Precedents • IR.lv

Precedents

2
Aivars Ozoliņš

Divi tiesu lēmumi par labu neatkarīgiem medijiem un vārda brīvībai

Laikrakstam Bauskas Dzīve divos mēnešos divas uzvaras tiesā, kurām potenciāli lielāks iespaids uz vārda brīvības stiprināšanu Latvijā nekā šīs Saeimas līdz šim pieņemtajiem lēmumiem par tā dēvēto pašvaldību presi.

Oktobrī Eiropas Cilvēktiesību tiesa ierosināja lietu par Bauskas Dzīves sūdzību pret Latvijas valsti, ka tā ļauj pašvaldībām izdot savus laikrakstus, kuri imitē neatkarīgu presi. Bet pagājušonedēļ Administratīvā rajona tiesa apmierināja laikraksta prasību Iecavas novada domei pārtraukt reklāmu un sludinājumu publicēšanu pašvaldības izdevumā Iecavas Ziņas un kompensēt zaudējumus, ko pašvaldība radījusi neatkarīgajam medijam.

Jācer, ka otrais no šiem tiesu lēmumiem palīdzēs laikrakstam vismaz nebankrotēt līdz laikam, kad ECT pasludinās spriedumu lietā «Bauskas Dzīve pret Latviju».

Administratīvās rajona tiesas lēmumu varbūt visietilpīgāk novērtēja Iecavas domes jaunais priekšsēdētājs Aivars Mačeks (NA/ZZS): «Ja vienojamies, ka reklāmas nepublicējam, tad ir jautājums — kāda jēga avīzei kā tādai?»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu