Mecenāts izsludina eseju konkursu jauniešiem par Latvijas nākotni • IR.lv

Mecenāts izsludina eseju konkursu jauniešiem par Latvijas nākotni

5
Projekta plakāts.

Vidzemnieks un Madonas novada mecenāts Uldis Šalajevs, kurš jau finansiāli ir atbalstījis 10 talantīgus jaunos inženierzinātņu studentus, izsludina eseju konkursu “Latvijas nākotne … Eiropā” jauniešiem. Jauniešiem vecumā līdz 35 gadiem jāuzraksta un līdz 30.novembrim jāiesniedz argumentēta eseja par to, kāda būs Latvijas loma un kā valsts attīstīsies ES līdz 2030.gadam.

Šalajevs, kurš ir arī starptautiskās organizācijas ONE jaunatnes vēstnieks Beļģijā, eseju konkursā aicina piedalīties visus jauniešus neatkarīgi  no tā, kur viņi patlaban mācās, strādā un dzīvo. Labākajiem eseju autoriem konkursa žūrija pasniegs diplomus un vērtīgas balvas no 500 līdz 100 eiro.

Esejas autoram, īsumā raksturojot problēmas Latvijā Eiropas Savienības kontekstā, pēc saviem ieskatiem jāpiedāvā konkrēti priekšlikumi šo problēmu risināšanā, rēķinoties ar Baltajā grāmatā par Eiropas nākotni piedāvāto scenāriju ieskicējumus. Esejai jābūt autora paša oriģināldarbam un tā nedrīkst būt iepriekš publicēta, norāda Šalajevs.

Konkursa darbus vērtēs prominenta žūrija – Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra vietniece Ilze Juhansone, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irina Pilvere, portāla TVNet galvenā redaktore Zita Lunde un mecenāts Uldis Šalajevs.

Līdz 2018.gada 9.februārim tiks paziņoti konkursa rezultāti un idejas no labākajām esejām tiks iesniegtas valsts politikas plānotājiem, publicētas tīmekļa vietnē “Eiropas Jaunatnes Portāls” (http://ej.uz/grz5) un tiešsaistes sociālajos tīmekļos https://www.fb.com/LatvijasNakotneEiropa, https://twitter.com/LVNakotneEiropa un https://www.draugiem.lv/user/2937809/blog, kā arī citu atbalstītāju tīmekļa vietnēs un plašsaziņas līdzekļos.

Mecenāts Šalajevs (34) kopš 2009.gada strādā ES institūcijās Briselē, ikdienā komunicējot angļu, vācu, franču un krievu svešvalodās.

Konkursa nolikums:

Projekta “Latvijas nākotne … Eiropā..” eseju konkursa nolikums;

Projekta “Latvijas nākotne … Eiropā..” eseju konkursa pieteikums forma;

Projekta “Latvijas nākotne … Eiropā..” eseju konkursa uzsaukuma plakāts

Komentāri (5)

vitalisvita 13.10.2017. 00.07

Uzskatu, ka tā Latvijas nākotne nebūtu vērtējama atšķirīgi no citām valstīm Eiropā. Tā viduslaiku kultūras renesanse ir skārusi visu Eiropu un piešķīrusi tai arī savu attīstības mērķtiecību. Un, ja vien mūs kāds vardarbīgi nepārtaisīs par kādu multikulturālu “politisko nāciju”, tad mēs, tāpat kā visas citas Eiropas tautas, paliksim gan eiropejiski, gan latviski.

Jādomā ir par mūsu kopējo attīstību. Un runājot par cilvēka (ne vien kā garīgas būtnes, bet arī kā dabas sastāvdaļas) vērtībām, es allažiņ atkārtoju, ka šobrīd pastāvošais politiskais racionālisms, etnisko vērtību ignorēšana un tautu mehāniska jaukšana, ko piekopj lielvalstis (kas veidojušās kā impērijas) – tas ir absolūti nepieņemams nacionāli neatkarīgām valstīm.

Loģiski domājošiem cilvēkiem būtu jāapzinās, ka tautu novienādošana, to unificēšana un etniski dezintegrētu indivīdu masas veidošana neatbilst cilvēku dabiskai ekoloģijai, – viņu etniski integrēto vērtību, viņu identitātes, kultūras un valodas saglabāšanai un to tālākai attīstībai.

Vēsturiskā prakse un tekošie politiskie notikumi liecina, ka etniski integrēto tautu mehāniska jaukšana, to vardarbīga vai ekonomiski ekspansīva unificēšana kalpo šo dabas veidoto vērtību vājināšanai, to nonivelēšanai līdz primitīvi eksistenciālam līmenim, subkultūru sadursmēm un pastāvīgu diskomfortu „iecietībā pret svešo un citādo”.

Un varu vien piebilst, ka lai saglabātu tautu attīstības dabisko mērķtiecību (nemainīgu ekoloģiju), tad ir pret šo „svešo un citādo” ekspansiju pastāvīgi jācīnās, un šīs cīņas vienīgais ierocis ir – nācijas vienotība.

+1
0
Atbildēt

0

tonijs 12.10.2017. 14.28

Man patika šī vieta:
“…un vērtīgas balvas no 500 līdz 100 eiro.”
…………….
Izskatās it kā sākumā būtu bijis- balvas no 500 līdz 1000 eiro, bet tad viena nulle nosvītrota- ai, būs jau labi. Bet ideja laba, mecenātam paldies. Savulaik kāds Latvijas miljonārs rīkoja eseju konkursus par Latvijas tautsaimniecības attīstību un inovācijām. Studentiņi sēdēja bibliotēkās, rakstīja esejas, saņēma balvas, bet miljonārs- vairākas labas biznesa idejas.

+1
0
Atbildēt

0

tonijs 12.10.2017. 14.07

Tu drīksti savu eseju publicēt IR komentāru sadaļā un saņemt par to lasītāju atzinību. Nu kādas vairs balvas mūsu vecumā, kad viss jau ir.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu