"Ir" saņem Pētera Grestes vārda brīvības balvu • IR.lv

“Ir” saņem Pētera Grestes vārda brīvības balvu

25
Pētera Grestes vārda brīvības balvu saņem "Ir" žurnāliste Indra Sprance un galvenā redaktore Nellija Ločmele. Balvu pasniedz Somijas vēstnieks Latvijā Olli Kantanens un Rīgas Ekonomikas augstskolas Mediju studiju centra direktore Sabīne Sīle-Eglīte. Foto: Alfreds Ulmanis

Žurnāla Ir pētnieciskās žurnālistikas darbs, izanalizējot un publiskojot Rīdzenē notikušās oligarhu sarunas, piektdien, 1. decembrī, izpelnījās starptautisku atzinību — žurnāls saņēma Pētera Grestes vārda brīvības balvu.

Balvas mērķis ir godināt cilvēkus vai organizācijas, kas devuši būtisku ieguldījumu, aizstāvot un stiprinot vārda brīvību Baltijas valstīs.

Balvu iedibinājusi Rīgas Ekonomikas augstskola (SSE Riga). Tās patrons ir latviešu izcelsmes austrāļu žurnālists Pēteris Greste, kurš, strādājot Ēgiptē kā Al Jazeera korespondents, tika apcietināts un bija spiests vairāk nekā gadu pavadīt cietumā politiski motivētu apsūdzību dēļ, līdz starptautiskā sabiedrība panāca viņa atbrīvošanu 2015. gada sākumā.

Starp triju Baltijas valstu 15 nominantiem starptautiska žūrija nolēma par izciliem sasniegumiem Latvijā pasniegt balvu žurnālam Ir, bet Lietuvā — medija 15 min pētnieciskajiem žurnālistiem, kuri atklājuši politiķa un ietekmīga atjaunojamās enerģijas biznesmeņa Artūra Skardžius slēptas darījumu saites ar Krievijas enerģētikas gigantu Gazprom. Pēc žūrijas lēmuma igauņu balva šoreiz netika piešķirta.

«Vārda brīvība, līdzīgi kā muskuļi cilvēka organismā, ir jātrenē katru dienu, lai tā būtu dzīva un stipra. Mēs žurnālā Ir turpināsim šo darbu,» svinīgajā ceremonijā sacīja Ir galvenā redaktore Nellija Ločmele. Saņemot balvu, viņa apliecināja cieņu un pateicību visiem avotiem, kas Latvijā un citur pasaulē ir gatavi riskēt ar savu drošību, lai sabiedrība varētu uzzināt būtisku informāciju, kas citādi tai paliktu apslēpta. Tāpat Ločmele pateicās kolēģiem visos medijos, kas kopīgiem spēkiem tālāk pēta un ziņo par svarīgām tēmām, lai tās sasniegtu visplašāko cilvēku loku.

Komentāri (25)

tonijs 04.12.2017. 00.48

Apsveicu, malači! Jūsu darbs palīdz mums tuvināt labāku, tiesiskāku un taisnīgāku Latviju.

+9
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > tonijs 04.12.2017. 11.24

    nokāp taču no tās tribīnes – nu kā tāds vecs komunists, kurš beidzot ticis pie runāšanas un pa firmamentu vien pa firmamentu vien

    Būtu labāk tieši un konkrēti pajautāji – saeima – kur jūsu atbalsts IR komandai, pētnieciskai žurnālistikai? Kur balvas un naudas prēmijas par izcilīu mūsu pētošajiem žurnālistiem ?

    katru dienu lasu, ka i vecajiem komunistiem balvu vienu pēc otras dod, i jaunajiem bļodlaižām – bet tiem, kas reali rok un dod sabiedrībai – redz – ārzemnieki tik novērtē

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 04.12.2017. 22.06

    Radošo profesiju pārstāvjiem, tajā skaitā arī žurnālistiem, ir jābūt pusbadā. Ja viņi būs labi paēduši, tad izlaidīsies un nekāda pētnieciskā žurnālistika vairs nesanāks. Kāpēc Tu saki, ka tikai ārzemnieki novērtē? Es arī novērtēju un katru gadu cītīgi atjaunoju IR abonementu.

    +1
    0
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > tonijs 04.12.2017. 23.13

    piedod, bet man aizdomas, ka šovakar esi iedzēris, kā kaut kas tāds, ko te raksti var ienākt prātā -, nesaprotu
    Pētnieciskā žurnālistika kā rteiz ir labi jābaro, jābruņo – viņi ir sabiedrības acis, ausis, sirdsapziņa – bet tu gribi badā turēt – un tomēr – ne čekists, bet veclaiku komunists tu esi , nu atzīsties beidzot taču – patiesība esot vīnā – nu saņemies…

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 04.12.2017. 23.21

    Varbūt arī iedzēru, bet ne vīnu, tāpēc neatzīšos. Es teicu pusbadā, nevis badā. Ja Saeima dos naudu, tad par to kaut ko arī gribēs pretī, tai būs jāatskaitās par padarīto, jāuzklausa pamācības- to drukājiet, to nedrukājiet, jānes čeki… Komuniste esi tieši Tu, jo gribi, lai valsts visu finansētu un visu arī kontrolētu.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 04.12.2017. 23.38

    nu neceri, ka no tavas abonēšanas pētnieciskie žurnālisti kaut jel kādu graminu miesas pieaudzēs

    par tiem tiesnešiem pētījumu finansēja VKKF , tā pati valsts – nu ko teiksi ?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 04.12.2017. 23.45

    Valsts esam mēs. Tad jau labāk lai pieliek kādu eiro pie abonēšanas maksas. Tu tiešām gribi, lai jaukais žurnāls IR sasietos ar nejauko čekistu un oligarhu valsti (kā saka viena mana paziņa)?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > tonijs 04.12.2017. 23.16

    P.S. Nellijai gan derētu drusku uzēsties, spēku taču arī vajag.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

vitalisvita 04.12.2017. 10.35

Pievienojos žurnāla “Īr” apsveicējiem un novēlu tam jaunas atklāsmes patiesības meklējumos! Nekas nav lielāks un svētāks par patiesīvu!

+9
-1
Atbildēt

1

    andrejs > vitalisvita 04.12.2017. 12.46

    Arī pievienojos apsveicējiem un novēlu jaunas atklāsmes patiesības meklējumos!
    IR pētnieciskajiem žurnālistiem vajadzētu rakt zem Citadeles izandelētājiem un vēlreiz papētīt antikonstitucionālā Latvijas Krievijas robežlīguma noslēgšanas parakstītāju, skaļāko atbalstītāju un piesedzēju iespējamo :) sadarbību ar Kremli.

    +4
    -3
    Atbildēt

    1

    basta > andrejs 04.12.2017. 17.10

    “IR pētnieciskajiem žurnālistiem vajadzētu rakt zem Citadeles….”
    ————-
    Lai raktu, vispirms tādi būtu jānoalgo. Kad paraks zem Citadeles, čekas trīskājis apgāzīsies.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

vvilums 04.12.2017. 11.13

Pievienojos IR apsveicējiem. Nez kāpēc neviens kremļa- lembja trollis, kas parasti portālā raženi uzdarbojas, nav apsveicēju pulkā.

+7
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > vvilums 04.12.2017. 11.21

    troļļi saņem pērienus – par ko brīnies žagatiņa? domā troļļiem viegla dzīve?
    man ir jauns draugs, domāju – nu tad beidzot …. bet – ātri sapratu, ka tīra laime nav iespējama – viņa dēļ nesen biju spiesta atkal skatīties Šakāli – nu kur tur tam draugam, kas sakaitināja mafijas bosu cirīti pakausī ietrieca , vai to dubultdarboni sacaurumoja …

    gan jau , ka signe un basta spiedz tagad augstos toņos – mecosoprāna duets -varbūt pat – tad jau drīz manīsim

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu