Simbolisma vairāk nekā jēgas • IR.lv

Simbolisma vairāk nekā jēgas

Topošā tilta arkas Kerčas jūras šaurumā. Foto — Reuters/LETA
Nils Makfaruā un Ivans Nečepurenko, © The New York Times News Service

Krievija atvēlējusi fantastisku summu jauna tilta būvēšanai uz Krimu, jo «politikā ir svarīgas fiziskas saites». «Ja uzceļat jaunu tiltu vai uzbūvējat jaunu šoseju, jūs deklarējat, ka tā ir jūsu zeme»

Topošais tilts ir labākā izrāde Kerčas pilsētā. Vismaz reizi divās nedēļās pensionēts jūrnieks Nikolajs Enčs un viņa sieva Olga sēžas savā Toyota pikapā un dodas apbrīnot šo inženierijas brīnumu, kas jūras šaurumā starp Krimu un Krieviju pamazām aug arvien garāks. «Kaut kas tāds Krievijā tiek būvēts pirmo reizi!» ar lepnumu saka 67 gadus vecais vīrietis. Augustā viņš krastā pavadīja visu nakti, tālskatī vērojot, kā celtnieki paredzētajā vietā ierīkoja divas pirmās arkas. Darbs tika pabeigts 7.27 no rīta. «Jā, mēs ar to lepojamies!»

Saskaņā ar plānu tiltu paredzēts atklāt nākamā gada decembrī. Kopējās izmaksas pašlaik tiek lēstas ap septiņiem miljardiem ASV dolāru. Ievērojami pieticīgāki skaitļi tiek saukti, prognozējot satiksmes noslodzi nākotnē, tāpēc nav šaubu, ka tilts vairāk ir prestiža, nevis praktiskuma simbols. «Arī mēs parādām pasaulei, ka varam paveikt lielas lietas,» saka politoloģe Jekaterina Šulmane, kas strādā Krievijas prezidenta nacionālās tautsaimniecības un valsts pārvaldes akadēmijā Maskavā. «Valdība varbūt arī nespēj nodrošināt cilvēkiem drošību, labu veselības aprūpi un izglītību, taču tā var piedāvāt lielus projektus. Ja nevar iedot maizi, tā vietā var piedāvāt vismaz izrādi.»

19 kilometrus garajam tiltam vēl lielāku simbolismu piešķir fakts, ka pārējā pasaule 2014. gadā Krievijas īstenoto Krimas aneksiju uzskata par nelikumīgu. «Jā, tas būs uzskatāmākais piemērs, ka Krievija un Krima ir savienotas. Labāku simbolu atrast būtu grūti,» saka Šulmane.

Braucot pa Krimu, bieži var pamanīt plakātus, kuros tilta būvēšana tiek cildināta kā «vēsturiska misija». Un tas nekas, ka nav naudas, lai salabotu bedrainos ceļus, pie kuriem šie plakāti izvietoti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu