Motīvu labirints • IR.lv

Motīvu labirints

23
Viens no izrādes galvenajiem varoņiem: Gundars Grasbergs Franča Sebalda lomā.

Nacionālā teātra izrāde Klūgu mūks – četras stundas gara Latgales ģimenes sāga

Nacionālais teātris sezonu sācis ar ambiciozu darbu režisores Indras Rogas iestudēto Ingas Ābeles romānu Klūgu mūks. Ticu kā identitāti stiprinošs darbs, tas būs svarīgs daudziem latgaliešiem. Taču, lai pastāstītu, ko no izrādes gaidīt pārējiem, jāsāk ar romānu.

Ābeles romāns ir mākslinieciski neviendabīgs (izcils stils mijas ar diezgan vienkāršotiem sižeta veidošanas paņēmieniem), tomēr tas rosina domāt par daudziem sarežģītiem jautājumiem. Centrālais no tiem: vai pirms simt gadiem notikusī Latgales pievienošanās Latvijai nebija kļūda? Tāpēc, pieļauju, romāna kodolā ir likta 19./20. gs. mijas valstsvīra Franča Trasuna personība, pat ja Ābeles fantāziju tā rosinājusi mazāk nekā citi romāna otrā plāna tēli. Trasuns (vēsturiskā patiesīguma (neesamības?) vārdā romānā pārtapis par Sebaldu) ir atslēgas figūra: viņš nosliec sava laika domu par labu pievienošanās idejai. Viņš ir arī moceklis, kas cieš par Latgali.

Vārds «mūks» romānā atšifrēts kā krustā sistā Jēzus tēls, un varoņa moceklība iezīmēta gan kā Trasuna politiskā vajāšana impērijas laikā, gan kā viņa izslēgšana no katoļu baznīcas neatkarīgās Latvijas laikā 20. gados, gan personiskajā dzīvē. Kaut vai traģēdija, kas piemeklē Franci cilvēku, kuram gan nav aicinājuma uz priesterību, toties ir pragmatiska izpratne, ka tas ir vienīgais viņam pieejamais ceļš politikā. Un kurš ilgi nesaprot, ka par savām izvēlēm jāmaksā ne tikai ar savu, bet arī ar citu cilvēku dzīvēm. Romānu var lasīt gan kā stāstu par svēto, kurš visu upurē tautas labā, gan uzdodot jautājumus, kas varoni deheroizē. Ko un kā vārdā ir vērts upurēt? Kas liktenī ir liels un kas mazs? Kā cilvēka dzīvē atšķirt kļūdu no dievišķa nodoma?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu