KNAB ļaus deputātiem iepazīties ar oligarhu lietas operatīvajiem materiāliem (papild.) • IR.lv

KNAB ļaus deputātiem iepazīties ar oligarhu lietas operatīvajiem materiāliem (papild.)

35
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja simbols. Foto: Edijs Pālens, LETA

Lai nekavētu oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas darbu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nolēmis tiem komisijas deputātiem, kuriem ir atbilstoša pielaide valsts noslēpumam ļaut piekļūt minētās lietas operatīvās izstrādes materiāliem, pirmdien intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

Straume teica, ka, sperot šādu soli, viņš uzņemas atbildību, jo arvien nav saņemta atbilde no Saeimas, kurā būtu skaidrojums par komisijai dotajiem uzdevumiem, jo parlamentārā izmeklēšanas komisija veidota kriminālprocesa vētīšanai, tomēr kriminālprocess un operatīvās izstrādes materiāli esot divas dažādas lietas, ziņo LETA.

Tāpēc Straume, apzinoties komisijas darba nozīmīgumu, nolēmis nevilcināties, ļaujot deputātiem, kuriem ir atbilstoša pielaide valsts noslēpumam, pieeju operatīvajiem materiāliem.

Ir rakstīja, ka KNAB jau trīs nedēļas novilcina piekļuvi “oligarhu lietas” operatīvās izstrādes materiāliem, sarīkojot birokrātisku “futbolu” ar Saeimas izmeklēšanas komisijas deputāta Andreja Judina lūgumu ļaut viņam ar tiem iepazīties.

Lai gan KNAB priekšnieks Jēkabs Straume vairākkārt publiski apliecinājis, ka Saeimas izmeklēšanas komisijas locekļiem būs iespēja iepazīties ar operatīvās izstrādes lietas materiāliem, uz kuru pamata tika ierosināta krimināllieta, “Ir” noskaidroja, ka patiesībā tas nenotiek.

Operatīvās izstrādes lietas materiāli ir slepeni, tāpēc tiem tiesīgi piekļūt tikai deputāti ar pielaidi valsts noslēpumam, turklāt KNAB vadītājam atbilstoši Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likumam ir jānosaka pieejamo materiālu apjoms. Straume izmeklēšanas komisijas sēdēs gan 8.augustā, gan atkārtoti 11.septembrī publiski apliecināja, ka deputātiem ļaus iepazīties ar operatīvās izstrādes materiāliem.

Deputāts Judins, kuram ir pielaide valsts noslēpumam, 15. septembrī rakstiski lūdza KNAB nodrošināt viņam iespēju iepazīties ar materiāliem, taču līdz šim brīdim tas nav noticis. Kā liecina Judina iesniegums Saeimas Prezidijam, 21.septembrī pēc atkārtota mutiska lūguma viņš no KNAB saņēmis atbildi, ka nepieciešams rakstisks iesniegums no izmeklēšanas komisijas. 25. septembrī tāds arī tika KNAB iesniegts.

Tomēr KNAB pēc komisijas iesnieguma saņemšanas nevis nodrošināja Judinam piekļuvi materiāliem, bet gan 25.septembrī lūdza Saeimas priekšsēdētāju papildus skaidrot Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijai dotos uzdevumus. Kamēr Saeimas priekšsēdētāja atradās atvaļinājumā, KNAB iesniegums “iestrēga” Saeimas Prezidijā, bet tagad ir pārsūtīts pašai izmeklēšanas komisijai.

Kāpēc notiek šāds birokrātisks “futbols”? Nevienam šobrīd nav skaidras atbildes.

KNAB uz “Ir” jautājumiem piektdienas vakarā atbildēja, ka no Saeimas paziņojuma par izmeklēšanas komisijas izveidi “tieši neizriet” tās uzdevums izvērtēt arī operatīvas izstrādes kvalitāti “oligarhu lietā”. Tāpēc KNAB uzskata, ka tam bijis pienākums noskaidrot šo papildu informāciju, vēršoties Saeimā. Atbildi KNAB vēl nav saņēmis. “Tiklīdz KNAB saņems minēto informāciju un būs tiesīgs iepazīstināt komisiju ar klasificēto informāciju, KNAB nekavējoties nodrošinās iespēju ar to iepazīties,” teikts KNAB atbildē “Ir”.

“Atteikums vēl nav saņemts, bet ir redzams — KNAB vairs neuzskata, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijai, lai izpildītu darba uzdevumus, ir jāiepazīstas ar operatīvās lietas materiāliem. Tas pārsteidz, jo vēl augustā KNAB vadītāja klātbūtnē tika diskutēts par vairākiem jautājumiem, kuru noskaidrošana nav iespējama, iepazīstoties tikai ar krimināllietas materiāliem,” uzskata deputāts Andrejs Judins.

“Nav skaidrs, kāpēc tiek vilcināts laiks, meklēti līkloču aplinkus ceļi un KNAB vadība nedara to, ko nosaka likums,” situāciju komentēja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Viņa uzsvēra, ka Saeimas komisijai dotais mandāts, viņasprāt, ietver arī operatīvās lietas izpēti, jo šāda informācija deputātiem nepieciešama, lai veiktu visus piecus komisijas uzdevumus, bet it sevišķi — izvērtētu faktorus, kas noveda pie krimināllietas izbeigšanas. Tāpat skaidrs, ka likums uztic KNAB vadītājam vienpersoniski lemt par to, kādā apjomā operatīvie materiāli jānodod deputātiem.

Saeimas komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba “Ir” apstiprināja, ka pirmdien komisijas sēdē tiks atkārtoti lemts, vai pieprasīt piekļuvi operatīvās lietas materiāliem. “Kā nosvērsies komisijas vairākums, tāds arī būs lēmums,” sacīja Sudraba, kura esot gatava uzklausīt argumentus par operatīvās un krimināllietas juridisko saistību.

Sudraba šonedēļ intervijā “Ir” jau norādīja — viņasprāt, Saeimas dotais uzdevums komisijai aptver tikai krimināllietas izpēti un neattiecas uz operatīvās izstrādes materiāliem. Sudrabas vērtējumā būtiskas izmeklēšanas kļūdas “oligarhu lietā” pieļautas tieši operatīvās izstrādes stadijā, bet tās deputāti nespēšot atklāt, jo komisijas mandāts neaptverot operatīvās lietas izpēti. Tāpēc Sudraba rosina sākt jaunu kriminālprocesu par izmeklēšanas amatpersonu bezdarbību un tās ietvaros noskaidrot, kāpēc “oligarhu lieta” izgāzās un kurš par to ir atbildīgs.

Šī jaunā komisijas uzdevumu interpretācija gan ir pretrunā ar līdzšinējo komisijas un arī pašas Sudrabas nostāju — jo komisijas darba sākumā Sudraba pieteicās valsts noslēpuma pielaides saņemšanai, kas nepieciešama tieši operatīvo materiālu izpētei. Pielaidi viņa pagaidām nav saņēmusi. Piektdien Sudraba “Ir” skaidroja, ka iepriekš neesot iedziļinājusies juridiskajā robežšķirtnē starp operatīvo izstrādi un krimināllietu. “Automātiski sākumā runājām. Nebiju pieslēgusies, kā tās lietas nodalās,” viņa skaidroja.

Komentāri (35)

rinķī apkārt 06.10.2017. 18.43

Cik daudz darba būs nākošajās vēlēšanās Saeimā ievēlētajiem deputātiem – jāpārraksta likumi, jāiztīra prokuratūra, KNAB utt :) Prieks būs visā tajā noskatīties :)

+9
0
Atbildēt

6

    basta > rinķī apkārt 07.10.2017. 12.07

    Atšķirībā no IeM, kas 26 gadu laikā ir pilnībā izveidota, kā Solncevas brigāžu struktūrvienība un DP un SAB no kurām nes Kononova NKVD šineļa smārds, KNAB un prokuratūru vēl kaut nedaudz ir valsts interešu sardzē. Ja kāds ir ieinteresēts “Rīdzenes sarunu” izpētē, lai publicē visu, ne tikai no konteksta izrauto, sarunu audioierakstus un tad sabiedrība lai tiesā

    0
    -3
    Atbildēt

    1

    basta > basta 07.10.2017. 14.01

    Netieku gudrs, kāpēc visus koprofāgus tā biedē Rīdzenes sarunu publicēšana, tāpat kā politiķu un ierēdņu, pār kuriem ir kritusi aizdomu ēna, nopratināšana ar melu detektoru?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > rinķī apkārt 07.10.2017. 13.12

    ra – tikko tikšu tev klāt -arestēšu tevi un uz pārmācibas namu prom – ko vari te ražot vienu pasaciņu pēc otras , jauc gaisu un atbildība nekāda – sēdēs savā Vācijā un priecāsies, kā mēs te garu laižamm laukā – vienkārši prasts nelietis

    +2
    -4
    Atbildēt

    1

    vitalisvita > Dusma 07.10.2017. 14.22

    Nu jau Tu atkal, tāpat kā tava priekšgājēja, šauj pār strīpu!
    Dzīvot Vācijā un priecāties par pozitīvām pārmaiņām Latvija jau nav tas pats, kas dzīvot Latvijā un priecāties, ka nekas nenotiek un sarkano oligarhu vara nemazinās. Kurš te ir tas “nelietis”?

    +4
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > vitalisvita 07.10.2017. 14.30

    vitalisvita- murgotāju pulciņš paplašinās – likšu tevi ar ra vienā kamerā , tomēr
    kā iedssācēja drīksti attaisnoties – pastāsti man – kuras ir tās pozitīvās pārmaiņas par, kurām man jāpriecājas ?

    ka lemebergs pa savu ventspili ar cik tur miljardus daŗgiem auto vizinās? bet bērni mums mirst badā?

    par vējoņa kauna runu Ņujorkā , par kuru no hudžeta arī cik tur simtus tūkstošus maksājam – par to priecāties ?

    par to , ka bērniem brīvpusdienām nesanāk bet ierēdņiem gan sanāk?

    elle u n indija – tu man pasaki par ko lai priecājas? i slinkums i laika nav visas šausmu lietas uzksaitīt

    vakarā lietošu alkoholu – tad arī priecāšos – bet skaidrā prātā nevis jāpriecājas, bet jāraud

    +1
    -1
    Atbildēt

    2

    basta > Dusma 07.10.2017. 15.19

    Ja taisies balsot par Vienotības klonu, LC mērgļa, čekas kurmja Bordāna, krievu militārista atvases, Potapovas un pāri saviem līdzekļiem dzīvojošā Juraša bandu, tad pozitīvas pārmaiņas Latvijā, priekš tevis būtu tas pats kas kremlim.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    vvilums > Dusma 07.10.2017. 15.53

    Pie jums mirst bērni badā. Tas ir kur, -Āfrikā?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Juris Kalns > rinķī apkārt 01.11.2017. 10.41

    Ja izteikts šāds apgalvojums tad tam jābūt pamatotam….bet diemžēl rādās ka nekas tāds netiks darīts,jo neviens politiskais spēks šādus jautājumus nav izskatījis

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vvilums > rinķī apkārt 07.10.2017. 16.14

    Nākamā kremļa-lembja padauzu kontrolētā saeima pārrakstīs likumus tā, ka noskatīties tajā nemaz nebūs prieka, tici man.

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    rinķī apkārt > vvilums 07.10.2017. 20.56

    vvilums . Diemžēl, bet droši vien Tev būs taisnība. Es jau savu komentāru rakstīju vairāk ar ironiju, mazāk ar cerībām. Bet dažkārt visādi brīnumi notiek. Jācer, cits jau nekas neatliek :)

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    basta > rinķī apkārt 08.10.2017. 13.01

    Ja čekai izdosies panākt, ka valdošā koalīcijā nonāk SC, kurā tad saprotamu iemeslu dēļ neatrastos vieta latviešu: NA un ZZS, no sirds novēlu visiem tā veicinātājiem uzzināt, ka palikuši pēdējie savās dzimtās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vitalisvita > rinķī apkārt 07.10.2017. 11.35

    Jā, labi jau būtu, ja tā būtu…; ja tie mūsu militārā “izcilības centra” izcilnieki pie tās vēlēšanu sagatavošanas – vēlētāju elektorāta un deputātu kandidātu filtrācijas tā kārtīgāk – atbilstoši hibrīdkara apstākļiem – piestrādātu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > rinķī apkārt 07.10.2017. 09.55

    tikai tādā gadījumā , ja lembes mau…tfu, kabataspartija sārkanie trubas zemnieki nebūs koalīcijā

    +8
    0
    Atbildēt

    2

    basta > J.šveiks 07.10.2017. 11.57

    Vai tiešām domā, ka SC un JaunāKP varētu kopā savākt vairāk kā 50% mandātu? Ko tādu es pat ļaunākā murgā nespēju iedomāties, jo tad no komentāru rakstīšanas cilvēkiem nāktos pāriet pie revolucionārām metodēm.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > J.šveiks 07.10.2017. 12.41

    Vispirms no turienes jāizdabū saskaņas vilcēji valdībā – sūdabrāļi zatleristi , un nedrīkstētu tur ielaist vienotības indīgās atvases,pēc tam pienāktu kārta arī vecajiem kolhozu priekšsēdētājiem un visādiem pirmajiem sekretāriem.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

Sskaisle 07.10.2017. 13.06

un tomēr – es vairs nesaprotu, kam šai valstī ticēt – tikko Straume stājās amatā visru bija rakstīts, ka viņš ir no militārās pag – policijas, vai izlūkiem – nav svarīgi, bet ka ļoti mīlot Latviju un sevi ziedošot , lai valstī valdītu taisnīgums un godaprāts un kas tik viss labs vēl nē … tagad es klausos un lasu, ka biedra streļčenoka jociņi piedzīvo atdzimšanu un knab nevis enerģiski novērš korupciju, bet gan enerģiski kavē korupcijas novēršanu. Labi, es saprotu , ka KNAB nav viens pats straume, bet nu tomēr galva

+8
-3
Atbildēt

2

    basta > Dusma 07.10.2017. 13.32

    Es gan nespēju iedomāties KNAB vadītāju lecam vienas parķijas rupora garmoškas pavadībā.

    +1
    -4
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > basta 07.10.2017. 14.36

    saguris esi basta parādniek – atpūties maziņai , atlaidies druksu

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    basta > Dusma 07.10.2017. 14.52

    Ko tad man, dīkā dzīvojošam, kas neko smagāku par karoti un glāzīti necilā, ko pūsties? Atpūties tu, krievu praporu smagi nodzītā! Piedevām tavs naids pret latviešiem būs izsūcis pēdējos spēkus.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > basta 07.10.2017. 14.57

    es jau atpūšos , basta – tikai gribēju saprast kāpēc ir tā kā ir , ka KNAB kavē korucijas apkarošanu

    Uzksatu, ka notiekošais Katalonijā arī lielā mērā ir koru;cijas kaitīgās sekas

    nu mūs jau korupcija ir saēdus

    labi – jāpabeidz mazgāt logi – kā man tas nepatīk, es to izzstāstīt nevaru , bet nu tu jau man nepalīdzēsi – drīzāk mani nokillosi – nekā palīdzīgu roku vai padomu sniegsi – tāds lūk patriots – kā jau visi, starp citu

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    basta > Dusma 07.10.2017. 15.12

    Kurš te būs noteicējs, kas ir korupcija? Ja no Gruzijas sarunu figurantiem: Dombrovska, Zaķa un Vējoņa, vēl nav izdauzīts pēdējais grams čekas sūdu un viņi nav pakārušies cietuma kamerās, ja tas pats nav noticis ar visiem LM valsts nozagšanas megaafēras figurantiem, kā arī tiem, kuri vainojami ka NBS un robežsardzes vadības nodotas Krievijas kara skolu absolventiem, bet nacionālā aviokompānija VDR specdienesta, štazi(lasi:čekas) oficierim un daudz cita, par kādu korupcijas, valsts nozagšanas un dzimtenes nodevības apkarošanu var būt runa?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Dusma 07.10.2017. 13.09

    kam lai tic , ja vairs nevar ticēt cilvēkam no militārās policijas – interesanti – kas tur vispār notiek – varbūt tur jau sen klausa putinam un čekistiem =oligarhiem, nevis saeimai

    skaļi solīt un līdz asarām skaisti runāt – tas tikpat kā klusi neobezdēties – atbildība nekāda

    un paši latvieši – nekādi krievi un nekādi amerikāņi vai korejieši

    drausmīgi – vienkārši drausmīgi!

    +3
    -2
    Atbildēt

    1

    vitalisvita > Dusma 07.10.2017. 14.02

    jā, daba jau eksperimentus necieš, jo eksperimenti rada surogātus, un tāds ir arī tas “padomju” eksperimenta rezultāts, – kad 50 + entie gadi bijuši veltīti cilvēku negatīvai atlasei – nacionālo patriotu nīdēšanai un politisko avantūristu (komunistu un kosmopolītu) godāšanai.

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > vitalisvita 07.10.2017. 14.34

    ko tu mīļā sauc par nacionāliem patriotiem?
    tie visi Litenē un Sibīrijā ….

    skat tagadējie liekuļi NA finansēja romānu par okupantu virsn ieku sievām , kamēr Litenes virsnieku kapus lāgā atrast nevar

    un tad kontekstā lasu, ka Egle raksta stāstu sēriju Mīļenkij ti moj –

    un lai pirktu angliski tulkotos latviešu romānus pasaulē – Latvijas valsts apmaksās alu pircējiem – jāsakārto lietas tā, ka tieku uz Londonu, kad būs izstāde un jāiet un jāskatās, kā NA šķ aida mū su naudu – pie reizes alu par velti varēs nodzerties – man gan alus nē – bet ja par velti vells mušas ēda, vai nu es alu nevarēšu iedzert, gan jau, ka varēšu

    +5
    -2
    Atbildēt

    2

    basta > Dusma 07.10.2017. 14.58

    Nacionālpatrioti, kuce, piemin aizgājušos latviešu varoņus, tavējie čeku un krievu organizēto noziedzību apkalpojošie prokremliskie izdzimteņi, morālie kropļi un pidarasi, nīst viņu piemiņu.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    vitalisvita > Dusma 07.10.2017. 18.30

    nu manis dēļ ēd kaut mušas un dzer šņabi (kā tā velna līdzgaitniece), bet par nacionāļiem gan nemelo. Tā nav smuki !

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Sskaisle 07.10.2017. 14.38

    Kamielis > Dusma 08.10.2017. 19.56

    Paldies par jauko blūzu!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Dusma 07.10.2017. 14.39

    es tikai gribēju pārbaudīt vai video var ielikt – var gan,nu labi – lūgums idzēst

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu