Pret politisko negaisu • IR.lv

Pret politisko negaisu

3
Pauls Raudseps

Bažas par nākamā gada vēlēšanām liek atcerēties nelaimīgo 9. Saeimu

Aizvien biežāk izskan satraukums, ka nākamo Saeimas vēlēšanu rezultātā pie varas varētu nākt vai nu oficiāla, vai arī neoficiāla Saskaņas un ZZS koalīcija, kas vājinātu gan Latvijas drošību, gan demokrātiju. Šīs bažas liek atcerēties, ka mums jau ir bijusi valdība, kura apdraudēja gan mūsu sadarbību ar citām NATO valstīm, gan tiesiskumu.

Šoruden aprit 10 gadu kopš Lietussargu revolūcijas, un tās mācības vēl aizvien ir aktuālas.

2006. gada Saeimas priekšvēlēšanu kampaņa bija reti ciniska. Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (Tautas partija) biroja vadītāja Jurģa Liepnieka dibinātā organizācija Par vārda brīvību pārpludināja ēteru ar oranži iekrāsotu «pozitīvisma kampaņu», kurā pazīstami cilvēki aizgūtnēm slavēja Tautas partijas darbu. Izdevumi par šo kampaņu tālu pārsniedza noteiktos ierobežojumus partiju tēriņiem, taču Liepnieks ar smīnu melsa, ka viņa dibinātā biedrība neesot saistīta ar Tautas partiju un līdz ar to likums uz viņu neattiecoties.

Smadzeņu skalošana nostrādāja. 2006. gada 9. Saeimas vēlēšanās visvairāk mandātu — 23 — dabūja Tautas partija. Ar līdzīgām metodēm vērā ņemamas sekmes guva arī Latvijas Pirmās partijas un Latvijas ceļa apvienība. Abu sarakstu pārstāvji kopā ar ZZS un TB/LNNK izveidoja koalīciju, un uzvaras skurbumā Kalvīša jaunā valdība ķērās pie varas vertikāles sakārtošanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu