Tramps paraksta rīkojumu par sankcijām pret Ziemeļkorejas darījumu partneriem • IR.lv

Tramps paraksta rīkojumu par sankcijām pret Ziemeļkorejas darījumu partneriem

23
ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: AP/LETA

Ziemeļkorejas ārlietu ministrs: valsts varētu izmēģināt ūdeņraža bumbu Klusajā okeānā

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien parakstījis rīkojumu, kas ļauj Vašingtonai vērst sankcijas pret bankām, uzņēmumiem un fiziskajām personām, kas iesaistās darījumos ar Ziemeļkoreju, ziņo LETA/AFP.

Rīkojums paredz slēgt “ienākumu avotus, kas finansē [Ziemeļkorejas] centienus attīstīt nāvējošākos ieročus, kādi pazīstami cilvēcei,” ANO Ģenerālās asamblejas kuluāros pirms tikšanās ar Japānas premjerministru Sindzo Abi un Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu pavēstīja Tramps.

Arī Eiropas Savienība (ES) ceturtdien vienojusies par jaunām sankcijām pret Ziemeļkoreju, aģentūrai AFP pavēstījuši informācijas avoti diplomātu vidū. Bloks vienojies par sankcijām, kuru vidū ir aizliegums investēt Ziemeļkorejā, kā arī eksportēt uz to naftu, atklāja diplomāti, kuri vēlējās palikt anonīmi.

Jautājums par Phenjanas nesen veiktajiem raķešu un kodolizmēģinājumiem ir viens no svarīgākajiem jautājumiem patlaban notiekošajā ANO Ģenerālajā Asamblejā.

Tramps norādīja, ka viņš rīkojumu parakstījis vienlaicīgi ar Ķīnas centrālās bankas rīkojumu valsts bankām nekavējoties pārtraukt darījumus ar Ziemeļkoreju.

Tikmēr Ziemeļkorejas ārlietu ministrs Ļi Jonho paziņojis, ka valsts varētu izmēģināt ūdeņraža bumbu Klusajā okeānā, lai izpildītu vadoņa Kima Čenuna solījumu īstenot “augstākā līmeņa” rīcību pret ASV, piektdien ziņoja Dienvidkorejas mediji.

Ļi, kurš apmeklē ANO Ģenerālo asambleju Ņujorkā, ceturtdien sacīja reportieriem, ka “tā varētu būt visspēcīgākā ūdeņraža bumbas detonācija Klusajā okeānā”. “Mums nav ne jausmas, kādas darbības varētu tikt veiktas, jo tās notiks pēc vadoņa Kima Čenuna pavēles,” piebilda Ļi.

Kims solīja “augstākā līmeņa” rīcību pret ASV, atbildot uz ASV prezidenta Donalda Trampa otrdien ANO Ģenerālajā asamblejā paustiem draudiem “pilnībā iznīcināt” Ziemeļkoreju, ja tā apdraudēs ASV.

Ja šāds ūdeņraža bumbas izmēģinājums tiks veikts, Vašingtona un tās sabiedrotie to uzskatīs par provokāciju.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu