Pirksti niez • IR.lv

Pirksti niez

Foto — Alise Šulca, Picture Agency
Gunita Nagle

Tas ir konflikts, kurā galvenais ir nevis nauda, bet lauksaimniecības studiju programmu un zinātnes attīstība. Tā varētu īsi raksturot strīdu Latvijas Lauksaimniecības universitātē, kas kļuva publisks vasaras beigās. Toreiz augstskolas darbību pārraugošās Zemkopības un Izglītības ministrijas atbalstīja Veterinārmedicīnas fakultātes un arī citu mācībspēku prasību atalgojuma aprēķināšanā ņemt vērā arī zinātnisko darbu — visi politiskie dokumenti par izglītības attīstību taču prasa ciešu sasaisti starp augstāko izglītību ar zinātni.

Universitātes rektore Irina Pilvere solīja respektēt aizrādījumus. Taču pasniedzēju zinātniskais darbs joprojām netiek ņemts vērā, turklāt universitātes vadības ierosināti auditi un disciplinārlietas pret nemiera cēlājiem — 17 Veterinārmedicīnas fakultātes mācībspēkiem.

Fakultātes dekāns, profesors Ilmārs Dūrītis skaidro, ka šī jezga nav tikai kašķis par algām. Tā ir nopietna viedokļu sadur-sme par augstākajai izglītībai konceptuāli svarīgiem jautājumiem: vai un kā augstskolā attīstīt zinātnisko darbību, kā Latvijas pētniekiem kļūt par nozīmīgiem spēlētājiem starptautiskajos projektos un kādas studiju programmas attīstāmas Lauksaimniecības universitātē.

Universitātes vadība nesen publiskoja vēsti, ka Veterinārmedicīnas fakultāte ir modernākais veterinārmedicīnas centrs Baltijas valstīs. Vai tiesa?
Veterinārmediķa profesija cieši saistīta ar praktiskām iemaņām, tāpēc fakultātei bija vajadzīga mācību klīnika. Ar Eiropas struktūrfondu finansējumu, aptuveni pieciem miljoniem eiro, klīnika izveidota un 2013. gadā to atvēra. Gadu no gada esam mēģinājuši arvien vairāk sasaistīt klīnisko un akadēmisko darbu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu