Pret oligarhu medijiem • IR.lv

Pret oligarhu medijiem

1
Sergejs Gurijevs. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Sergejs Gurijevs ir izjutis Krievijas politekonomiku uz savas ādas. Savulaik viņš bija viens no valsts jauno ekonomistu plejādes zvaigznēm — pasaulē atzīts pētnieks, pirmās pēc komunisma dibinātās privātās augstskolas, prestižās Krievijas Ekonomikas skolas rektors, turklāt arī valsts lielākās bankas Sberbank un vairāku citu lielu uzņēmumu padomes loceklis. Tas viss beidzās, kad viņš atļāvās publiski pateikt, ka nav bijis pamata par finanšu noziegumiem notiesāt vienu no Putina galvenajiem oponentiem Mihailu Hodorkovski. Pēc Putina atgriešanās prezidenta krēslā Gurijevu sāka aicināt uz pratināšanām, viņa birojā notika kratīšana.

Saprotot, ka tas var beigties tikai ar nonākšanu cietumā, Gurijevs 2013. gadā pārcēlās uz Franciju, bet kopš 2015. gada ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) galvenais ekonomists.

Latvijā viņš ieradās pagājušajā nedēļā, lai piedalītos drošības un ārpolitikas jautājumiem veltītajā Rīgas konferencē. Šajās dienās pa galvaspilsētu krustu šķērsu skrien sabraukušie viesi, notiek lērums tikšanos, un Gurijevu noķert izdodas tikai uz stundu Ārlietu ministrijas sapulču telpā, kamēr blakus lielajā foajē TV kameras gaida ierodamies Ukrainas ārlietu ministru.

Gurijevs izvairās runāt par konkrētiem politiskiem jautājumiem un ne tikai saistībā ar Krieviju. Tas saistīts arī ar viņa amatu, jo ERAB darba lauks sniedzas no Centrāleiropas līdz Centrālāzijai, un droši vien nebūtu vēlams kaitināt sadarbības partnerus. Tomēr viņa ieskati par ekonomiku un tās saistību ar politiku mums var būt ļoti noderīgi, jo ERAB galvenais uzdevums ir veicināt pēc iespējas strauju ekonomisko attīstību postsociālisma valstīs — Latvijai allaž aktuāls temats.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu