Saeima ļauj sākt kriminālvajāšanu pret atstādināto tiesnesi Orniņu • IR.lv

Saeima ļauj sākt kriminālvajāšanu pret atstādināto tiesnesi Orniņu

1
Atstādinātā tiesnese Aija Orniņa. Foto: Edijs Pālens, LETA

Saeima ceturtdien pieņēma lēmumu par atļauju sākt kriminālvajāšanu pret atstādināto Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas tiesnesi Aiju Orniņu, ziņo LETA.

Iepriekš Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdza Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret no amata atstādināto Orniņu par neizpaužamu ziņu atklāšanu un koruptīvu rīcību. Tāpat tika lūgts apsūdzēt kādu privātpersonu.

Neminot vārdus, KNAB norādīja, ka krimināllietā iegūtie pierādījumi norāda uz tiesas priekšsēdētājas prettiesisku rīcību – neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu plašsaziņas līdzekļa pārstāvim un privātpersonas piedāvāta kukuļa pieņemšanu 5000 eiro apmērā.

Tikmēr Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors, izvērtējot no KNAB saņemtos materiālus, jūlijā pieņēma lēmumu saukt tiesnesi pie kriminālatbildības par ziņu izpaušanu par personas sodāmību no Tiesu informācijas sistēmas.

Izvērtējot krimināllietas materiālus, iepriekš tika atzīts, ka tajā brīdī nav bijis pietiekams pamats lemt jautājumu par tiesneses saukšanu pie kriminālatbildības par kukuļa piedāvājuma pieņemšanu un privātpersonas saukšanu pie kriminālatbildības par kukuļa piedāvājuma izteikšanu. Izskanējis, ka šī privātpersona varētu būt uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš.

Šajā daļā jāturpina izmeklēšana izmeklēšanas iestādē, jo nepieciešama papildus procesuālo darbību veikšana. Līdz ar to pieņemts lēmums par kriminālprocesa sadalīšanu, uzdodot papildus izmeklēšanu.

Kā iepriekš skaidroja Orniņa, minētajā lietā viņai tiek inkriminēta neizpaužamu ziņu izpaušana un “piedāvājuma pieņemšana” no Krūmiņa. Viņa uzsvēra, ka Krūmiņu pazīst jau ilgus gadus un uzņēmējs nekad nav viņai piedāvājis kādus materiālus labumus, līdz ar to viņa nekad tādus nav varējusi pieņemt.

Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” vēstīja, ka Krūmiņš varētu būt izmantojis labās attiecības ar Orniņu, lai palīdzētu paziņam saistībā ar kādu civillietu. Krūmiņš teica, ka, pēc viņa domām, šī lieta tiks izbeigta un nebūs nekādu apsūdzību.

Komentāri (1)

J.šveiks 12.10.2017. 19.31

sitai dāmai sen bija jāsēd Iļguciema čohā, nezināju ka vēl uz brīvām kājām

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu