Fotostāsts: top Mežaparka Lielā estrāde • IR.lv

Fotostāsts: top Mežaparka Lielā estrāde

2
Mežaparka estrādes būvniecība 2017.gada novembra vidū. Foto: Edmunds Brencis, Picture Agency
Ieva Cielava

Vairāk skatītāju vietu un īpašās laboratorijās testēta akustika — tāds ir Mežaparka estrādes pārbūves projekts, kura pirmais posms jāpabeidz tieši uz Dziesmusvētkiem nākamvasar. Cik īsti viss maksās, nezina vēl neviens.

Ideja par Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanu virmojusi gaisā jau vairāk nekā desmit gadus. 2007.gadā arhitekti Austris Mailītis un Juris Poga konkursā ieguva tiesības īstenot estrādē savu vīziju — sidraba birzi dziesmu kalnā. Ekonomiskā krīze šai idejai uz kādu laiku pielika punktu — ar strauji rūkošo budžetu Rīgas pilsēta estrādes būvniecību vairs nespēja atļauties.

Taču pērn pilsētas vadība atjaunoja līgumu ar arhitektiem, un tie ar pilnu jaudu turpināja būvprojekta izstrādi. Tas nebūtu iespējams bez Kultūras ministrijas atbalsta, kas projekta realizēšanai domei izsniegusi bezprocentu aizdevumu uz 30 gadiem. Rīgas vicemērs Andris Ameriks personiski šos jautājumus esot risināja ar kultūras ministri Daci Melbārdi, uzsver domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Valsts simtgades Dziesmu un deju svētkiem nākamā gada jūlijā visu estrādes projektu neizdosies vēl pabeigt, tāpēc tas sadalīts divos etapos. Līdz 18.jūnijam ekspluatācijā jānodod atjaunotā skatītāju zona, bet skatuves pārveide sāksies augustā — pēc Prāta vētras koncerta, lai vārtus publikai atkal vērtu citā valstiskā datumā — 2021.gada 4.maijā.

Vairāk par estrādes rekonstrukciju lasiet žurnāla Ir rakstā Simtgades estrāde.

Irir.lv un Picture Agency ar pirmssvētku nedēļā uzņemtajām bildēm sniedz ieskatu estrādes tapšanā.

Dziesmusvētki nākamvasar pulcēs krietni vairāk skatītāju. Uz soliem, kas jau šobrīd pasūtīti Somijā, varēs sasēsties aptuveni 30,5 tūkstoši cilvēku — iepriekš vietas bija 22 tūkstošiem skatītāju.

Meklējot labākos akustikas risinājumus, vasarā Latvijas un Vācijas meistari strādāja īpašā akustiskajā laboratorijā Rīgā, kur bija izveidojuši vairākus kvadrātmetrus lielu estrādes modeli.

Lai izraudzītos bruģi, ko būvnieki vēlāk liks estrādes grīdā un jau šobrīd klāj visā estrādes teritorijā, vasarā tika aicināti talkā tautas deju dejotāji — laižoties dejas soļos uz vairākiem bruģētu virsmu modeļiem, viņi izvēlējās piemērotāko.

Nākamvasar Mežaparkā būs nomainītas un sakārtotas visas komunikācijas — ūdens, kanalizācija, elektrība. Atjaunots Viestura prospekta ceļa segums, estrāde plašākā teritorijā nekā iepriekš apjozta ar jaunu žogu.

Būvniecības pirmo etapu – skatītāju zona, komunikācijas, Viestura prospekta ceļa segums, jauns žogs – vada pilnsabiedrība RE&RE un LNK Industries, kas darbus apņēmusies paveikt par 26,7 miljoniem eiro bez PVN.

Piecu mēnešu laikā, kopš būvlaukumā darbu sākuši celtnieki, iztērēta tieši puse naudas — 13 miljoni eiro.

«Skatoties plānoto darbu grafikā, mēs šobrīd esam 28.—30.janvārī. Esam izdarījuši tik daudz ar vienu domu — ziema mūs noliks kaut kādā saprātīgā vietā atpakaļ,» stāsta pilnsabiedrības RE&RE un LNK Industries projektu direktors Valdis Koks.

Būvlaukumā patlaban strādā aptuveni 120 strādnieki un 30 inženieri.

Skatuve nākamgad piedzīvos tikai nelielas izmaiņas. Jau nojaukti vecie skatuves spārni, jo tur tiks izbūvētas koka pagaidu tribīnes.

Joprojām nav zināms, cik dārga būs būvdarbu otrā daļa — pašas estrādes rekonstrukcija. Konkurss par šiem darbiem tiks izsludināts pavasara sākumā.

Vizualizācijas sniedz priekšstatu par kompleksa ainu nākotnē.

Skatītāju zonas aizmugurējās rindas tiks paceltas desmit metru augstumā, zem tām būs divi stāvi tualetēm un tirdzniecības vietām.

Pagaidu tribīnes ļaus uz skatuves vienlaikus satilpināt visus 13,5 tūkstošus koristu, kas saņēmuši ceļazīmi uz simtgades svētkiem.

Sarežģītākā daļa būšot skatuves kupola metāla konstrukcijas, ar ko Latvijā neesot pieredzes. Šobrīd grūti nosaukt pat aptuveno summu, cik tās varētu maksāt. Otrs nezināmais ir akustiskā membrāna, ar ko jānoklāj skatuves jumts. Rīgas domes pārstāvji pauž cerību, ka otrās kārtas kopējās izmaksa nepārsniegs 50 miljonus eiro.

«77, 87, 97 vai 67 miljoni kopējās izmaksas — šobrīd par agru teikt,» spriež Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs Burovs. Medijos izskanējušo versiju, ka kopējās Mežaparka estrādes rekonstrukcijas izmaksas būs aptuveni 77 miljoni eiro, viņš sauc par literatūru.

Ēkai zem dalībnieku tribīnēm būs divi stāvi un pagrabs. Zemākajā līmenī plašas ģērbtuves, augstākajā — Rīgas mežu biroji, bet par pirmā stāva pielietojumu vēl tiek lauzītas galvas. Oļegs Burovs no Rīgas domes atklāj dažas idejas — Dziesmusvētku ekspozīciju zāle, koncertzāle, telpa koru skatēm un koncertiem.

Komentāri (2)

tonijs 19.11.2017. 21.20

Tas kupols, skatoties no pēdējām, tālākajām skatītāju vietām aizsedz pusi skatuves. Soli no Somijas? Tad jau laikam granīta, nesalaužamie. Lai celtniekiem veicas.

+1
0
Atbildēt

0

Sskaisle 19.11.2017. 18.01

Valstssvētkos man iznāca daudz dzirdēt latviešu mūziku. Un es vēlreiz sapratu, jeb dziļākā līmenī es sapratu, ka latviešiem ir skaistākā mūzika pasaulē, un ka vienīgi mēs paši spējam to novērtēt. Vsipār man uznāca tāda sajūsma, ka pati būtu kāpusi uz skatuves un dziedājusi vismaz karaoke -ko es parasti kautrējos darīt.

Sazvanījos ar saviem bērniem ārzemēs un kā jokot saku – bet vai tu zini , ka šodien Lativjai dzimšanas diena un mans bērns atbild, zinu, jo esmu daļa Latvijas. Un es apstulbu – jo saruna bija nopietna, bez ironijas un …. nu jā ….
Vārdu sakot – pa r spīti čekistiem – esam tomēr izredzētā tauta un izredzētie ir mani tautieši -asinsbrāļi un asinsmāsas …skaisti – kaut kāds prieks valstssvētkos manai nosalušai dvēselītei tomēr tika un no tādas absolūti negaidītas, necerētas puses….

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu