Gerharda padomniece Dika-Bokmeldere būs atbildīga par Latvijas Radio saturu • IR.lv

Gerharda padomniece Dika-Bokmeldere būs atbildīga par Latvijas Radio saturu

8
Foto: Edijs Pālens, LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) Latvijas Radio (LR) valdes locekļa amatā programmu attīstības jautājumos piektdien iecēla vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) padomnieci Sanitu Diku-Bokmelderi, vēsta LETA.

Dika-Bokmeldere 2011.gadā kandidēja 11.Saeimas vēlēšanas no “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) saraksta Vidzemē, taču netika ievēlēta.

Izvērtējot amata kandidātus, augstāko vērtējumu, pēc NEPLP locekļa Ivara Āboliņa teiktā, Dikai-Bokmelderei deva NEPLP loceklis un nominācijas komisijas loceklis Patriks Grīva. Savukārt par piemērotāko kandidātu pats Āboliņš, gan arī NEPLP locekle Gunta Līdaka uzskatīja to, kas kopumā palika ceturtajā vietā. “Līdz ar to mediju profesionāļu vērtējums [konkursā] nospēlēja būtisku lomu,” uzsvēra NEPLP loceklis.

Reaģējot uz iepriekš publiskajā telpā pausto kritiku tam, kā tiek vērtēti kandidāti uz amatiem sabiedrisko mediju vadībā, Āboliņš skaidroja, ka padomei nav tiesību noraidīt nominācijas komisijas izvirzītos kandidātus. Tas iespējams tikai divos gadījumos – kad rodas aizdomas par kandidāta reputāciju vai kad padomes rīcībā ir informācija par kandidāta iepriekšējo darbību, kas liecina par rupju iepriekšējo amata pilnvaru pārkāpšanu. Tomēr Āboliņš uzsvēra, ka nebija nekāda pamata konkursā apšaubīt mediju profesionāļu vērtējumu par kandidātiem.

Vaicāts, vai Dikas-Bokmelderes politiskā piederība nevarētu ietekmēt viņas darbu LR, Āboliņš sacīja, ka pēc likuma padome nevar diskriminēt kandidātus pēc politiskās piederības, dzimuma, reliģijas u.c. “Mēs kandidātus vērtējām pēc kompetencēm. (..) Bija punkts par politisko neitralitāti, kam konkursa laikā bija būtiska nozīme, tomēr viņa intervijā NEPLP teica, ka apturējusi savu darbību partijā,” uzsvēra NEPLP loceklis, piebilstot, ka noteikti LR žurnālisti padomi informēs, ja tiks ietekmēts LR saturs.

Vienlaikus jautāts, vai otrs kandidāts LR valdes locekļa amatam programmu attīstības jautājumos bija producents Juris Millers, Āboliņš teica, ka to nevar atklāt.

Līdaka norādīja, ka padomes balsojums par LR valdes locekļa amata kandidātiem programmu attīstības jautājumos nebija vienbalsīgs, jo uzskati par konkrētu kandidātu piemērotību amatam NEPLP locekļu starpā atšķīrās. Turklāt pretrunas likumdošanā apgrūtināja iespēju amatam izvēlēties atbilstošu kandidātu, sacīja NEPLP locekle, uzsverot, ka Latvijas mediju vidē par attiecīgo atalgojumu iespējams atrast piemērotāku kandidātu.

Savukārt NEPLP locekle Ieva Beitika norādīja, ka viņa konkursa gaitā izteica priekšlikumu konkursu izbeigt bez rezultāta. Tomēr, ņemot vērā, ka juridiskā prakse līdz šim šādos gadījumos nav bijusi pietiekami skaidra, tas netika darīts.

Beitikas ieskatā, padomei jābūt iespējai izbeigt vadības amatu konkursus kādā no sabiedriskajiem medijiem bez rezultāta, ja NEPLP ir tiesības lemt par kāda no vadībā strādājošo atcelšanu no amata. “Mums ir svarīgi sargāt redakcionālo neitralitāti un neaizskaramību, tādēļ mums jāzina, kā rīkoties ieceļot kandidātu, ja ir šaubas par tā uzticību un kompetenci,” sacīja NEPLP locekle.

Kas ir Dika-Bokmeldere?

Jaunā LR valdes locekle savā sociālā tīkla “LinkedIn” kontā norādījusi, ka viņa ir 2011.gadā dibinātās kokapstrādes pakalpojumu sniedzējas SIA “Inopharm” īpašniece. Atbilstoši informācijai “Firmas.lv”, viņai pieder 100% uzņēmuma kapitāla daļu. Pērn uzņēmums strādājis ar 11 000 eiro apgrozījumu un 2400 eiro peļņu.

Tāpat viņa no 2015. līdz 2016.gadam bija Cēsu uzņēmuma SIA “Kulba” direktore, savukārt no 2002. līdz 2016.gadam viņai piederēja reklāmas aģentūra SIA “VVD mārketinga komunikācijas”. Dika-Bokmeldere no 2000. līdz 2001.gadam strādāja arī par moderatori SIA “TV3 Latvia”, bet no 1998. līdz 2000.gadam darbojās kā ziņu redaktore AS “Radio SWH”.

Otrs valdes locekļa fināla kandidāts bijis producents Juris Millers, ziņoja LETA. Atbilstoši informācijai Millera sociālā tīkla “LinkedIn” kontā, viņš kopš 1991.gada darbojas kā producents kompānijā “Producents.lv”, turklāt savulaik viņš strādājis “Radio SWH” par radio moderatoru un producentu. No 2008. līdz 2009.gadam viņš strādājis par sabiedrisko attiecību speciālistu SIA “Teātra observatorija”, bet no 2005. līdz 2006.gadam viņš bija SIA “Mediju nams” izdotā žurnāla “Vakara ziņas” galvenais redaktors.

NEPLP locekle Gunta Līdaka iepriekš ziņu aģentūrai teica, ka padome ar abiem izvirzītajiem kandidātiem tikās šīs nedēļas sākumā, lai lemtu par to, kuru apstiprināt LR valdes locekļa amatā.

NEPLP konkursa otrajā kārtā uz LR valdes locekļa amatu programmas attīstības jautājumos no astoņiem izvirzītajiem kandidātiem intervēja piecus. Kandidāti intervijām izvēlēti, izvērtējot iepriekš otrajā kārtā izvirzīto astoņu kandidātu iesniegtās LR programmu satura analīzes esejas. Kopumā konkursā uz LR valdes locekļa amatu programmu attīstības jautājumos pieteicās 17 pretendenti.

Konkursu uz LR valdes locekļa amatu programmu attīstības jautājumos, ko iepriekš ieņēma no amata atbrīvotā Sigita Roķe, NEPLP izsludināja 19.oktobrī, bet pieteikumus konkursam varēja iesūtīt līdz šā gada 2.novembrim.

Jaunā LR valde, kuru veido valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne, valdes locekle finanšu vadības jautājumos Mārīte Tukiša un pagaidu valdes loceklis Juris Gavars, darbu sāka 3.oktobrī.

Komentāri (8)

Pandora 17.12.2017. 17.11

Nu kādas “kompetences”.. Būtu labāk bildi ielikuši, lai redz, ka foršiņa.

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 18.12.2017. 11.05

lasīju, ka dāmai ir demsit firmas un visās nodokļu parādi – bļedj putin – t vecais kuces dēls – brauc uz Latviju no mūsu naciķiem pamācīties – gluži kā Staļina laikos šie mācīja Krievijas čekistus – kā močīt, tagadiņās atkal pamācīs kā veselu tautu nomočīt – eleganti !

0
-1
Atbildēt

2

    vitalisvita > Dusma 20.12.2017. 09.36

    Nu nezinu gan, par ko tā “kuces dēla” aģentūra tik ļoti satraukusies, ka viņu mēles aiz zobiem nu nemaz vairs neturās….he he! Laikam jau nespēj ielāgot, ka laiki ir mainīgi.
    Bet nu tur nekas nav līdzams; tas hibrīdkarš notiek, amerikāņu aizsardzība būs un cerams, ka tie “čekas maisi” arī tiks atvērti.
    Un tāpēc nevajadzētu tik daudz mutes brūķēt par “nacikiem”, bet pacensties sekot notikumiem un noorganizēt gaidāmo ASV prezidenta Trampa vizīti tā, lai mūsu kaimiņi igauņi un lietuvieši atkal nebūtu mums priekšā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > Dusma 18.12.2017. 16.00

    kremļa trollene atkal uzdarbojas :D

    Anonīms lietotājs 17725 Vakar, 17:09
    Wow, veselu trīs tūkstošu parāds – nu vienkārši šausmas. Salīdzinot ar tiem miljoniem, ko kolektīvi ir parādā katru gadu ‘bankrotējošie’ shēmotāju uzņēmumi, šis ir vienkārši sīkums. Pat manam kantorim krīzes laikā bija trīsreiz lelāks nodokļu parāds, ko pēc tam gada laikā mierīgi nomaksāju. Pff, atraduši, par ko ņemties – kamēr lielos zagļus ceļ godā, mazos kar pie koka, ne tā?… https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/jaunas-latvijas-radio-valdes-locekles-uznemumiem-izveidojies-nodoklu-parads.a261225/#comments-article-261225

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Mantrausis 17.12.2017. 15.04

Nesen Bērnu namu sakarā minēja Salas novadu, kur bērnunams nepieciešams novada laužu darbvietām.
Vai NEPLP un tās satelīti domāti šim pašam mērķim?
Pēdējā laika fona aktualitāte, vai un kā tiek vai netiek ietekmēts sabiedriskais medijs, piesedz daudz aktuālāku tēmu – mūsu naudas šķērdēšanu nevajadzīgai iestādei.
Izbrīna, ka arī pašam LR tās darbinieku personā liekas loģiski pūķēties par ielikteņiem padomē un valdē, bet nemulst par padomi kā svešķermeni.
Laikam atkal štata opozīcija.

0
-1
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Mantrausis 17.12.2017. 17.37

    Ja tas ir sabiedriskais medijs,tad sabiedrībai tak būtu jābūt mehānismam ietekmēt savus medijus,citādi tur var sasēsties pilns ar vienas ideoloģijas adeptiem,kuri mums tad skalotu smadzenes ar savu propagandu.Tev tas patiktos?

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    basta > Bārdainais Signe 18.12.2017. 15.08

    Pārāk daudz vaļas “sabiedriskos” mēdijos ir čekas ietekmes aģentiem, žurnaļjugām – politmaukām: Rēderam, Liniņam, Streipam, kādreizējai žurnālistei, Strautmanei un bargās krievu bābas vīrelim, kolorado lentenim Tomsonam, kurš vienmēr piešķir tribīni atklātiem valsts ienaidniekiem: Gorei Kreitusei, Rublovskim, Jurkānam un citiem.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > basta 18.12.2017. 23.12

    – Ar kādām vēsmām sagaidāt šo pavasari?

    – Mani uztrauc valstī un sabiedrībā notiekošais. Spilgts piemērs valstī valdošajam absurdam ir Stambulas konvencija. Lasu presi un brīnos—mediji absolūtā vienbalsībā raksta par to, ko tagad darīt ar tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču, kaut gan viņš pateica to, ko domā lielākā daļa sabiedrības. Ministrs tiek padarīts par slikto, par grēkāzi.

    Un kāpēc prezidents to atbalsta? Raimondam Vējonim ir slikti padomnieki vai viņš savā krēslā atrodas ķeksīša pēc, un, tāpat kā padomju laikos, tiek piezvanīts pa sarkano telefonu, lai dotu norādes, kā rīkoties, un viņš tās izpilda? Kas notiek? Šķiet, ka jāņem plakāti un jāiet ielās! Tas ir totāls uzbrukums visai tautai.

    Lai kā arī mūs mēģinātu pārliecināt par šo greizo vērtību patiesumu, tas pilnīgi noteikti nav sabiedrības vairākuma viedoklis! Man rodas jautājums ne tikai par to, kam patiesībā pieder plašsaziņas līdzekļi, bet arī – kas tā ir par baisu ideoloģiju, kas tautai tiek uzspiesta? Ar kādu informāciju sabiedrība tiek “barota”?

    Turklāt bieži interneta portālos publicētajiem rakstiem nav atrodams autors, viss notiek anonīmi. Tā vairs nav žurnālistika, tā ir konkrētu spēku propaganda, kas tiek izplatīta mūsu valstī. Manuprāt, tas ir vienpusīgs uzbrukums cilvēkiem un vērtībām. Vairs jau pat nenotiek diskusijas – ir tikai viens “pareizais” viedoklis. Tik tālu nu esam!
    http://www.aprinkis.lv/component/k2/item/31102-uldis-marhilevics-tautai-tiek-uzspiesta-absurda-ideologija?utm_source=draugiem.lv&utm_medium=say&utm_campaign=post_1761877390

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu