tapa pēc iepazīšanās ar žurnāla Ir publikācijām, kurās tika analizētas maksātnespējas lietas, kuras izskatīja vairāki tiesneši.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu