Zviedrijas TV kanāls atklāj Krievijas interneta izspiedēju tīklu • IR.lv

Zviedrijas TV kanāls atklāj Krievijas interneta izspiedēju tīklu

1
Ekrānattēls no SVT mājaslapas.

Anonīmu hakeru grupa, kuras darbība, iespējams, tiek koordinēta no Sanktpēterburgas Krievijā, izsūtījusi vairāk nekā 1,6 miljonus e-pasta vēstuļu, kas noformētas kā Zviedrijas telekomunikāciju uzņēmuma Telia un pasta sūtījumu operatora PostNord vēstules, ziņo Dw.de. Šādu vēstuļu atvēršana bloķē lietotāja datoru, bet, lai datoru atbloķētu, izspiedēji pieprasa izpirkumu.

Par šo izspiešanau svētdien informēja zviedru sabiedriskā televīzija SVT, kuras žurnālisti informācijas noplūdes dēļ piekļuva kibernoziedznieku datu bāzei.

Sabiedriskās televīzijas SVT Nyheter ziņu žurnālisti kopā ar pētījuma programmas Uppdrag granskning autoriem kopīgi uzgāja interneta izspiedēju pēdas. Pēc reportieru ziņām, ar izspiedējvīrusu tikuši inficēti 31 valsts lietotāju datori ne tikai Zviedrijā, bet arī Austrālijā, Polijā, Spānijā, Itālijā, Turcijā un Indijā. Prasītā izpirkuma nauda pārsvarā gadījumu svārstījās no četriem līdz sešiem tūkstošiem zviedru kronu (aptuveni 410 – 620 eiro). Naudu izpiedējiem likts pārskaitīt virtuālajā valūtā – bitkoinos.

Tā kā pieprasītā summa ir neliela, pārsvarā gadījumu cilvēki to samaksā, žurnālistiem skaidrojis viens no cietušajiem, kurš dzīvo Stokholmā.

Pie secinājuma, ka noziedznieki ir saistīti ar Krievijas hakeriem, zviedru žurnālisti nonāca, analizējot noplūdes rezultātā iegūto izspiedēju savstarpējo saraksti, kas “notika krieviski”. Turklāt, kā apgalvo SVT, noziedznieku izmantotā “šifrēšanas programma speciālu atslēgu nosūta uz serveri Krievijā”. Arī IP adrese, no kuras tiek koordinēta hakeru darbība, “tiek vadīta no Sanktpēterburgas centra pieslēguma”, skaidro žurnālisti.

Savukārt oktobra sākumā The Wall Street Journal, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņoja, ka hakeri, kas strādā Krievijas valdības labā, nozaguši ASV Nacionālās drošības aģentūras kiberaizsardzības slepenos datus.

Komentāri (1)

basta 30.10.2017. 12.53

Atslēgt Irānu un Krieviju, caur kuru pakalpojumus saņem arī z-Koreja, no interneta, būtu tikai normāli. Lai bidļjaķina atgriežas pie savām “skrepām” kā Vaņkas Bargā laikos. Līdz oficiālai dzimtbūšanas atjaunošanai arī nebūs ilgi jāgaida.
“Председатель КС РФ: Крепостничество было главной скрепой, удерживающей внутреннее единство нации”
http://www.rosbalt.ru/main/2014/09/29/1320732.html

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu