Miks Magone, rīko festivālu Durbē • IR.lv

Miks Magone, rīko festivālu Durbē

Ikdienā Miku var sastapt Ventspilī, kur teātra namā Jūras vārti viņš ir pasākumu producents. Jau pirms festivāla Zemlika organizēja koncertus, un Miks apgalvo, ka mūzika ir viņa kaislība numur viens. Taču festivāls dzimtajā Durbē, turklāt oktobra nogalē, bija cita mēroga iespēja. Foto — Reinis Inkēns
Marija Leščinska, speciāli Ir

Nedaudz saguris, bet priecīgs — tādu satieku Miku nedēļu pirms Latvijas mazākajā pilsētā Durbē sāksies viņa rīkotais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls Zemlika. Atbraucis uz Rīgu, lai dotos uz Skaņu mežu. Abus festivālus daudzi salīdzina. Tomēr Miks nepretendē nostāties mūzikas avangarda sardzē, drīzāk sava festivāla programmu sauc par personīgu konkrētā brīža skaņu celiņu. Zemlikā uzstājušies gan Iļģi, gan pavisam jaunas un Latvijā, iespējams, nevienam nezināmas muzikālās apvienības un skaņu mākslinieki.

Šī būs jau septītā Zemlika. Pirmā klase, saka Miks. Sākumā viņu vairāk nodarbināja organizatoriski jautājumi, nu arvien vairāk sanāk pieslēgties pasākumam kā klausītājam. Katram no «divarpus cilvēku» lielās komandas kodola ir skaidra sava atbildība. Miks kopā ar Mārtiņu Kuzminu atbild par festivāla norisi. Bet Dirty Deal Teatro vadītājas Annas Zagorskas pārziņā ir teātra programma un brīvprātīgo koordinācija. Tas, ko Miks visvairāk gaida no festivāla, ir personiska pieredze, iepazīšanās un satikšanās. Ar daudziem iepazītajiem mūziķiem kontaktu izdodas uzturēt arī pēc tam. «Izveidojas pavisam cita veida attiecības.»

Mūziķu izvēle nesākas ar apzinātu domāšanu, ko vēlētos dzirdēt apmeklētāji. «Mana muzikālā gaume un estētikas sajūta nav nekas ārkārtējs. Līdz ar to es zinu, ka ar mūziku neveikšu teroru pret citiem. Tā nebūs pašmērķīga mana vēlmju, patikšanas un ambīciju apmierināšana.» Miku iepriecina iespēja pirmoreiz dzīvajā dzirdēt mūziķus tieši Durbē. Zemlika norit uz trim skatuvēm. Taču rīkotājiem visīpašākās ir telpas, kas gadu gaitā apgūtas un sakoptas — vietas, kur kādreiz atradās veikals, noliktava. Tur skatāma kino programma un izstādes, notiek dejas. Tā līdztekus zemnieku tirdziņam ir festivāla bezmaksas programma. Attāluma dēļ Durbes festivālā ir maz nejaušu apmeklētāju. «Nevaru un negribu salīdzināt Zemliku ar Positivus.» Katram ir atšķirīga attieksme gan no rīkotāju, gan apmeklētāju puses. Kādā intervijā Miks izlasījis Latvijas lielākā festivāla rīkotāja teikto, ka viens no noteikumiem, lai festivāls izdotos, ir nekad neaicināt mūziķus, kas pašam patīk. «Man tas ir pirmais un svarīgākais!»

Taču Miks neizslēdz iespēju, ka Zemlika varētu arī neturpināties. «Protams, es to uztveru personīgi. Esmu veltījis laiku un emocijas, darījis pēc labākās sirdsapziņas. Taču nekad neesmu teicis, ka festivāls — tas esmu es.» Svarīgāk nenolaist līmeni zemāk par to, kas pašam šķiet labs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu