Grišins: Saulkrastu sprādziena jauda bijusi līdzvērtīga 100 kg trotila (papild.) • IR.lv

Grišins: Saulkrastu sprādziena jauda bijusi līdzvērtīga 100 kg trotila (papild.)

4
Dzīvojamās mājas drupas Saulkrastos, kur gāja bojā pieci cilvēki. Foto: Paula Čurkste, LETA

Saulkrastu novadā uzsprāgušajā mājā atradās pirotehnika, un sprādziena jauda, iespējams, bija tuvu 100 kilogramiem trotila, piektdien pastāstīja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš informēja, ka par sprādzienu sākts kriminālprocess un galvenā versija ir tāda, ka ēkā noticis sprādziens un sprāgusi pirotehnika vai vielas, kas izmantotas pirotehnikas ražošanai.

Kā vēsta portāls Lsm.lv, eksploziju vilnis bijis tik spēcīgs, ka atsevišķi gāzbetona bluķi nogāzušies pat ceļa otrā pusē. No mājas palikusi pāri tikai gruvešu kaudze, kurā vēl redzama visa mājas iedzīve – krēsli, ledusskapis, segas, veļas žāvētājs.

Bojāgājušie ir trīs sievietes, viens vīrietis un viens pusaudzis. Visdrīzāk, mirušie ir vienas ģimenes locekļi. Pagaidām identificēts tikai pieaugušais vīrietis – pirotehnikas speciālists Ilmārs Āboliņš. Kopumā ģimenē bijuši trīs licencēti pirotehniķi. Ģimenei piederējuši divi uzņēmumi, kas snieguši pirotehnikas pakalpojumus.

Pirmajam uzņēmumam “Svētku aģentūra” licence pastāvēja līdz šā gada pavasarim, taču policija uzgājusi prettiesisku noliktavu Olaines pusē, kurā lielā apjomā glabāti pirotehnikas izstrādājumi. Uzņēmumam piemērots naudas sods un anulēta licence, tāpēc tas vairs nav bijusi aktīva.

Otram uzņēmumam “Pyro Power” bijusi mazumtirdzniecības veikals un noliktava Tukuma pusē. Policija septembrī tur veikusi pārbaudes, taču pārkāpumi neesot konstatēti.

“Cilvēki acīmredzot bija izveidojuši nelikumīgu pirotehnikas izstrādājumu noliktavu, kura bija dzīvojamā mājā, kas ir pretrunā likumam un drošības prasībām,” norādīja Grišins.

Kādi pirotehnikas apjomi ēkā atradušies, to noteikt pagaidām esot grūti, bet tas tiks skaidrots ekspertīzē.

“Notikuma vietā konstatēti pirotehnikas izstrādājumi un sprādzienbīstamas vielas un ierīces, lai organizētu uguņošanu. Traģēdijas cēlonis ir klaja bezatbildība – milzīgā apjomā [sprādzienbīstamas lietas] vest uz dzīvojamo māju! Šeit viss liecina, ka sprādzienbīstamās vielas uzglabātas prettiesiski un operētas, pakļaujot briesmām apkārtējos. Sprādziens bija ļoti spēcīgs un šķembu lidojums bija milzīgs,” norādīja Grišins.

Sprādzienā bojāgājušais ir Latvijā labi pazīstams pirotehniķis

Ceturtdien dzīvojamās mājas sprādzienā Saulkrastu novadā, dārzkopības kooperatīva “VEF-Biķernieki” teritorijā, gājis bojā Latvijā labi pazīstams pirotehnikas speciālists Ilmārs Āboliņš, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Āboliņš darbojies uzņēmumā “Svētku aģentūra”. Tā ir pirotehnikas kompānija, kura veic ievērojamākos salūtus un pirotehnikas specefektus Latvijā.

Ilmārs Āboliņš. Foto: Krists Spruksts, LETA

Uzņēmuma mājaslapā teikts, ka “Svētku aģentūra” ir pirotehnikas kompānija, kura veic ievērojamākos salūtus un pirotehnikas specefektus Latvijā. Firma darbojas jau vairāk nekā 20 gadus Latvijā.

Firma piedalījusies Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas un slēgšanas ceremoniju salūtu rīkošanā, Latvijas dziesmu un deju svētku atklāšanas un slēgšanas uguņošanās. Firma starptautiskās pirotehniķu sacensības Lietuvā ieguvusi pirmo vietu, bet Latvijas pirotehniķu sacensības divas reizes ieguva pirmo vietu.

Firmas vienīgā īpašniece un amatpersona ir Ilze Kazradze.

Jau ziņots, ka Saulkrastu novadā ceturtdienas vakarā kādā dzīvojamā mājā notika sprādziens un nelaimē gāja bojā pieci cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Ina Palkavniece.

VUGD izsaukumu saņēmusi plkst.20.32, jo bija notikusi eksplozija dzīvojamajā mājā.

Pēc VUGD teiktā, ēka bija sagruvusi un tajā izcēlies ugunsgrēks. Ēkā joprojām notika sprādzieni. Ierodoties notikuma vietā, glābēji sāka cilvēku meklēšanu un glābšanu, arī dzēsa ugunsgrēku. Veicot glābšanas darbus, nakts laikā ugunsdzēsēji atrada piecus bojā gājušos.

Tā kā glābējiem bija aizdomas par sprādzienbīstamiem priekšmetiem, darbos tika piesaistīti arī Nacionālo bruņoto spēku un Valsts policijas speciālisti. Notikušā apstākļus skaidros policija.

Kā piektdien ziņoja LTV raidījums “Rīta Panorāma”, pēc neoficiālas informācijas, iespējams, sprādziens noticis bojāta apkures katla dēļ, mājā atradušies pirotehnikas krājumi.

Komentāri (4)

kolpants 06.10.2017. 14.24

taču policija uzgājusi prettiesisku noliktavu Olaines pusē, kurā lielā apjomā glabāti pirotehnikas izstrādājumi.

Вот и перенесли домой. А может, и так уже были запасы. Все-таки уже 20 лет в бизнесе. И тут начинается “ну я уже столько в этом деле, все знаю, все контролирую”
Это классика- в таких профессиях погибают или новички из-за отсутствия опыта или профессионалы, которые уже потеряли чувство опасности: пожарные, саперы, строители-высотники, пиротехники и т.д.

+2
-1
Atbildēt

0

Sskaisle 06.10.2017. 14.59

nu nav tīra lieta – no vienas puses – izmeklēšana nav pabeigta, no otras puses – pašu bojāgājušo bezatbildība , tad kā tomēr ir?

0
0
Atbildēt

0

basta 06.10.2017. 11.54

Nevajag nekādu pirotehniku, jo ūdenim iztvaikojot tā apjoms palielinās 1000 reižu. Apbrīnojami, ka cilvēka, kurš ikdienā rīkojas ar sprādzienbīstamām vielām, mājās kas tik stulbs varēja atgadīties.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu