Vienotības Nokia • IR.lv

Vienotības Nokia

Aivars Ozoliņš

Ekonomikas ministra un Vienotības priekšsēdētāja Arvila Ašeradena pošanos uz Saeimu grūti ielikt kāda viena žanra rāmjos. Tas diezin vai ir politiskais trilleris, taču tā nav arī tīra komēdija vai ģimenes drāma. Tomēr, lai arī kādā žanrā, Vienotība piedāvā politikas teorētiķiem un praktiķiem ideju, ka valstī svarīgākais amats ir partijas Saeimas frakcijas vadītājs.

Vienotības kongress augustā ievēlēja Ašeradenu par partijas valdes priekšsēdētāju. Pagājušonedēļ viņš paziņoja, ka esot izlēmis aiziet no ministra amata, lai vadītu Vienotības frakciju. Esot saņēmis tam partijas valdes un biedru atbalstu. Tomēr šonedēļ Ašeradens vispirms paziņoja, ka «augstu vērtējot» premjerministra lūgumu nemainīt ekonomikas ministru līdz budžeta pieņemšanai (laikam pagājušonedēļ par to nebija iedomājies ne viņš, ne citi partijas biedri), bet tās pašas pirmdienas vakarā precizēja, ka tomēr iešot prom jau pirms budžeta pieņemšanas.

Diezin vai daudzi to pamanījuši, tāpēc jāatgādina, ka ekonomikas ministrs Ašeradens šajā valdībā ir premjerministra Māra Kučinska pirmais vietnieks. Tiesa, Kučinska prombūtnes laikā Ministru kabineta sēdes vada kāds cits no «zaļajiem zemniekiem» — kaut vai «ļimoņčiks» Jānis Dūklavs, ka tikai ne Vienotības pārstāvis, — tomēr vismaz uz papīra un nomināli Ašeradens skaitās otrais cilvēks valdībā.

Taču Vienotībai pašlaik acīmredzami svarīgākais ir frakcijas priekšsēdētāja amats. Kongresā augustā Edvards Smiltēns bija gatavs kļūt par partijas priekšsēdētāju tikai ar nosacījumu, ka kļūs arī par frakcijas vadītāju. Nekļuva un aizgāja no partijas. Tagad partijas priekšsēdētājs Ašeradens gatavs aiziet no ministra amata, lai kļūtu par frakcijas priekšsēdētāju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu