Lasot Kairišu... • IR.lv

Lasot Kairišu…

31
Daugavpils Universitāte. Foto: Ivars Soikāns, LETA
Arnis Šteinbergs

Pārdomas par žurnālā Ir publicēto Viestura Kairiša rakstu Austrumlatvija pret Latgali.

Esmu latvietis. Dzimis Latvijā. Dzīvoju Latvijā. Latvija ir Latgale, Vidzeme, Zemgale un Kurzeme. Joprojām esmu par to lepns un pārliecināts, ka tā ir patiesība un īstenība! Viesturs Kairišs domā citādāk?!

Viesturs: „…Kurš izdomājis surogātnosaukumu „Austrumlatvija?”

Vai šis nosaukums ir kas aizvainojošs latgalim? Lasu laikrakstā Ziemeļvidzemē Liesma par Matīšu tautas nama ēkas rekonstrukciju un ļaužu atmiņām par to laiku: „…1925.gadā… pamatakmens likšanas ceremonijā piedalījās Valsts prezidents Jānis Čakste ar kundzi… no Valmieras brauca Ziemeļlatvijas teātris…” Nez vai valmierieši bija aizvainoti par to, ka viņu teātris saucās – Ziemeļlatvijas?

Esmu 100% par to, lai Daugavpils Universitāti sauktu Latgales vārdā!

Viesturs: „..Lai izmetam lietvedības un komunikācijas miskastē latgaliešu rakstu valodu ar vairāku gadsimtu tradīciju?…”

Tad kā? Latgalis ir aizvainots, ka jāraksta „čiuļu” valodā? Rēzeknē iesniegumu pašvaldībā man vajadzētu rakstīt latgaliešu valodā un Ventspilī – ventiņu valodā? Zinot mūsu Latvijas ierēdņu pretimnākšanu „reņģēdājam parastajam”, iznākumu zinu – iemācies iesniegumu rakstīt pareizi! Un, ak, „nabaga apdalītie (nepārprotiet!) ventiņi , sēļi, malēnieši, kurši, zemgaļi, līvi, lībieši…”, viņu valoda nav oficiāli atzīta par valsts valodas vienu no paveidiem!

Viesturs: „…Formāli esam atjaunojuši demokrātisku valsti, bet daudzi dziļi sirdī ir atjaunojuši Ulmaņa autoritāro Latviju…”

Ak, Kungs! Dievs dod, lai tā būtu patiesība! Lielas daļas pašreizējo valsts iedzīvotāju tikumība, čaklums un godīgums un Dzimtenes mīlestība ir tālu no Ulmaņa Latvijas snieguma!

Viesturs: „…Šīs ideoloģijas lakmusa papīrs, vieta šantāžai un manipulācijām ir cīņa pret Latvijas pārkrievošanu …maksimāla latviešu vienošana, tos unificējot…”

Ak, Jēzus Marija! Kā tad šo lai saprot? Vai, ieviešot valsts skolās pāriešanu uz vienotu izglītības sistēmu latviešu valodā, ir „…latgaliešu kultūras upurēšana uz vienotas/vienādas nācijas altāra…”? Tiešām nesaprotu! Pats taču saka, ka „…25 gadu laikā nav izdarīts…”

Viesturs: „…Ap ko lai vienojas tā latgaliešu daļa, kas grib runāt un rakstīt savā dzimtajā valodā?…”

Ap Latviju! Latvijā ir daudz latgaliskā! Gan TV raidījumu, gan „šovu”, gan dziesmu latgaliski! Latgaļi – mākslinieki, rakstnieki, dzejnieki, keramiķi, gleznotāji un komponisti! Īsti Latvijas dēli un Latgales meitas. Latgales sādžās un pilsētās runā latgaliski. Tiesa –  arī krieviski! Vai arī latviski? Nu, nezinu gan! Ir Latgolas vēstniecība „Gors”. Latvijas Nacionālais teātris izrāda Baltinavas pašdarbības teātra vadītājas Danckovītes viencēliena „ Ontons un Anne”. Vajag vēl? Vajag vairāk? Piekrītu.

Kas tad pasaulē notiek? Briti nobalso par Brexit. Skoti negrib būt kopā ar angļiem un īriem. Slāvu tautas karo – krievi pret ukraiņiem. Katalāņi pret spāņiem. Musulmaņi pret kristiešiem. Dievs ir viens  –  tas ir tas Kungs Augstākais! Bet kristiešu Dievs nav musulmaņu Dievs! Vai zemgaļu, vidzemnieku, kurzemnieku Latvija nav latgaliešu Latvija?

 

Autors ir Arnis Šteinbergs – dzimis zemgalis Jelgavā, dzīvo un strādā Ziemeļvidzemē

Komentāri (31)

rinķī apkārt 20.10.2017. 13.47

Labs raksts, paldies autoram par darbu :) Bet Kairišam ieteiktu padomāt par to, ka pieprasot latgaliešu dialektam otras valodas statusu, viņš piespēlē bumbu tiem latviešu tautas ienaidniekiem, kuri nesen sarīkoja valodas referendumu. Ja Kairišs sevi uzskata par latvieti, protams :)

Un vēl. Lasīju par to, kā latgalieši saglabāja savu rakstību. Viņi cara laikos vnk ar roku, slepus no varas, pārrakstīja latgaliski savas dziesmu grāmatas. Tas ir kaut kas reāls, daudz reālāks par “tik slaveno” Latgales kongresu, par kuru visi pēc gada jau būs aizmirsuši :)

+3
0
Atbildēt

2

    basta > rinķī apkārt 22.10.2017. 10.31

    Marginālās padibenes, Vienotības prokremlisko zagļu un sodomītu atbalstītāji, tādi, kā zatļerasts Toņa, vienmēr bijuši par Latvijas sadalīšanu.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > basta 22.10.2017. 11.18

    Sadalīšanās, jēlais rupekli, notiek tieši tad, kad valstī ir pārāk daudz centralizācijas un reģioniem pārāk maz autonomijas (skat. Katalonijas gadījumu). Ja tautai ir nodrošinātas tiesības uz savu valodu, kultūru un tā nekāda ziņā nejūtas apdraudēta, tā nevēlēsies atdalīties.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    basta > tonijs 22.10.2017. 12.26

    Sabruks kremļa vara un visu sugu seperātisti būs apmierināti ar tiesībām uz savu valodu un kultūru. Tas, protams, neattiecas baskiem, īriem, skotiem, kurdiem un citām tautām, kuras ir etniski pilnīgi atšķīrīgas, bet attiecībā uz Krievijas paverdzinātām tautām vēl ar apgriezti proporcionālu izpratni par “labo un ļauno”.
    Būs atrisināta arī kremļa pakalpiņu, SC, Vienotības un tās atvasinājumu problēma un visi jurkāni, urbanoviči, zatļeri, rinkēviči, kazlovski, dombrovski un freibergas velti lūgsies, lai ļauj tiem 16. martā iet savas pieres līdz asinīm atdauzīt pret Brīvības pieminekļa pakāpieniem, bet latgaļu, “tauta” atkal būs patrioti, kādi bija Ulmaņa laikā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 20.10.2017. 18.13

    Tikai mieru! Neviens kairišs “neatcerēsies” to Krievijas Padomju Sociālistiskās Federatīvās Republikas valdības komisārus (Ļeņinu un Staļinu), kuri atļāva Vitebskas guberņu (Latgali) pievienot Latvijai:
    “LPNP 1917. gada 2. decembra deklarācijas un rezolūcijas”
    Latviešu Pagaidu Nacionalā padome savā 1. sesijā Valkā pieņēma divas deklarācijas un rezolūcijas:
    Deklarācija Krievijas revolucionārajai demokrātijai[8]: “Nostājoties uz Krievijas revolucionārās demokrātijas vairākkārt pasludināto Krievijas tautu pašnoteikšanās tiesību pamata, Latviešu Pagaidu Nacionalā Padome pasludina, kā Latgale, t.i., Vitebskas guberņas Daugpils, Ludzes un Rēzeknes apriņķi ir pievienojami Latvijai, kuras stāvokli, attiecības uz ārieni un iekšējo iekārtu noteiks viņas Satversmes sapulce un tautas plebiscīts.”
    Latviešu Pagaidu Nacionālā padome (Vikpēdijas lapa)

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 21.10.2017. 09.22

es domāju, es pieņemu, ka skaidrojums ir tāds, ka Kairšs ir saņēmis milzīgu naudu no kremļa, iespējams no putina personīgi un tagad sanemto “atstrādā”. Citādi es šī cilvēka -es domāju -Kairiša – ākstīšanos izskaidrot nespēju

bija viņam filma par Latgali – pelikāns tuksnesi vai pelikāns plūdos – kaut kā tā un kad es to filmu noskatījos -es nospriedu, ka autors ir mazohists- viņš parādīja Latgali un latgaļus kā “ciema” dīvainīšus, netīreļus un sliņķus

Piemēram , par AGLONU rāda , kādi atkritumu kalni pēc svētceļnieku aiziešanas – Debess – bet ko tad viņs -Kairsišs iedomājās -ka svētceļnieki ir svētie un nekas aiz viņiem nepaliks>

?

Nē – te nav ko vaidēt – aizkvēpināt kadiķkokus un nešķīstību izsvēpet

+4
-1
Atbildēt

0

Sskaisle 23.10.2017. 15.39

iēvērojiet – Barševskis NAV VIENS – tas ir kolektīvs – grupveida noziegums

tā ka nevajag nīdēt – vajag rīkoties –

http://jauns.lv/raksts/zinas/258060-daugavpils-universitates-reorganizesana-lautu-rektoram-barsevskim-saglabat-amatu

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu