Aicina sodīt par pārkāpumiem doktora grāda piešķiršanā un diplomdarbu aizstāvēšanā • IR.lv

Aicina sodīt par pārkāpumiem doktora grāda piešķiršanā un diplomdarbu aizstāvēšanā

Deputāts Ints Dālderis. Foto: Zane Bitere, LETA

Saeimas Juridiskā komisija trešdien atlika iesniegtos deputāta Inta Dāldera (Par) priekšlikumus likumprojekta Grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksa 2. lasījumam. Tie paredz noteikt sodu par pārkāpumiem promocijas jeb doktora zinātniskā grāda piešķiršanas procesā augstskolās un Valsts zinātniskās kvalifikācijas komisijā, kā arī par pārkāpumiem kvalifikācijas, bakalaura un maģistra darba aizstāvēšanas procesā.

Deputāta Dāldera palīdze Kristīne Lindberga informē, ka sagatavotie priekšlikumi paredz – turpmāk Izglītības kvalitātes valsts dienestam būs tiesības uzlikt administratīvo sodu par pārkāpumiem, kas saistīti ar disertāciju un citu promocijas darbu aizstāvēšanu, “kā arī prettiesiskām darbībām, kas vērstas uz nepamatotu pirmā līmeņa augstākās izglītības, bakalaura, maģistra akadēmiskā grāda ieguvi”.

Deputāts par šādām prettiesiskām darbībām, ja tās nav veicis atbildīgs augstskolas darbinieks vai amatpersona, iesaka izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu no simt līdz 250 eiro. Tāpēc ka doktora zinātniskais grāds ir arī augstākais profesionālās kvalifikācijas līmenis, kas dod būtiskas priekšrocības darba tirgū un tiesiskas priekšrocības,  paredzēts, ka šādiem pārkāpumiem, ja tās veicis augstskolas, promocijas padomes vai Valsts zinātniskās kvalifikācijas komisijas darbinieks vai amatpersona, “ja tie izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas,” uzliek naudas sodu no 1000 līdz 3000 eiro.

Priekšlikumi ir daļa no plašāka pasākumu kopuma augstākās izglītības kvalitātes normatīvajai nodrošināšanai kompleksā ar būtiskām reformām Augstskolu likumā un Zinātniskās darbības likumā, kas koncentrē promocijas procesu un optimizē augstākās izglītības un zinātnes institūciju strukturālo padotību un skaitu. Konkrētie priekšlikumi ir nozīmīgi valsts darbā, lai novērstu diplomu, kvalifikācijas, maģistra un promocijas darbu tirdzniecību un akadēmiski negodīgu rīcību.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu