Elites stīgu kvartets, igauņu laikmetīgums, Pēteris Plakidis, Čella algoritms, Apkalna un ērģeles • IR.lv

Elites stīgu kvartets, igauņu laikmetīgums, Pēteris Plakidis, Čella algoritms, Apkalna un ērģeles

Mārja Nūta. Publicitātes foto
Dāvis Eņģelis, speciāli Ir

5. oktobrī Dzintaru koncertzālē

Belcea stīgu kvartets (Rudens kamermūzikas festivāls)

Belcea kvartetam veltītie slavas vārdi te aizņems pārāk daudz vietas. Pietiks tikai pateikt, ka tas ir viens no stīgu kvarteta elites ansambļiem, kura uzstāšanās Latvijā ir sevišķs notikums, lai cik nodeldēti būtu šie vārdi. Vijolnieki Korīna Belča un Aksels Šahers, altists Kšištofs Hoželskis un čellists Antuāns Lederlēns izveidojuši izcilu vienību, kam piemīt fenomenāla skaņa, viņu interpretācijās mūzika dzīvo un elpo, tā vien šķiet, pati no sevis. Belcea kvartets spēlēs Haidna kvartetu remažorā, Ligeti pirmo kvartetu Nakts metamorfozes un Dvoržāka remažora jeb Amerikāņu kvartetu. Iespēja kļūt par kamermūzikas gardēdi vienā vakarā.

8. oktobrī Vidzemes koncertzālē

Cēsis Mārja Nūta (Ambiente skatuve)

Tezaura vārdnīca vārdam «ambients» piedāvā skaidrojumu — «nomierinoša, atslābinoša atslodzes mūzika». Igauņu vijolnieces un dziedātājas Mārjas Nūtas priekšnesumos līdzās patiesa miera pārpilnām dziesmām jūtama intensīva tautas mūzikā smelta skaņas un ritma jauda. Nūta skolojusies akadēmiskajā vijoļspēlē, bet viņu valdzinājuši arhīvos atrodamie lauka ieraksti ar senām melodijām, un viņa izskolojusies tautas mūzikā. Mūziķes pieskāriens tradīcijai ir laikmetīgs. Viņa izmanto cilpmašīnas, lai veidotu smalkus faktūras slāņojumus no vijoles, balss un dejā radītām skaņām. Ar Mārju Nūtu kopā uzstāsies elektroniskās mūzikas komponists Hendriks Kaljujērvi. Cēsu koncertzāles jaunajā koncertsērijā, kur izcelta ambiences ideja, būs neparasts skatuves novietojums — mūziķi uzstāsies skatītāju vidū.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu