Dāņu noslēpums • IR.lv

Dāņu noslēpums

2
Rokdarbnieku interneta veikalā Etsy nopērkama krūze ar hygge lāci. Foto — reklāmas
Ilze Vītola

Grāmatas, kas māca, kā padarīt savu ikdienu hygge. Aromātiskas sveces, kas radīs hygge atmosfēru. Mīksti spilveni ar hygge apdruku. Dāņu dzīvesveida pamatelements, hygge, patlaban ir slavas zenītā. Vienkāršojot hygge nereti tiek tulkota kā omulība, taču dāņi protestē — tas ir kas vairāk un nav vārdos aprakstāms.

Savukārt Mess Reinhards (24), mārketinga komunikācijas students no Kopenhāgenas, to sauc par savas valsts labāko reklāmu, tomēr arī atzīst — hygge ir neatņemama dāņu ikdienas sastāvdaļa.

Neieņem materiālu veidolu

Sveces liesmas, pūkaina sega un kūpoša tējas krūze — ar šādiem omulīgas vides elementiem nereti tiek paskaidrots hygge koncepts. Taču arī auksts alus un sāļie riekstiņi var būt hygge. Svarīgākais — kādā kompānijā un atmosfērā tie tiek baudīti.

Hygge ir situācija, kurā katrs klātesošais jūtas komfortabli un ir apmierināts ar apkārt notiekošo. Savukārt komponenti, kas rada patīkamu gaisotni, ir individuāls jautājums. Dāņi mēdz teikt, ka hygge nav iespējama bez kā ēdama. Par ļoti hyggelig tiek uzskatītas bagātīgas ģimenes vakariņas vai našķēšanās ar saldumiem un karstu tēju. Turpretī prātot, ar kuru no trim dakšiņām ēst uzkodu smalkā restorānā, nepavisam nav hygge.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu