Jēkaba ielas sarunas • IR.lv

Jēkaba ielas sarunas

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (no kreisās), bijušais Dienas redakcijas darbinieks Guntis Bojārs, bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lattelecom vadītājs Juris Gulbis. Foto — LETA
Nellija Ločmele

Saeimas izmeklēšanas komisijā krājas liecības par oligarhu darbiem

Cilvēki, kas nāk atbildēt uz jautājumiem, un cilvēki, kas nāk neatbildēt — šāds pēdējās nedēļās ir uzklausāmo loks «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijā. Komisijas darbs uzņem apgriezienus: pēc Rīdzenes sarunu saimnieka Aināra Šlesera paskaidrojumus deputātiem snieguši jau vairāki slepeno sarunu dalībnieki un arī tajās aprunātie.

Zatlers: leksika atbilst

Komisijā pirmdien, 4. decembrī, liecināja Valdis Zatlers, kurš Valsts prezidenta amatā 2011. gadā iniciēja Saeimas atlaišanu, lai novērstu «demokrātijas privatizāciju», kā tolaik pats nosauca aizmugurisko ietekmes dalīšanu un valsts apzagšanu. Eksprezidents apliecināja — viņam nav nekādu šaubu par publiskoto Rīdzenes sarunu autentiskumu, jo par noklausīšanos viņu savulaik informējis pats Šlesers, kuram esot bijis savs «informators KNAB», ģenerālprokurors pēc tam prezidentam apstiprinājis noklausīšanās faktu, un arī sarunu saturs precīzi atbilst zināmajai «dalībnieku leksikai».

Komisija vēlējās zināt, kā eksprezidents skaidro Aivara Lemberga Rīdzenē sacīto 2011. gada februārī: «Zatlers uzmeta. Ne mani, bet citus viņš uzmeta.» Zatlers kā piemēru savai rīcībai, ko oligarhi varētu uzskatīt par «uzmešanu», nosauca Amnestijas likumprojekta noraidīšanu 2008. gadā. Jūrmalas rezidencē to viņam lūdzis virzīt Andris Šķēle un lobējis arī eksprezidents Guntis Ulmanis, taču Zatlers sapratis, ka likumprojekts «rakstīts vienai personai», proti, Lembergam, pret kuru tobrīd valsts bija cēlusi smagas apsūdzības korupcijā. Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs, Lemberga advokāts Jānis Grīnbergs tiešām piedāvāja uz Latvijas proklamēšanas 90. jubileju noteikt amnestiju bijušajiem AP deputātiem un valsts apbalvojumu saņēmējiem, taču parlaments šo ideju nepieņēma.

Zatlers arī paziņoja, ka «absolūti meli» ir Šlesera apgalvojums komisijai, ka prezidenta amatā viņš zvanījis un lūdzis atbalstu atkārtotai pārvēlēšanai. «Viņam melot ir norma,» par Šleseru secināja Zatlers. Komisija pievērsa klātesošā prokurora Māra Lejas uzmanību šim faktam — par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu komisijai ir paredzēta kriminālatbildība, tātad prokuratūrai šis gadījums būs jāpārbauda.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu