Tēta projekts • IR.lv

Tēta projekts

26
Justīne Savitska. Foto — Jānis Pipars, Picture Agency
Ieva Alberte

Latvijas Radio žurnāliste Justīne Savitska izveidojusi audiostāstu Tēta projekts par to, ko ģimenei nozīmē, ka tētis pēc 15 gadiem atgriežas no Īrijas. Daudz kopā būšanas un smieklu, taču tētis atkal ir bez darba un aizķeras aiz alus pudeles

Liels vēders, liela bārda. Tā sāk jau sirmot. Tas ir mans tētis, — Justīne rāmā balsī sāk savu tekstu. Stāsts ir par tēti, kurš no Īrijas atgriezies dzimtajā Latgalē. Arī par to, ko ģimene zaudēja, kamēr tētis bija prom, un ko neizdarīja, nesaprata vai nevarēja. Ko īsti nozīmē tēta atgriešanās, kas notiek pēc tās? Justīnes atklāto un ļoti personisko pieredzi var lasīt arī portālā Lsm.lv. «Viņš dzēra. Un tas kopā ar viņu tagad ir atgriezies mājās. Jo atbraucot atgriežas viss. Arī tie iemesli, kuru dēļ viņš devās prom.

Mamma verandā raud. Tētis ir atkal piedzēries. Es aizeju pie mammas, un viņa man prasa: «Nu pasok, Justa, kū dareit? Nu tai ža nav jāgys dzievuot vyspuor. Tu gudruoka, Justīn, pasok, kū dareit.»

Neko es neatbildēju. Es viņu apķēru un vienkārši tupēju līdzās līdz brīdim, kad viņai kļuva neērti un viņa man teica: «Ej, salasi zirņus.» Tā tas arī beidzās.»

Negribēja kļūdīties

Mana saruna ar Justīni sākas radioēkas kafejnīcā. Un sākas pavisam neveikli. Esmu pusdienās pasūtījusi salātus un nez kāpēc arī cūkas mēli. Justīne pavaicā, kas tas ir, un es atbildu, ka mēle. Varbūt viņa ir veģetāriete? Jā. Nostumju mēli aiz puķu vāzes un sālstrauka. «Nē, nevajag, vari ēst, man nav grūti skatīties,» Justīne saka. Tieva, gariem matiem un ārprātīgi atklāta. Tieša.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu