OIK-2 lobijs? • IR.lv

OIK-2 lobijs?

2
Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Prezidenta paspārnē top plāni jaunām subsīdijām elektrības ražošanai, lai gan par elektrību Latvijā rūpnieki maksā par 20—50% vairāk nekā reģiona kaimiņi

Jau vairākas nedēļas Latviju tricina «OIK skandāls» — ar valsts uzņēmuma Sadales tīkli palīdzību vairāki fiktīvi «zaļās» elektrības ražotāji nodrošinājuši sev iespēju nākotnē saņemt subsīdijas no elektrības tarifā iestrādātās obligātā iepirkuma komponentes jeb OIK. Sadales tīklu vadītājs Andis Pinkulis, vēl viens valdes loceklis un vairāki uzņēmuma darbinieki jau zaudējuši amatus, varētu tikt ierosināta krimināllieta par krāpšanos.

Skandāls tikai saasinājis uzmanību uz OIK lielo lomu elektrības cenā, pret kuru jau gadiem protestē Latvijas lielie rūpnieki un kuras mazināšanai no nākamā gada mainīs tarifu aprēķināšanas kārtību dažādām patērētāju grupām.

Taču, kamēr cīnāmies ar sekām, kuras radījuši pagātnes neveiksmīgie lēmumi par atbalstu atjaunojamajiem energoresursiem, Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paspārnē top priekšlikumi jaunai subsīdiju programmai «zaļajai» enerģētikai. Žurnāla Ir rīcībā nonācis Elektroenerģijas ražošanas no atjaunojamiem energoresursiem veicināšanas likuma projekts un to pavadoša prezentācija, par kuru līdz šim bijis zināms tikai ierobežotās ekspertu aprindās. Ko tas paredz mainīt?

Tikai savu elektrību?

Jaunais likumprojekts vērsts uz vietējo elektroenerģijas ražošanas jaudu vērienīgu pieaugumu — «līdz 2030. gadam nodrošināt vismaz papildus divas terravatstundas (tā oriģinālā — red.) no vietējiem atjaunojamiem resursiem saražotu papildu elektroenerģijas pieejamību tirgū».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu