Zili stikli pārgriež rīkli • IR.lv

Zili stikli pārgriež rīkli

Saulcerīti spēlē un vada tie, kas pēc viņas alkst. Antiņš (Druvis Anusāns) dāvina viņai, piesmietai un pazemotai, kaut ko īpaši svarīgu — acu gaismu. Foto — Kim Kooijman
Edīte Tišheizere, žurnāla Ir teātra kritiķe

Leļļu teātrī iestudēts Zelta zirgs pieaugušajiem — režisors Duda Paiva ar ārpusnieka skatienu Raiņa lugā ieraudzījis daudz skeptiskāku un nežēlīgāku stāstu, nekā liekas mums pašiem

Taisnību sakot, ne zilus stiklus, ne zaļus ledus Latvijas Leļļu teātra jaunajā izrādē Zelta zirgs atrast nevarēs. Taču tieši šī griezīgā kā asmens Raiņa dzejas rinda, manuprāt, vislabāk raksturo iestudējumu, kas šoreiz itin nemaz neizskatās pēc «saulgriežu pasakas». To nupat ar pieciem aktieriem un daudzām īpatnējām lellēm iestudējis Duda Paiva, brazīliešu izcelsmes režisors no Nīderlandes, izmantojot Raiņa lugu jaunā dramaturga Matīsa Gricmaņa pārveidojumā.

Vienmēr ir interesanti paraudzīties uz sen zināmām lietām ar «nezinīša» skatienu, un tādu Raiņa lugai piedāvā arī Duda Paiva. Domājams, viņa uzdevumā Matīss Gricmanis nolobījis pasaku kā miesu, atstādams tikai pašu mugurkaulu — divu pretspēku cīņu, kurā neviena puse nevar būt tikai labā un taisnīgā. Vēl jo vairāk tāpēc, ka režisors šo mūžīgo cīņu iestudējis kā šaha spēli, kurai gan ir strikti likumi, taču tos iespējams arī negodīgi pārkāpt. Taču pats galvenais — šahā pretinieks ir bezkaislīgi iznīcināms, lai sasniegtu uzvaru. Bet tas, kurš spēlītē piedalās un tātad iznīcina — arī Antiņš —, nevar palikt bez vainas. Arī viņš, dodamies cīņā ar «zirgu» — bērnu divritenīti, spožu ķiveri galvā uzlicis —, ar šķēpu caurdur kādu no pretinieka figūrām un satriekts noraugās uz asins straumi, kas plūst viņa vainas dēļ.

Izrāde ir Antiņa iniciācijas un pieaugšanas stāsts — gluži atbilstoši lugai. Tas vēstīts palaikam diezgan brutālā intonācijā, nekā poētiska tur nav, un arī nosacīti labās beigas ar Saulcerīti Antiņa rokās un aizkustinošu La vie in rose ir nākušas caur asinīm, ciešanām un riebumu.

Aktieris ar lelli mugurā

Duda Paiva ir leļļu pasaulē labi zināms vārds: sācis kā profesionāls dejotājs, viņš pievērsies ļoti savdabīgai dejas, kustības, leļļu teātra sintēzei. Nīderlandē viņam ir sava Duda Paiva Company. Viņa lelles ir acumirklī uzpazīstamas. Aptuveni cilvēka augumā, pēc vajadzības drusku lielākas vai mazākas, naturālas un vienlaikus drusku kariķētas, tās darinātas no elastīga putu materiāla.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu