Meliem īsas kājas • IR.lv

Meliem īsas kājas

9
Foto — edmunds brencis, Picture Agency
Indra Sprance

Meli. Un atkārtoti meli skan Andra Amerika paskaidrojumos, ko viņš  sniedza oligarhu lietas Parlamentārās izmeklēšanas komisijai pirmdien, 11. decembrī. Pusstundu ilgajās atbildēs Ir atklāja vismaz sešas reizes, kad valsts amatpersona nesaka patiesību. Īsi apskatīsim sīkāk šos gadījumus, bet, lai katrs lasītājs varētu pilnībā izvērtēt politiķa liecību patiesumu, Ir šonedēļ internetā publiskos pilnā apjomā Rīdzenē ierakstītās Amerika sarunas.

Bļ*ģ

Ameriks pirmdien komisijā paziņoja, ka ar žurnālā Ir publiskotajām KNAB izmeklētāju Rīdzenē ierakstītajām sarunām iepazinies tikai daļēji, bet tās «tikai daļēji, manuprāt, atbilst īstenībai». Proti, materiālos, ko viņš lasījis un klausījies KNAB, «nu, tur praktiski nebija lamuvārdu» un tos kāds atšifrētajā tekstā esot pielicis klāt, lai sanāk «sulīgāk». Vēlāk Amerikam piebalsoja bijušais Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pāvels Gruziņš: «Mīļie, nu, jāsaka tā — nu, es neticu, ka Amerika kungs varētu tik rupjus vārdus lietot!»

Žurnāls Ir šajos jautājumos nepaļaujas uz ticību, bet gan uz faktiem — kā jau norādījām Saeimas komisijai, katru Ir publiskoto vārdu amatpersonas ir teikušas un redakcija ir dzirdējusi. Rupjību sarunās netrūkst. Te piemērs, kā Ameriks 2011. gada februārī skaidro Šleseram savu politiku Rīgas domē.

Sarunas atšifrējums

Ameriks: «Ko es patreiz daru, lai tu saprastu? Es patreiz daru to, ko darīja Lembergs gadus 6—10 atpakaļ. Hozjaistveņņiks! Es būtībā patreiz nerunāju par politiku. Mēs remontējam, mēs ceļam, būvējam, mēs savedam pilsētu kārtībā. (..) Bet tādā aspektā kā Lembergs. Mērķis mans ir tāds — ar ko šis bloks var iziet uz pilsētas vēlēšanām pa lielam — mēs, bļaģ, izremontējām visus bērnudārzus, izremontējam visas skolas, penčuki brauc pa brīvu, mākslas muzeji, kultūras nami. Visiem ir labi. Vot šitā komanda ir to izdarījusi. (..) Ja mēs turpinām divus gadus vēl, bļaģ, te likt nenormālu naudu, reālu naudu iekšā pilsētas saimniecībā — te bērnudārzi visi, bērni, vecāki, viss, mums tiešām ir baigais atbalsts, mēs paņemsim tīri uz šo variantu… Mani uztrauc, ja mēs stāvam atsevišķi, būs sacensība, kurš izgudroja ko. Es tev pilnīgi piekrītu. Šodien nevar pateikt — šodien precās, mīlestība līdz kapa malai, rīt dala mantu. Tā ir absolūti normāla situācija. Šodien mīlestība, viss, lucky, pēc pusgada — pa purnu, bļaģ, katrs savas mēbeles uz savu pusi.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu