Māris Maniņš, māca aust • IR.lv

Māris Maniņš, māca aust

«Nav jau nav tā, ka vīrieši neauž un es būtu vienīgais,» Māris sakās zinām vismaz trīs. Ik pa laikam uzrodas kāds kungs, kurš vēlas mācīties aust. Nesen uz Rīdzi atnācis puisis, lai pats uzaustu sev arheoloģisku viduslaiku tērpu. Vilnas auduma kājauti jau gatavi, vēl vajag noaust vamzi. Foto — Ģirts Ozoliņš, Picture Agency
Ieva Alberte

Piektdienas vakarā Māris ir enerģijas pilns, un mūsu saruna ievirzās pacilātos toņos. «Visi mani darbi nav īpaši,» viņš smejas, prātojot, ko tādu ievērības cienīgu uzaudis. Divus darbus tomēr izceļ: rekonstruējis Latvijas laikā austu mēbeļu audumu, kas apskatāms brīvdabas muzejā, un pērn ar kolēģiem audis ķieģeļkrāsas aizkarus Rīgas pils Sūtņu zālei. Aust pašam un mācīt aušanu citiem tautas lietišķās mākslas studijā Rīdze ir Māra aizraušanās, ikdienā viņš strādā par dizaineru tekstila uzņēmumā Klippan Saule.

Rīdzē Māris māca aust par brīvu, taču materiāls gan jāpērk pašiem. «Nesen mums baigi labo katlu nopirka, varam skaisti krāsot dzijas. Stelles arī jaunas. Nezinu, kas pēkšņi par dāsnumu domei uznācis,» saka Māris. Darbnīcā ir tikai viens ierobežojums — ja māceklis uzaudis labi un skaisti, Māris darbu uz pieciem gadiem «konfiscē» un sūta uz dažādām izstādēm.

Interese par stellēm Mārim radās 7. klasē. Viņš padzirdēja, ka skolā ir aušanas pulciņš. Aizgāja. Bija nolēmis noaust prievīti, jo dejoja tautas dejas. «Uzaudu gan tikai pēc trim gadiem. Patrāpījās laba skolotāja, ieinteresēja.» Pabeidzis arodskolā audējus, Māris kādu laiku aktīvi ar aušanu nenodarbojās, bet dejoja un arī pats veidoja deju uzvedumus. Pie stellēm atgriezās 1993. gadā.

Māris dejo tautu dejas Dancī. Vienubrīd dejošanu gribēja pamest, taču tad kādā izstādē ieraudzīja Rucavas novada vesti. Saprata, ka vēlas tādu uzaust. Tam bija vajadzīgi četri gadi. Un būs vien Latvijas simtgadē tā jāvelk un jādejo deju svētkos. Vestei ir košas rozā puķes, pelēcīga vadmala. «Drēbe vien maksā minimālo algu,» smejas Māris. Visam Dancim būšot šādas vestes. Studija Rīdze gan neapauž dejotājus un dziedātājus, Māra skolēni lielākoties ņemas ar dvieļiem, segām un brunčiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu