''Vienotības'' frakcijas vadītājas maiņa Saeimā ieilgs • IR.lv

”Vienotības” frakcijas vadītājas maiņa Saeimā ieilgs

Solvita Āboltiņa. Foto: Zane Bitere, LETA

”Vienotības” Saeimas frakcija trešdien vēl nelēma par frakcijas vadītājas Solvitas Āboltiņas maiņu, un tuvākajās dienās ir paredzētas konsultācijas ar sadarbības partijām, vēsta aģentūra LETA. Kā ziņots, partijas valde pirmdien aizmuguriski nolēma izslēgt Āboltiņu no partijas par diskreditējošu darbību un komentāriem ekonomikas ministra kandidātu meklēšanas laikā.

“Vienotības” priekšsēdētājs Arvils Ašeradens trešdien informēja no politiskā spēka ievēlētos parlamentāriešus par to, ka valde izteikusi neuzticību frakcijas vadītājai Solvitai Āboltiņa un “tehniski atsaukusi viņu no amata”, izslēdzot viņu no partijas. Āboltiņa gan joprojām ir frakcijas vadītāja, jo nav noticis balsojums par viņas atcelšanu vai jauna vadītāja iecelšanu.

Pašlaik desmit no 22 “Vienotības” frakcijas deputātiem ir politiskā spēka biedri. Tāpēc Ašeradenam paredzēta tikšanās ar sešu partiju pārstāvjiem, kuru deputāti strādā frakcijā. Ašeradens uzsvēra, ka ir sācies priekšvēlēšanu periods, tāpēc ar partneriem diskutēs par to, kā vislabāk pārvaldīt frakciju. T ikšanās notikšot “vēlākais – pirmdien”.

Līdz ar to par Āboltiņas nomaiņu tikšot lemts tad, kad būs pieņemts lēmums par turpmāko rīcību. Ašeradens akcentēja, ka ir svarīgi panākt, lai frakcija strādātu saliedēti. Ņemot vērā vēlēšanu tuvošanos, paredzēts pārskatīt frakcijas nolikumu un vienoties, kā frakcija var sadarboties nākotnē.

Komentējot “Vienotības” valdes balsojumu, kurā daži politiķi nepiedalījās vai atturējās, Ašeradens teica, ka respektē viņu lēmumu. Āboltiņas izslēgšanu no partijas atbalstīja astoņi valdes locekļi, bet vēstuli ar šo ierosinājumu sākotnēji parakstīja deviņi, ieskaitot Olafu Pulku, kurš valdes sēdē nepiedalījās. Pret Āboltiņas izslēgšanu nebija neviens, bet labklājības ministrs Jānis Reirs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, kā arī izglītības ministrs Kārlis Šadurskis balsojumā nepiedalījās, un deputāti Hosams Abu Meri un Ainars Latkovskis balsojumā atturējās.

Komentējot to, ka neviens cits ministrs neatbalstīja Āboltiņas izslēgšanu, Ašeradens norādīja – jau pirms balsojuma teicis, ka respektēs šādu izvēli. Viņš gan piebilda, ka iniciatīvu par jautājuma izskatīšanu virzīja deviņi valdes locekļi.

Abu Meri pēc frakcijas sēdes žurnālistiem atkārtoti pauda, ka frakcijas vadītājam ir svarīgs pārliecinošs deputātu atbalsts.

Āboltiņa uzsvēra, ka ir svarīgi tas, kā frakcija strādā. Ja tā vienosies, tad Āboltiņa būšot “pirmā, kas atbalstīs Hosamu”. Viņasprāt, ir svarīgi panākt, lai valde ieklausītos un visai frakcijai būtu iespēja piedalīties svarīgu lēmumu pieņemšanā. Āboltiņa noradīja, ka joprojām uzskata valdes lēmumu par cinisku un aizmugurisku, kas pieņemts, ignorējot partijas statūtus, ētikas un pieklājības normas. Turklāt oficiālu apstiprinājumu par lēmumu viņa esot saņēmusi tikai šodien frakcijas sēdē. Vienlaikus politiķe apliecināja, ka plāno nolikt Saeimas deputātes mandātu pirms šī sasaukuma Saeimas pilnvaru beigām.

Kā ziņots, “Vienotības” valde pirmdien nolēma izslēgt no partijas Saeimas frakcijas vadītāju Āboltiņu un rekomendēt amatam deputātu Abu Meri. Nolemts, ka Ašeradens turpinās pildīt ekonomikas ministra pienākumus, lai arī iepriekš bija iecerēts, ka viņš parlamentā vadīs “Vienotības” frakciju.

Ašeradens pirmdien pēc valdes sēdes pauda, ka ekonomikas ministra virzīšana diskreditēta ar iekšējiem procesiem. Āboltiņa rīkojusies pretēji valdes lēmumam par jauna ministra virzīšanu un situācijas komentēšanu. Ašeradens norādīja, ka Āboltiņa ignorējusi valdes lēmumu un publiski komentējusi kandidātus. Viņa aicinājusi vairākus cilvēkus pieteikties par kandidātiem, kā arī pretnostatījusi frakcijas darbu valdes darbam.

Āboltiņa uzskata, ka “Vienotības” valdes lēmums par viņas izslēgšanu no partijas ir spilgts piemērs tam, kad politiski ļoti sarežģītā situācijā tiek meklēts vainīgais, nevis problēma tiek risināta pēc būtības. “Šādu lēmumu uztveru kā cinisku, nesamērīgu un, atzīšos, personiski sāpīgu,” aģentūrai LETA pauda Āboltiņa. Vārda brīvība ir viena no svarīgākajām brīvībām demokrātiskajā valstī, akcentēja Āboltiņa, piebilstot, ka viņa tiekot sodīta par frakcijas viedokļa publisku paušanu. Savukārt pārējie pārmetumi esot “dīvainā veidā safabricēti un piedomāti”.

Āboltiņa valdes sēdē pirmdien nepiedalījās. Iepriekš viņas rīcība un izteicieni, iespējams, bija viens no iemesliem partijas popularitātes kritumam.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu