Lielajā Ģildē muzicēs Baiba Skride un LNSO • IR.lv

Lielajā Ģildē muzicēs Baiba Skride un LNSO

25
Baiba Skride. Foto Evija Trifanova, LETA

Koncerts 13. janvārī. Programmā – Karola Šimanovska Otrais vijolkoncerts, Igora Stravinska Scherzo fantastique un Pētera Čaikovska Sestā simfonija. Diriģents Andris Poga

Piektdien, 13. oktobrī Lielajā Ģildē notiks koncerts, kurā muzicēs slavenā latviešu vijolniece Baiba Skride un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā, raksta koncerta rīkotāji.

Turklāt vijolnieces un diriģenta sadarbībai izvēlēts reti skanošs opuss – poļu komponista Karola Šimanovska (1882-1937) Otrais vijolkoncerts (1933). Karola Šimanovska mūzika reti nonāk pie Latvijas klausītājiem, un abi viņa vijolkoncerti pieder pie žanra klasikas, kurai daudz biežāk jābūt uz koncertafišām. Otrais vijolkoncerts ir pārpilns romantiskas burvības un orķestra krāsu mirdzuma, vijolei te ir iespēja rādīt gan dvēselisku bezgalīgumu , gan spēcīgu temperamentu. Baibas Skrides talants ir sevišķi piemērots, lai atslēgtu Šimanovska šedevru, un to apliecina brīnišķīgs ieskaņojums – 2014. gada nogalē skaņu ierakstu namā “Orfeo” nāca klajā CD, kurā Baiba Skride kopā ar Oslo filharmonisko orķestri un Vasiliju Petrenko iespēlējusi abus Šimanovska vijolkoncertus. Šis tvarts ieguva “BBC Music Magazine” mēneša titulu “BBC Music Choice”, un Vācijas mūzikas kritiķi iekļāva to gada ceturkšņa atzinību sarakstā “Bestenliste”. 

Koncerta otrajā daļā – Pētera Čaikovska (1840-1893) Sestā simfonija (1893), ko mēdz saukt par “Patētisko”. Šī simfonija ir Čaikovska beidzamais pabeigtais opuss, tas piedzīvoja pirmatskaņojumu pusotru nedēļu pirms komponista aiziešanas mūžībā. Interesanti, ka pirmajā skanēšanas reizē jaunā simfonija tika sveikta visai atturīgi, un tikai pēc Čaikovska nāves šis darbs ieguva to slavu, kāda tam ir mūslaikos. 

Koncerta ievadā skanēs Igora Stravinska (1882-1971) jaunības gados sacerētais “Fantastiskais skerco” (1908). 

Vairāk informācijas orķestra mājas lapā 

Biļetes cena 20-40 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu