Man patīk džeki šortos • IR.lv

Man patīk džeki šortos

14
Alise Zariņa. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Alberte

Kopš vairāku aktrišu atzīšanās, ka Holivudas producents Hārvijs Vainstīns viņām seksuāli uzmācies, tēmturis #MeToo pildās arī Latvijā — un to aizsāka feministe Alise Zariņa ar savu stāstu

Alisei patīk kino. Studējusi reklāmu Parīzē un audiovizuālos medijus Tallinā, ikdienā darbojas reklāmā. Brīvmāksliniece. Ir draugs, ir trīs kaķi. Tas bija 6. oktobris, kad Alise feisbukā pamanīja ziņu, ka Holivudas producentu Hārviju Vainstīnu vairākas aktrises apsūdz par uzmākšanos. Lai iegūtu lomas Vainstīna producētajās filmās, no viņām gaidīja erotisku pretimnākšanu. To bija piedzīvojusi Andželīna Džolija, Mira Sorvino, Rozanna Ārkete, Gvineta Paltrova un vēl aptuveni 50 sieviešu. Piecas Vainstīnu apsūdzēja izvarošanā. Uz aktrises Rozas Makgovanas cīņu pret Hārviju reaģēja viņas draudzene, arī aktrise Alisa Milāno, sākot tvitera akciju #MeToo. Alisa aicināja sievietes, kas piedzīvojušas seksuālu uzmākšanos vai uzbrukumus, lietot šo tēmturi. Jau pirmajās dienās saņēma vairāk nekā 12 000 atbilžu. Dziedātāja Bjorka atzina, ka viņai reiz uzmācies dāņu režisors Larss fon Trīrs. Vainstīnu aizstāvēja modes dizainere Donna Karana, sakot, ka sievietēm tomēr vajadzētu padomāt, vai ar savu ģērbšanās stilu viņas neizaicina vīriešus.

Kad Alise ārzemju presē bija izlasījusi rakstus par skandālu un arī Latvijas mediju aptuvenās interpretācijas, viņa nolēma atsaukties tvitera akcijā #MeToo, jo pati ir piedzīvojusi seksuālu uzmākšanos. Viņa uzrakstīja savu stāstu Satori.lv, pievienojot tēmturi #EsArī: «Esmu piedzīvojusi trīs izvarošanas mēģinājumus, no kuriem kaut kā izdevās aizbēgt (staigāju vēlu vakaros apkārt ne tā ģērbusies). Esmu pamodusies uz nakts prāmja ar nepazīstama iereibuša vīrieša roku savā krūšturī (nesapratu, ka jāsagrabina nauda privātai kajītei). Reiz aizmigu nakts autobusā un pamodos ar citu roku starp kājām (acīmredzot vispār nav ko gulēt publiskās vietās). Man vīrietis ir iespļāvis sejā, kad atteicu viņam seksuāla rakstura draudzību (darīju to pārāk nelaipni). Esmu tikusi piespiesta skūpstīties ar vīrieti, kurš ieslēdza mani mašīnā un teica, ka citādi nelaidīs ārā un, ja es neko nedarīšu no laba prāta, būs sliktāk (vajag divreiz padomāt, kādās mašīnās kāpt).» To visu Alise piedzīvoja, kā pati saka, ļoti jauniņa. Toreiz viņa izjuta milzīgu kaunu, ka ļāvusi sev nokļūt šādās situācijās. Tagad, 30 gadu vecumā, zina, ka seksuālai agresijai nav attaisnojuma. 

Alises rakstu pārpublicēja vairāki portāli, arī Delfi.ru. Tas sacēla vētru sociālajos medijos: arī citas sievietes dalījās ar savu pieredzi, bet vairāki vīrieši pārmeta — pašas vainīgas, ka izaicina vīriešus. «Sveši cilvēki no manām Facebook bildēm izveidoja kolāžu, lai pierādītu, ka izskatos tā, ka vīriešu uzmākšanās ir pašsaprotama. Tā teikt, pati vien esmu vainīga pie visa,» stāsta Alise, kad tiekamies Blaumaņa ielas restorānā Kolekcionārs. Slaida un bez dekoltē.

Ir piektdiena. Piecu dienu kauja tvitera un feisbuka komentāros Alisi ir nokausējusi, viņa izvēlas glāzi bieza sarkanvīna. Stāsta, ka šajās dienās iemācījusies noslepenot savu feisbuka profilu un neļauj ietagot sevi svešu cilvēku ierakstos. «Ar rakstu Satori tikai gribēju parādīt savu skatpunktu, jo šķita, ka Latvijā par to ir maz runāts. Skaļi pastāstot savu pieredzi un dzirdot to no malas, vairāk saproti, ka nebiji vainīgs,» stāsta Alise. Viņai nebija prātā raisīt domu apmaiņu par to, vai uzmākšanās gadījumos vainīgs sievietes dekoltē vai ne. «Izlasīju tviterī, ka dekoltē esot tāpat kā sunītim gar acīm vicināt cīsiņu. Te nu esam. Vīriešus salīdzinām ar sunīšiem, sievietes ar cīsiņiem. Tad vardarbība ir suņu pārtika?» Alise nopūšas un komentāru lasīšanu salīdzina ar skatīšanos uz beigtu dzīvnieku. Nevajag, jo tas ir nepatīkami. «Es apskaužu cilvēkus, kuriem ir viedoklis. Par visu un uzreiz. Man gan vajag laiku, lai padomātu un savilktu visu kopā,» smejas Alise.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu