Vēlēšanas Vācijā: kas ir Jamaikas koalīcija? • IR.lv

Vēlēšanas Vācijā: kas ir Jamaikas koalīcija?

Jamaikas skrējējs Omars Makleods svin uzvaru šovasar 110 m skrējienā. Viņam rokās Jamaikas karogs. Foto: AFP/LETA

Kāpēc iespējamo Vācijas valdošo koalīciju, kurā varētu apvienoties parlamentā ievēlētie konservatīvie, liberāļi un “zaļie”, sauc par “Jamaiku”?

Kad Vācijā runā vai raksta par valdības koalīcijām, uzskatāmības labad tiek izmantotas partiju krāsas. Konservatīvajiem kristīgajiem demokrātiem tā ir melnā, sociāldemokrātiem – sarkanā, bet Kreisajai partijai – spilgti sarkana. Savukārt liberāļiem no Brīvās demokrātiskās partijas – dzeltena, bet “Zaļajiem” – protams, zaļā krāsa.

Kad pirms vairākiem gadiem Vācijā pirmoreiz sāka runāt par iespējamu konservatīvo, liberāļu un “zaļo”  koalīciju, kādam žurnālistam radās ideja šo partiju savienību salīdzināt ar valstu karogiem. Izrādījās, ka melnā, dzeltenā un zaļā krāsa ir Jamaikas karoga krāsas. Tā radās šis salīdzinājums, kuru lieto arī šāgada Vācijas parlamenta vēlēšanu sakarā, raksta “Deutsche Welle”.

Pirmā Jamaikas koalīcija

Pirmā Jamaikas koalīcija Vācijā radās 2009.gadā. Pēc Zāras federālās zemes vēlēšanām tika izveidota valdība no kristīgajiem demokrātiem, brīvajiem demokrātiem un “zaļajiem”. Šī izrādījās nestabila koalīcija un ilgi nenoturējās.

Patlaban Jamaikas koalīcija atrodas pie varas Šlēsvigas – Holšteinas federālajā zemē. Cik tā būs stipra,  pagaidām nav skaidrs, jo koalīcija tika izveidota pavisam nesen – pēc vēlēšanām šā gada maijā.

Jamaikas koalīcija federālajā līmenī?

Pēc tam, kad svētdienas, 24.septembra, vakarā kļuva zināmi Vācijas parlamenta vēlēšanu rezultāti, Sociāldemokrātiskās partijas līderi paziņoja, ka pametīs “lielo koalīciju” ar konservatīvajiem un paliks opozīcijā. Šis Vācijas parlamenta vēlēšanu rezultāts tādējādi kļuva par sliktāko šīs partijas vēsturē.

Pēc sociāldemokrātu paziņojuma atlika vienīgais matemātiski iespējamais un politiskajām iespējām atbilstošais Jamaikas variants. Vācijas valdības veidošana no konservatīvajiem, liberāļiem un “zaļajiem” tomēr varētu būt sarežģītāks jautājums nekā federālo zemju līmenī, jo ārpolitikā pretrunas starp “zaļajiem” un liberāļiem  ir daudz lielākas nekā iekšpolitikas jautājumu risināšanā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu