Laikraksts: Ušakovs nesekmīgi mēģinājis tikties ar NATO ģenerālsekretāru • IR.lv

Laikraksts: Ušakovs nesekmīgi mēģinājis tikties ar NATO ģenerālsekretāru

12
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Rīgā valdošās, bet Saeimā ilgstoši opozīcijā strādājošās partijas “Saskaņa” līderis Nils Ušakovs caur Eiropas Sociālistu partiju (ESP) meklējis ceļus tikties ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu un noslēgt “bezprecedenta vienošanos” par pašvaldības sadarbību ar NATO. Tas radījis aizdomas par slēptiem politiskiem mērķiem, raksta “Neatkarīgā”.

Ušakovs esot iedarbinājis kontaktus ESP, lai noorganizētu personīgu tikšanos ar Stoltenbergu, kurš pirms NATO ģenerālsekretāra karjeras bija Norvēģijas Darba partijas, kas ir pilntiesīga ESP biedre, priekšsēdētājs. Pēc neoficiālas informācijas, Ušakovs sazinājies ar ESP līderiem un lūdzis, lai tie palīdz noorganizēt viņam divpusēju tikšanos. Savu iespēju robežās ESP līderi patiešām palīdzējuši, ziņo LETA.

“Viņu uzņēma tā, kā uzņemtu jebkuru pašvaldības pārstāvi,” stāstījis kāds anonīms avots. Ar Rīgas mēru NATO mītnē Briselē ticies zemāka ranga alianses pārstāvis, ģenerālsekretāra pārstāvis publiskajā diplomātijā Takans Ildems. Turklāt, ievērojot procedūru, NATO administrācija par šo tikšanos informējusi Latviju un tikšanās laikā pieaicināti mūsu diplomātisko dienestu pārstāvji.

Latvijas diplomātos izbrīnu izraisījusi Ušakova vēlme izveidot NATO sadarbību ar Rīgas pašvaldību. Rīgas mērs bija iecerējis, ka sadarbības ietvaros alianses kareivji iesaistītos Rīgas domes izveidotā jauniešu izglītības un integrācijas programmā. Karavīri viesotos krievvalodīgajās skolās, lai ar saviem stāstiem un klātbūtni tuvinātu jauniešus rietumnieciskajām vērtībām un veicinātu uzticību šai organizācijai. Uz piedāvājumu Ušakovs saņēmis atteikumu.

Kā raksta laikraksts, ņemot vērā “Saskaņas” reputāciju, neoficiāli tiek pieļauts, ka tā varētu būt bijusi provokācija, proti, uz iekustinātās izglītības sistēmas reformas fona NATO karavīru viesošanos izglītības iestādēs ieinteresētās puses varētu pasniegt ar diametrāli pretēju vēstījumu Ušakova deklarētajam. ESP iespēja, ka šādā scenārijā atklātos viņu līderu iesaistīšanās, neesot šķitusi pievilcīga. Par Ušakova tikšanos un tajā paustajām vēlmēm informēti arī Latvijas drošības dienesti.

“Saskaņas” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs teicis, ka par šādām sarunām neko nezina. Savukārt pats Ušakovs ar preses sekretāres Lailas Ivānas starpniecību izvairījās atbildēt uz jautājumiem par ieceres mērķi: “Ušakovs kā Latvijas lielākās partijas vadītājs tiekas ar dažādu valstu un rangu politiķiem un izpildinstitūciju pārstāvjiem, lai apmainītos ar viedokļiem un pārrunātu aktualitātes. Briselē Ušakovam bija divpusējā tikšanās ar NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga pārstāvi publiskajā diplomātijā, vēstnieku Takanu Ildemu.”

Komentāri (12)

J.Biotops 03.11.2017. 11.13

“…Savu iespēju robežās ESP līderi patiešām palīdzējuši…” Sociālisms parastais.
Kā gan sociālisti lai nepalīdzētu, ja ar Krieviju nu nepavisam nesaistīts sulainis palūdz.

+4
0
Atbildēt

0

J.šveiks 05.11.2017. 21.36

nepietiek ar to ka krievvalodigo skolu skolēni apmeklē militārus lāģerus krievijā, vēl grib iepīt NATO ailianzi , tas tikai parāda , ka ar steigu valstij jāpārtrauc finansēt izglītību krievu valodā.

+2
0
Atbildēt

0

rinķī apkārt 03.11.2017. 17.34

Latvijas diplomātos izbrīnu izraisījusi Ušakova vēlme izveidot NATO sadarbību ar Rīgas pašvaldību. +++ Izbrīnam nav pamata. Vai tad Rīga ar savu “citu ārpolitiku” nav pierādījusi, ka ir valsts valstī? :)

Izbrīnu rada drīzāk tas, ka pašvaldības vadītājam ir tiesību šādu “valsti” veidot, Saeimas un LR drošības iestādēm degungalā.

+2
0
Atbildēt

1

    vvilums > rinķī apkārt 03.11.2017. 17.49

    Kā gan Saeima un LR drošības iestādes var aizliegt kādas pašvaldības mēram pieteikt kaut kur audienci?
    Mums sabiedrībā šādi “klauni” vienkārši jāiznes cauri un pēc vēlēšanām “jānoliek” tur kur viņam īstā vieta.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    rinķī apkārt > vvilums 03.11.2017. 18.37

    Vienkārši – ir jāreglamentē pašvaldību vadītāju tie kontaktu griesti, kurus šāds vadītājs var veidot, nesaskaņojot šādas aktivitātes ,ĀM, jeb kādu citu uzraugošu iestādi.

    Vienkārši ir jāuzraksta attiecīgs likums, kuru pārkāpjot šāds vadītājs zaudē amatu automātiski. Visa problēma.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    vvilums > rinķī apkārt 04.11.2017. 12.28

    katram klaunam savu likumu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu